Haal een happy herfstgevoel in huis: helemaal gratis!

Hoezeer ik ook genoten heb van de lange, warme zomer, ik ben nu wel toe aan de herfst. Ik hou van de prachtige herfstkleuren hoewel die nog even op zich laten wachten maar ik haal alvast het herfstgevoel in huis. Een brandend haardvuur, kaarsen, een zacht plaid: dat is de meest voor de hand liggende manier om dat te doen. Maar waar ik echt blij van word, is de herfst binnen halen met vondsten uit de natuur. Hoewel die op z’n retour is, is er nog genoeg te vinden! Een leuke bijkomstigheid is dat wat je plukt uit de tuin of de berm helemaal gratis is!

Gedroogde bloemen

De bloemen die ik in huis heb komen meestal uit eigen tuin of zijn in het wild geplukt. Maar de bloemen die nog bloeien in mijn tuin, laat ik lekker staan en de bloemen in de berm zijn vaak uitgebloeid of weg gemaaid. Toch is er nog veel moois te vinden in dit seizoen. Uitgedroogde hortensia’s, allerlei grassen en gedroogde berenklauw om maar wat te noemen.

Herfstgevoel in huis met berenklauw
Pluk berenklauw niet eerder dan dat die is ingedroogd want verse bloemstengels van de berenklauw zijn giftig en kunnen ernstige brandwonden veroorzaken.
Kast Ikea, top down bottom up plissegordijnen Veneta, kleur op de muur Brave Ground.
herfstgevoel in huis
Berenklauw en gedroogde hortensia.
veren & droogbloemen voor het herfstgevoel in huis
Behalve de gedroogde takken vond ik ook de veren tijdens mijn wandelingen.
Herfstgevoel in huis: droogbloemen & zaaddozen
Hortensia, zaaddozen van juffertje in het groen, distel en gedroogde Craspedia (die gele bolletjes)

Vondsten uit het bos

Ik heb twee enorme dennenappels bewaard van toen de kinderen nog super klein waren. In die tijd trokken we er vaak zondagmiddag op uit om in het bos kastanjes en dennenappels te zoeken. Ze zijn nu 37 en 35 dus je kunt nagaan hoe lang ik die dennenappels al heb. Ik heb ze maar eens opgediept uit een kast en ze onder een glazen stolp gezet om zo het herfstgevoel in huis te halen. Onder een stolp wordt zelfs het meest eenvoudige item een klein kunstwerkje!

herfstgevoel in huis: reuzedennenappel
Deze reuze dennenappel kreeg een mooi plekje tegen een donkere muur. In plaats van een grote dennenappel kun je natuurlijk ook wat kleinere dennenappels op elkaar stapelen
Reuze dennenappel onder stolp
De andere dennenappel staat in de keuken. Het peertje en de rozemarijn komen uit eigen tuin.

Bessen & rozenbottels

Rozenbottels heb ik niet in mijn tuin aangezien ik uitgebloeide rozen gelijk wegknip. Maar je kunt ze ook vinden langs zandweggetjes, in de duinen en ook in plantsoenen en groenstroken. Ik vind ze erg decoratief maar ik ben ze bij mij in de buurt niet tegengekomen. In mijn tuin heb ik wel fel rode besjes van de kamperfoelie die langs mijn perenboom omhoog klimt.

Herfstkleuren
De besjes zien er vrolijk uit maar ze zijn (evenals de bladeren) giftig. Ik zal dit vaasje weghalen als mijn kleinkinderen op bezoek komen.
Bijzettafel Muuto.

Extraatje

Ik heb nog een extra tip om het herfstgevoel in huis te halen. Hierbij heb ik een beetje gesmokkeld: het is niet gratis (of je moet Eucalyptus in je tuin hebben staan) maar gekocht bij de bloemist.

Tip

Hang eens wat Eucalyptus in de badkamer. De eerste paar dagen ruikt het dan lekker een beetje naar sauna. Als ze wat langer hangen is die lucht wel verdwenen jammer genoeg maar decoratief blijft het wel.

P.S. Dit is nog een foto van de badkamer in mijn vorige huis.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d