Mijn tuin make-over: de eerste stappen

Als een wervelwind ben ik de laatste maanden door mijn huis gegaan: alle muren geverfd, lampen opgehangen, keuken en badkamer veranderd en ga zo maar door. Mijn tuin bood helaas nog steeds een troosteloze aanblik. Deels kwam dat natuurlijk door het seizoen want begin april is er nog niet zoveel te beleven in de tuin, zeker niet omdat het eigenlijk nog wat te koud is voor de tijd van het jaar. Maar voor het grootste deel kwam het door de enorme lap kunstgras midden in mijn tuin, de deels afgezaagde schutting en het saaie schuurtje. Het werd hoog tijd voor een drastische tuin make-over!

Het begin van de tuin make-over

Sinds mijn verhuizing in december (Hoera, ik zit in mijn nieuwe huis!) had ik nog geen aandacht aan mijn tuin besteed maar dat ging nu veranderen.

tuin make-over
De halfhoge schutting en het kunstgras bieden een troosteloze aanblik.

Dat kunstgras moest natuurlijk weg en de schutting moest weer een ‘normale’ hoogte krijgen. Dat waren werkjes voor een tuinman. Ik vond er één in het dorp maar moest een paar weken geduld hebben voor hij tijd had. Afgelopen maandag was het zover. Waar ik eerst dacht dat het weghalen van het kunstgras eigenlijk een fluitje van een cent was wat ik misschien ook wel zelf had gekund, was dit het zwaarste werk! Onder het kunstgras lag een laag zand die gedeeltelijk gebruikt werd voor het tegelwerk waarmee het terras vergroot werd. De rest moest afgevoerd worden.
Een enorme tegenvaller was wat er onder het zand vandaan kwam namelijk een heel harde kleilaag. De tuinman (nou ja, zijn jongere hulp) heeft die klei ongeveer 40 centimeter afgegraven wat het grootste deel van de dag in beslag nam. Ik werd al moe als ik er naar keek. Dat moest natuurlijk ook allemaal afgevoerd worden en aangevuld met goede tuingrond.

tuin make-over
Het afgraven van de harde kleilaag was een zwaar en tijdrovend werk.

Toen dat allemaal gedaan was werd de schutting verhoogd en na 1,5 dag waren de moeilijke werkzaamheden in de tuin klaar en was de beurt aan mij.

Hoe verder?

Waar het kunstgras lag, had ik nu een lapje grond van ongeveer 3 x 3 mtr. dat er nog kaal en leeg bijlag. In mijn fantasie zag ik hier al de weelderige begroeiing die ik in mijn vorige tuin had.

tuin make-over
Een kaal, leeg lapje grond. Het boompje was het eerste wat ik kocht.
bloeiende tuin
Zomaar een plaatje van mijn vorige tuin.

Nu is mijn huidige tuin totaal anders mijn vorige en ik heb ook niet de illusie in 1 tuinseizoen zo’n resultaat voor elkaar te krijgen maar ik moest ergens beginnen met de tuin make-over. Ik besloot om allereerst een boom(pje) te kopen om wat hoogteverschil te creëren op dat lapje grond. Bij een tuincentrum in de buurt kocht ik een Catalpa, een boom met een mooie, groene bol. De boom was nu nog helemaal kaal, had een redelijk dun stammetje maar was wel ruim 2.5 meter hoog. Ik had ervoor kunnen kiezen om hem te laten bezorgen maar dat vond ik eigenlijk zonde van het geld voor die 8 kilometer. Het grootste bezwaar vond ik echter dat ik dan moest wachten tot het eerste bezorgmoment en geduld is niet bepaald mijn beste eigenschap. Ik was ervan overtuigd dat ik die boom best in mijn VW UP (nou niet bepaald een grote auto) kon krijgen. Dat lukte inderdaad, alleen zijn nog kale kroontje stak buitenboord. Ik bond de achterklep met een touwtje vast en in no time was ik thuis met boom en al.

Hoe plant je een boom?

Ik wilde het planten van de boom goed aanpakken en nam (heel verstandig) eerst de aanwijzingen door op het label.

boom planten
 • Graaf een plantgat van 2 x de breedte en 1,5 x de hoogte van de pot (wat was ik dankbaar dat de harde kleilaag afgegraven was, daar was ik niet doorheen gekomen).
 • Verwijder de pot en maak de wortels een beetje los.
 • Geef de kluit een flinke plens water.
 • Plaats de boomkluit in het plantgat en houdt de bovenkant van de kluit gelijk met de grond.
 • Vul het gat aan met aanplantgrond of potgrond.
 • Duw de grond stevig aan en geef flink water.
 • Blijf de eerste maanden elke week water geven.
 • Plaats een een boompaal naast de boom en sla die met een rubberen hamer een flink stuk de grond in.
 • Bind de boom vast aan de paal met speciaal daarvoor bestemd materiaal.
tuin make-over

In een verloren hoekje van de tuin vond ik in een plantenbak een hortensia op stam en een gewone hortensia (erfenis van de vorige bewoners). Die kregen een plekje bij de boom, dat vult gelijk lekker. Ik ga nu verder fantaseren hoe ik de rest ga beplanten.

De volgende stap van mijn tuin make-over

Misschien laat ik de beplanting nog even rusten want ik wil eigenlijk heel graag beginnen met het verven van de schuur en schutting. Ik heb geweldige verf gevonden waarmee ik alvast een klein stukje heb uitgeprobeerd. Ik ben zo enthousiast over het resultaat dat ik niet kan wachten om daarmee verder te gaan.

tuin make-over
De schutting ‘schreeuwt’ om een laag verf en deze plantjes willen ook graag de grond in.

Ben je benieuwd welke verf ik ga gebruiken en vooral welke kleur? Ik deel het allemaal in één van mijn volgende blogs, dus blijf me volgen!

Voorlopig is het enige wat er bloeit in mijn tuin deze schaal met viooltjes.

6 reacties op “Mijn tuin make-over: de eerste stappen”

 1. Nou het begin is gemaak! Leuk een Catalpa, elke tuin heeft een boom nodig. Ben heel benieuwd hoe het verder gaat worden. En benieuwd naar de kleur van de schutting.

  • jazeker, het begin is er. Ik ben ook druk bezig met vaste planten, ik zou ze wel de grond uit willen kijken! 😂

 2. Heerlijk weer bezig kunnen met je tuin. Wij zijn je een jaar voor. Helemaal opnieuw beginnen met een tuin is heerlijk om je eigen ideeen toe te passen, maar wat een werk. Ik ben heel benieuwd naar de resultaten en wens je al vast heel veel werk plezier!

  • Een tuin vergt altijd wel wat geduld, planten groeien in hun eigen tempo maar ik kan binnenkort wel weer wat nieuwe stappen delen! Leuk dat je me volgt. 😀

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: