Waarom ik voor plisségordijnen koos

Als ik door het dorp wandel, zie ik altijd meteen waar oudere mensen wonen: vitrage voor de ramen tegen de inkijk en ‘s avonds gaan de overgordijnen dicht. Gelukkig is er tegenwoordig heel wat meer keuze in raamdecoratie. Toen ik kwam wonen waar ik nu woon wist ik eigenlijk meteen dat ik plisségordijnen wilde. Maar de juiste raamdecoratie kiezen is voor veel mensen een ‘dingetje’. Er is zoveel keuze, niet alleen qua materiaal maar ook qua kleur dat je al gauw door de bomen het bos niet meer ziet.

Ik koos plisségordijnen

Er zijn veel vormen van raamdecoratie: gordijnen, vouwgordijnen, rolgordijnen, shutters en (houten) jaloezieën om maar iets te noemen. Ik koos (eigenlijk vrij snel) voor plisségordijnen vanwege verschillende voordelen.

plisségordijnen in woonkamer

Top down-bottom up

Top down-bottom up plisse gordijnen hebben nog een extra voordeel. Zoals de naam al zegt, kun je de bovenkant naar beneden en de onderkant naar boven doen. Dat was voor mij de doorslaggevende rede om voor deze variant te kiezen want zo kun je ‘spelen’ met lichtinval en privacy. Ik wil graag genieten van mijn vrije uitzicht over de weilanden maar ook als dat nodig is, inkijk en felle zon tegen houden.

plisségordijnen in keuken
Op deze manier zit het plissé gordijn precies op ooghoogte van voorbijgangers. Die kijken dus niet rechtstreeks mijn keuken in maar er valt wel genoeg licht binnen.

Plisségordijnen op maat

Voor de plisségordijnen op maat moest ik natuurlijk eerst alle ramen opmeten. Dat was in mijn geval niet zo erg ingewikkeld want de meeste ramen hebben precies hetzelfde formaat (tja, dat heb je met zo’n nieuwbouwhuis). Ik vond het toch wel een beetje spannend want stel je voor dat je het niet helemaal goed doet. Maar je bent verzekerd tegen verkeerd meten dus eigenlijk kan er niets fout gaan.

plisségordijnen in werkkamer
Mijn werkkamer ligt op het zuiden dus bij zonnig weer laat ik de bovenkant zakken.

Kleur kiezen

Daarna moest ik de kleur bepalen. Deze moest natuurlijk goed passen bij de kleuren van mijn muren nl. verschillende bruintinten en donkergrijs. Ik wilde wel een zelfde kleur voor alle plisségordijnen zodat ook vanaf de straatkant de ramen een mooie eenheid zouden vormen. Ik bestelde gratis kleurstalen waaruit ik een kleur koos die heel mooi ‘blend’ met de kleuren van mijn muren. De kleur is zo neutraal dat als ik in de toekomst de muren weer eens een andere kleur geef (wat natuurlijk heel goed mogelijk is) de plisségordijnen nog steeds goed kunnen.

Verduisterende plisségordijnen
In mijn slaapkamer heb ik verduisterende plisségordijnen, in de rest van het huis
semi-transparante.

Ik ben heel tevreden met mijn keuze en ik ben benieuwd wat jouw favoriete raamdecoratie is!

Deze blog is een samenwerking

2 reacties op “Waarom ik voor plisségordijnen koos”

  1. Ze zijn heel mooi maar overgordijnen vind ik ook heel fijn. ze zorgen voor de akoestiek en helpen tegen kou van de ramen in de winter. Je merkt het wel als je ‘s winters de gordijnen open doet. Ondanks thermopane is het achter de gordijnen kouder.

    • Hallo Jetty, gordijnen zijn idd ook fijn. Ik heb gordijnen voor de openslaande deuren naar de tuin. Plisségordijnen hebben, net zoals gordijnen, ook een isolerende werking. Dank voor je berichtje

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: