Zo maak je van je buitenplek een extra woonruimte

Als de zon schijnt gaan ‘s morgens mijn tuindeuren open en pas ‘s avonds weer dicht. Op die manier is mijn woonkamer opeens 2 x zo groot. Maar of je nu, net als ik een tuin hebt, of een balkon of dakterras, je kunt van elke buitenplek een extra woonruimte maken. Mijn tuin is een weerspiegeling van mijn huis. Net zoals ik dat binnen heb, heb ik hier een eettafel, stoelen een een loungeplek en in plaats van allerlei accessoires heb ik een tuin vol bloeiende planten.

buitenplek met bloeiende planten
Waar nu deze vrolijk bloeiende planten staan was ruim een jaar geleden nog een saai gazon van kunstgras.

Luieren in de tuin

Wat mij het ultieme vakantiegevoel gevoel geeft, is een boekje lezen in een een lekker luie ligstoel. Kussens in de rug en een bijzettafeltje voor een kopje koffie of glaasje wijn (afhankelijk van het tijdstip van de dag) en ik ben helemaal tevreden. Ik heb een verrijdbare ligstoel die ik makkelijk op verschillende plekken in de tuin kan neerzetten. In het voorjaar zoek ik het zonnetje op maar ‘s zomers zit ik liever in de schaduw.

buitenplek wordt loungeplek
Als je het prettig vindt om, afhankelijk van de tijd van de dag, het meest ideale plekje op te zoeken, kies dan een makkelijk verplaatsbare ligstoel, bijv.één met wieltjes. Dat is wel zo handig.

Voor elke buitenplek een tafel

Buiten eten is zo ontzettend gezellig en daarom is de eettafel in mijn tuin net zo groot als de tafel binnen. Er kunnen minimaal 6 mensen aan zitten en met een beetje passen en meten nog wel een paar meer. Gelukkig is mijn terras daar groot genoeg voor want ik heb verleden jaar door de tuinman het terras wat groter laten maken. Is jouw buitenplek niet zo groot dan is er genoeg keuze in verschillende eettafels voor buiten om er één te vinden die bij jou past. Mijn tuintafel heb ik al 25 jaar. Het blad is niet heel mooi meer maar met een nonchalant linnen kleed erover, zie je daar niets van. Het nadeel van een tafelkleed is dat je het moet wassen na gebruik (of je moet heel nette eters hebben). Je kunt ook kiezen voor placemats. Vooral placemats van jute, hennep of zeegras vind ik door hun natuurlijke look heel goed passen op de tuintafel.

buiten dineren

Levend groen

Voor mij geen onderhoudsvriendelijke tuin: een buitenplek vind ik pas echt een buitenplek als er volop levend groen aanwezig is. Maar als je dat te veel werk vindt of als je helaas geen groene vingers hebt, kies dan in elk geval voor een paar (grote)potten of plantenbakken met planten. Dat kunnen eenjarige planten zijn zoals geraniums, petunia’s of vlijtige liesjes maar er zijn ook vaste planten die het prima doen in een pot. Mijn favoriete planten voor in een pot zijn hortensia’s. Als ze in juli gaan bloeien, heb je er maandenlang plezier van en
‘ s winters vind ik de opgedroogde bloemschermen ook prachtig. Denk er wel aan dat het dorstige planten zijn dus geef ze geregeld water.

buitenplek met bloeiende hortensia's

Hoe richt je je buitenplek in?

Voordat je je tuin inricht is het goed te kijken waar en wanneer de zon schijnt op een bepaalde plaats en te bedenken hoe je die plek wilt gebruiken. Loungen wil je misschien in de zon (of juist niet) en je eettafel zet je waarschijnlijk het liefst waar hij de laatste zonnestralen van de dag vangt.

ochtendzon op dit buitenplekje
Dit hoekje bij de schuur heeft als eerste zon. Dus hier heb ik een zitje gemaakt om te genieten van mijn eerste kopje koffie.

Kun jij ook zo genieten van je buitenplek? Ik ben heel blij met mijn tuin maar ook als je een balkon hebt of dakterras kun je daar een plek van maken om te genieten van het (hopelijk) mooie weer!

Dit is een sponsored blog

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: