Makkelijk verven met een spuitbus & mijn favoriete voorbeelden

Voor mij is verven met een spuitbus de ultieme manier om een niet al te groot object op te leuken. Muren & meubels verf ik altijd gewoon met een kwast en/of roller maar voor kleinere dingen pak ik een spuitbus en ben elke keer weer aangenaam verrast hoe snel dat gaat.

De eerste keer dat ik een spuitbus gebruikte is al weer een poosje geleden toen ik bedacht dat mijn vrolijk gekleurde tuinkabouter best ook binnenshuis een plaatsje kon krijgen mits die een ander ‘jasje’ aankreeg.

Tips voor verven met een spuitbus

Spuiten werkt heel makkelijk. Ik heb het hier over het spuiten van decoratieve dingen die niet super intensief gebruikt worden. Hiervoor kun je ‘gewone’ spuitverf gebruiken die je in elke bouwmarkt kunt kopen. Ik heb ook goede ervaringen met de spuitbussen van de Action hoewel zij niet elke kleur in het assortiment hebben.

Schudden, schudden en nog eens schudden

Ik heb nogal eens de neiging gewoon te beginnen en pas achteraf de gebruiksaanwijzing te lezen maar gelukkig las ik de eerste keer dat ik een spuitbus in mijn handen had, wel de gebruiksaanwijzing. Het is namelijk super belangrijk dat je de bus heel goed en zeker een aantal minuten schudt.

Voorbereiden?

Verder moet je volgens de gebruiksaanwijzing allerlei voorbereidende werkzaamheden verrichten maar hierin ben ik dan wel eigenwijs. Ik maak het voorwerp schoon maar  doe niet aan primeren of schuren  en ik heb nog nooit gemerkt dat dit problemen veroorzaakt.

Afdekken

Het liefst doe ik dat spuitwerkje buiten. Ik dek de tuintegels af of werk op een stuk karton als het voorwerp niet erg groot is. Kies een dag dat het niet te warm is, niet vochtig en niet hard waait. Doe oude kleren aan want de verf kan bij het kleinste zuchtje wind al jouw kant op komen.

Dunne laagjes

Houd de spuitbus op ongeveer 25 à 30 centimeter van het object en spuit heel dunne laagjes terwijl je de spuitbus rustig heen en weer beweegt. De verf droogt zo snel dat je na ongeveer 10 minuten al een volgende laag aan kunt brengen. Blijf net zo lang laagjes spuiten tot het resultaat naar je zin is.  Na ongeveer 2 uur is het voorwerp droog genoeg om het op te pakken.

Wat kun je allemaal spuiten?

Ik heb het hier niet over spuitbussen voor industriële doeleinden maar gewoon verf voor decoratieve objecten. Deze is over het algemeen geschikt voor hout, metaal, aluminium, glas, steen en verschillende soorten plastic. Aangezien de dingen die ik wil spuiten niet van bijzondere, kostbare waarde zijn, probeer ik het gewoon en tot nu toe met prima resultaat.

Tuinkabouter verven met een spuitbus
Zo te zien is tuinkabouter heel tevreden met zijn gouden make-over!
verven met een spuitbus
Dit lampje was oorspronkelijk veelkleurig. Ik spoot het goud en gaf het een zwart fluwelen lampenkap.
Verschillende terracotta bloempotten heb ik matzwart gespoten.
verven met een spuitbus
De kitscherige bloempot ziet er in het zwart opeens heel anders uit!
Verven met een spuitbus: notenkraker
De felgekleurde Notenkraker kreeg een zwart ‘jasje’ en verdient nu met Kerst een plekje in mijn interieur

Superidee

Wat ik persoonlijk echt een superidee vind is het spuiten van stopcontacten. Vooral op de donkere muren in mijn huis is zo’n wit (soms al enigszins vergeeld) stopcontact echt geen gezicht. Er is natuurlijk ook heel mooi (en duur) schakelmateriaal te koop maar als je daar geen geld aan wilt of kunt uitgeven is spuiten echt een prima oplossing (Stopcontacten spuiten: klein klusje, groots resultaat!)

Sinds mijn gouden tuinkabouter pak ik geregeld een spuitbus om iets een ander uiterlijk te geven. Het enige nadeel als je het zo kunt noemen vind ik het feit dat je alles in de omgeving moet afdekken (of je moet buiten werken) maar als dat eenmaal gebeurd is, is het verder een fluitje van een cent! Wat vind jij van verven met een spuitbus: goed idee of niet? Ik hoor het graag.

6 reacties op “Makkelijk verven met een spuitbus & mijn favoriete voorbeelden”

  1. Jouw spuitwerk ziet er schitterend uit en vooral de led lamp, wat een super mooie kleur is dat, mag ik vragen wat de kleurnaam en merk het is. Je hebt me weer op een idee gebracht :-))

    • Hi Jeanette, jammer genoeg weet ik niet meer welke verf ik heb gebruikt. Ik krijg best vaak dit soort vragen dus ik zal het in de toekomst beter bijhouden :). Volgens mij was het een goud spuitbus van de Action, maar het kan ook Gamma of Praxis geweest zijn. In ieder geval geen ‘fancy’ merk maar gewoon van de bouwmarkt. Het is wel een iets warmere kleur goud. In een grote bouwmarkt is er vaak wel een wat ruimere keuze. Succes

    • Hallo Laura, de stopcontacten blijven goed maar de stekkers worden er niet heel vaak in- en uitgehaald. Groet Anita

  2. Erg inspirerend! Ik was eigenlijk op zoek naar waar ik het handigst aan de slag kan gaan zonder dat alles onder de verf zit. Zou zo’n oude popup shelter tentje (van decathlon bijv) een handige afdek mogelijkheid voor buiten/binnen kunnen zijn als je dit vaker doet en geen gedoe met wind etc wil? Draaitafeltje onder je kleine object, en spuiten in de koepel 🙂 Just a thought, ik ga t snel eens proberen

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: