Houten hoofdbord kreeg verrassende make-over

Er staat al een paar jaar een oud (misschien wel antiek) hoofdbord op zolder. Ik kreeg dit mahoniehouten hoofdeinde zo’n 30 jaar geleden van een vriend die hem niet meer nodig had. Jaren had ik hem achter mijn bed staan tot er een metalen bed kwam met spijltjes (dus ook aan het hoofdeinde) en dit hoofdbord overbodig werd. Daarna verhuisde hij naar de B&B van mijn zoon, nadat ik hem hoogglans zwart geverfd had. Een paar jaar geleden kreeg ik hem terug en belandde hij op zolder. Hij werd keurig meeverhuisd hoewel ik twijfelde of ik hem wilde houden of niet. Enfin, een lang verhaal kort: ik besloot dit hoofdbord niet weg te doen maar weer een functie te geven.

Het hoofdbord was hoogglans zwart. Hij is eigenlijk niet breed genoeg voor een tweepersoons bed maar dat mag de pret niet drukken.

Nadat de zolder een metamorfose had ondergaan (Sombere zolder opknappen: zo pakte ik dat aan) en ik hem onder andere had ingericht als logeerkamer (Mijn zolder inrichten tot fantastische logeerplek) bedacht ik dat dit hoofdbord precies was wat het bed nog nodig had. Maar natuurlijk niet in die zwarte hoogglans gedaante! Je begrijpt het waarschijnlijk al: ik pakte weer een verfkwast en een pot verf!

Hoofdbord kreeg metamorfose

Ik legde het hoofdbord op een paar schragen zodat ik makkelijk kon werken en plaatste dat geheel midden op zolder. Ik ben zo blij dat dit nu een functionele ruimte is! Behalve logeren en strijken kan er dus ook heel makkelijk geverfd worden. Ik kan redelijk netjes verven maar zelfs als er een druppeltje verf op de vloer zou komen is dat niet erg. Ten eerste werk ik met watergedragen verf en ten tweede kan ik mijn PVC vloer makkelijk schoon maken met een vochtig doekje: ideaal! (Ik zou natuurlijk ook kranten neer kunnen leggen maar die heb ik niet).

Nadat ik het hoofdeinde met een sopje had schoon gemaakt kon ik gelijk beginnen met verven. Dat is namelijk het fijne van Chalkpaint van Annie Sloan dat je niet hoeft te schuren of primeren.

Welke kleur?

Ik ging voor Chalkpaint in de kleur Old White. Deze kleur had ik nog in de kast staan. Hij was een beetje ingedikt maar deze verf kan makkelijk met water wat verdund worden.

De bewerkte gedeeltes deed ik met een kwast en de grote vlakken met een rollertje. Om van zwart naar wit te komen moest ik deze actie 3 maal herhalen maar deze verf droogt erg snel. Na de 3e laag heb ik het hoofdbord een dag met rust gelaten en heb daarna met een doek Clear Soft Wax aangebracht ter bescherming van de verf.

Hoofdbord

Gouden accenten

Als finishing touch heb ik alle ‘tierelantijntjes’ een laagje goud gegeven. Daarvoor gebruikte ik Gilding Wax in de kleur bright gold. Ik bracht dat heel nonchalant aan, gewoon met mijn vinger. Sommige deeltjes kregen een dikke laag en op andere plekken veegde ik er een beetje losjes overheen.

Gouden accenten voor hoofdbord
Alsof in de loop der tijd het verguldsel is weggesleten, zo ziet het eruit.
houten hoofdbord
Dat ziet er heel uitnodigend uit! Grijs beddengoed van Ikea van superzacht satijngeweven katoen.

Dit hoofdbord was natuurlijk nooit bedoeld voor een boxspring. Als ik dit hoofdeinde gewoon op de grond achter het bed zou zetten zou hij grotendeels verdwijnen achter die dubbele matrassen die ook nog eens op pootjes staan. Ik heb het hoofdbord dus aan de muur bevestigd op zo’n hoogte dat hij ruimschoots boven het bed uitkomt. Ik zeg dit wel heel makkelijk maar dat was nog best een klus. Daar zal ik je niet mee vermoeien: wat vind je van het resultaat? Laat je een berichtje achter?

bed met hoofdbord
Ik heb er zoveel werk in gestoken, ik ga het logeerbed maar eens uitproberen πŸ˜€

18 reacties op “Houten hoofdbord kreeg verrassende make-over”

 1. Super knap, ik bewonder je energie en doorzettingsvermogen. Ik kan mij namelijk iets voorstellen bij het ophangen van het hoofdeinde!

  • Hallo Marta, leuk je berichtje! ja dat ophangen was even een werkje maar dankzij mijn klopboor en wat geduld is het gelukt πŸ˜€

 2. Uiteraard de allerbeste wensen voor 2022 in goede gezondheid. Volgens mij heb jij echt gouden handjes want ook dit hoofdbord ziet er schitterend uit, vooral die gouden accenten maken het af. En het fijne van dit alles is dat je alles deelt zodat iemand die minder handig is ook leuk werk aflevert, dank je wel.

  • Dank je Jeanette. Ik deel graag mij projecten en projectjes. Daarom ben ik ooit begonnen met bloggen: om anderen te inspireren πŸ˜€

   • Weer supermooi, alles wat jij aanraakt veranderd in iets moois, weer heerlijk om te lezen
    Groetjes Erkka

   • Weer een schitterend resultaat. Bedankt voor het delen van je creativiteit, het is iedere keer weer een genot om te lezen en de foto’s te bekijken.

  • Dank je! En je hebt gelijk, hoewel strijken nooit mijn hobby gaat worden, sta ik het nu met wat minder tegenzin te doen πŸ˜€

 3. Geweldig maar ja alles wat je doet ziet er fantastisch uit alsof het geen moeite kost.
  Fijn om daar van wat op te steken en dat je het gewoon moet proberen! Gr. Wil

  • Dank je voor je compliment! Ik doe dit soort projecten met zoveel pleier dat het inderdaad geen moeite kost. Alleen zaken die niet leuk zijn, kosten mij moeite (die probeer ik dus zoveel mogelijk te vermijden) πŸ˜€ πŸ˜€ πŸ˜€

 4. Je brengt mij weer op een goed idee, ik heb ook nog een houten hoofdbord staan en een houten kast en ik wil/ moet de slaapkamer aanpakken πŸ™‚

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d