Verweerd hobbelpaard werd kleurrijk kunstwerk

Wat te doen met een verweerd hobbelpaard dat zielig buiten bij het grofvuil stond? Ik zat bij mijn schoondochter in de auto toen we hem zagen. Nadat we gecheckt hadden dat hij er weliswaar versleten uitzag maar wel helemaal intact was, werd het hobbelpaard ingeladen in de auto. Mijn kleinzoon Yasin vond dit hobbelpaard meteen het einde toen deze eenmaal in de kamer stond. Hem kon het niet schelen hoe die eruit zag maar bij mij begonnen meteen mijn handen te jeuken.

Verweerd houten hobbelpaard
Het houten hobbelpaard was nog helemaal intact maar wel erg verweerd.

Aan de slag met het hobbelpaard

Je begrijpt het al: het versleten hobbelpaard zou met een lik verf een nieuw uiterlijk krijgen dus ging met mij mee naar huis. Mijn zoon en schoondochter vroegen nog nieuwsgierig welke kleur hij zou krijgen maar ik had iets meer in mijn hoofd dan simpelweg een laag verf. Wat het precies zou worden, daar moest ik nog even over nadenken.
Inspiratie kan soms uit onverwachte hoek komen en toen ik op bezoek bij mijn andere kleinkind een ontzettend grappige knuffel zag, wist ik wat ik ging doen: Iets met strepen en verschillende leuke kleurtjes.

knuffel

Inspiratiebron

Heel losjes liet ik me door deze gezellige knuffel inspireren, Op zolder had ik nog allerlei verschillende kleuren Annie Sloan Chalkpaint staan, dus ik kon meteen aan de slag

De eerste laag

Nadat ik met een sopje het beestje had schoongemaakt, besloot ik eerst een laag witte chalkpaint aan te brengen. Op die manier kon ik al doende bedenken hoe en waar de strepen precies zouden komen.. Op de plekken die wit moesten blijven plakte ik schilderstape. Ik begon bij z’n koppie: die kreeg een frisse blauwe kleur en zijn (nog witte) neusje maakt ik roze. Z’n pootjes kregen een witte streep en het zadel liet ik ook wit, daar had ik nog een leuk plannetje voor.

hobbelpaard verven
Eerst een laagje witte verf.

Felle kleuren

Nu kon ik me helemaal uitleven met lekker felle kleuren: knalgroen, oranje en turquoise. Op alle plekken waar twee kleuren samenkomen plakte ik natuurlijk schilderstape maar dat kan je pas toen als een van de twee kleuren goed droog is. Enfin je begrijpt het principe. Het witte zadel ruggetje kreeg een soort ‘indianen deken’ met een stencil dat ik nog ergens vond.

Stencil
Het stencil plakte ik met Pattex corrigeerbare hobbyspray goed op z’n plaats zodat de verf niet zou uitlopen. Na een paar minuten kon het stencil er makkelijk afgetrokken worden.
Kleurrijk hobbelpaard
Work in progress
Annie Sloan Chalkpaint

Kindvriendelijke verf

Gebruik voor het verven van kinderspeelgoed en kindermeubels altijd watergedragen verf. Toch kunnen die ook nog schadelijke middelen bevatten daarom is het verstandig om te wachten tot de verf is uitgehard. Dit kan tot maximaal een week duren. Als je er helemaal zeker van wilt zijn dat je verf veilig is voor kinderen kies dan verf met weinig of geen vluchtige stoffen zoals Annie Sloan of Little Greene.

Kleurrijk hobbelpaard
Het hobbelpaard is bijna klaar, alleen de gebogen onderkant nog. Die kreeg 2 lagen donkergroen.

Van verweerd hobbelpaard tot kleurrijk kunstwerk

Als allerlaatste gaf ik het hobbelpaard nog 2 lagen Soft Clear Wax. Dit ter bescherming van de verf. Ik heb geen illusie dat hij ongeschonden al het speelplezier doorstaat. Dat is ook geen probleem, als Yasin er maar heel veel plezier aan beleeft!

Hobbelpaard in nieuw 'jasje'
Het paardje staat goed in de wax.
kleurrijk hobbelpaard
Hij is klaar voor vervoer naar zijn nieuwe ‘baasje’.
Kleinzoon blij met hobbelpaard
Kijk nou toch, hoe schattig!

Dit was een superleuk werkje om te doen. Ik heb me niet te druk gemaakt of alle lijntjes wel precies recht lopen en zo want die kleine imperfecties hier en daar geven dit speelgoed juist zo’n leuke, authentieke uitstraling. Je kunt natuurlijk ook oude kindermeubeltjes op deze manier een nieuw leven geven. Jeuken je handen al een beetje (haha)?

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: