Vintage & fonkelnieuw combineren tot een uniek interieur

Ik doe het al jaren: vintage vondsten combineren met nieuwe aankopen. Ik heb zolang als ik mij kan herinneren een voorliefde gehad voor ‘oude spullen’, het liefst aangevuld met nieuwe dingen die fris & functioneel zijn.

Combinatie vintage & fonkelnieuw

Ik ben daar zeker niet de enige in. In ‘binnenkijk’ producties in woonbladen zie ik ook vaak dat de bewoners hun interieur hebben aangevuld met vondsten uit de kringloop of van Marktplaats. Zo ook mijn zoon en zijn vrouw. Zij wonen in een strak  & nieuw huis en ik had nooit de indruk dat zij mijn liefde voor kringloop- en rommelmarktvondsten deelden. Het was dus voor mij een (aangename) verrassing toen ik zag dat zij ergens een vintage dressoir hadden gevonden dat zij vervolgens een mat zwart verfje gaven. Zij maakten het plaatje af met een strakke spiegel van Ikea: een perfecte combinatie van vintage & fonkelnieuw!

vintage & fonkelnieuw combineren
Dit vintage dressoir werd geverfd met matte zwarte verf.

Vintage voor een persoonlijke touch

Eén van mijn favoriete styling tips is het toevoegen van een vintage meubelstuk en/of accessoire aan je interieur.  Ik vind dat namelijk de beste manier om je inrichting een persoonlijke touch te geven. Ook, of misschien juist, als je een strak en modern interieur hebt.

Vintage & fonkelnieuw combineren
Ikea kast met houten deuren, vintage keramiek lampvoet Roth West Germany, lampenkap Loods 5, keramiek potje kringloop.

Ik kijk altijd met enige verbazing naar het tv programma Weer verliefd op je huis. Een enkele uitzondering daargelaten gaat echt alles de kamer uit en komt er een vrachtwagen vol nieuwe meubels en accessoires voorrijden.  Het resultaat van de make-over is weliswaar beter dan wat het was maar ik krijg toch een showroom gevoel met ‘alles nieuw en in één keer gekocht’. Ik vind het veel leuker om een interieur langzaam te laten ‘groeien’.

Mix van stijlen

Wat de inrichting van mijn huis betreft, vind ik veel op rommelmarkten en in kringloopwinkels, vooral accessoires. Ik maakte verleden jaar met mijn vriendin Anja zelfs een roadtrip naar Frankrijk op zoek naar vintage schatten. Hoewel met vintage vaak ‘mid century’ wordt bedoeld, trek ik het graag wat breder. Of iets nu mid-century is, tweedehands of echt antiek: je kunt het allemaal combineren met strak en nieuw. Ik heb bijvoorbeeld een antieke, grenen kast die ik 30 jaar geleden kocht en die sindsdien al heel wat gedaantewisselingen heeft ondergaan. Ik combineer hem moeiteloos met een splinternieuwe stoel (die wel een retro uitstraling heeft) en een tweedehands design bijzettafeltje van plexiglas.

combinatie van vintage & fonkelnieuw
Antieke grenen kast geverfd in de kleur Factory Green, gele stoel Zuiver en tweedehands bijzettafeltje Kartell.
antieke comtoise
Naast de strakke, matzwarte keuken hangt een antieke comtoise klok.
kledingkamer vol vintage vondsten
Ik woon in een nieuwbouwhuis maar in mijn kledingkamer is alles oud (behalve de Ikea kledingkasten): stoel, kaptafel, spiegel en prenten aan de muur.

Duurzaam

Kiezen voor vintage, tweedehands of antiek (hoe je het ook wilt noemen) is een duurzame keuze. Er wordt niets toegevoegd aan de enorme berg afval die we met z’n allen produceren en er is geen vervuilend productie proces nodig om iets nieuws te maken. Toen mijn ouders overleden hadden geen van mijn broers of mijn zus interesse in de leren 60e jaren stoel. Die zou dus ongetwijfeld weggedaan zijn als ik mij er niet over had ontfermd. Ik vind hem juist supercool en hij heeft een emotionele waarde voor mij.

vintage & fonkelnieuw combineren
Leren stoel erfstuk, lectuurbak en lamp gevonden in een vintage winkel

Als je ook van dit soort tijdloze meubels houdt en genoeg hebt van kwalitatief slecht ‘fast furniture’ kun je eens een kijkje nemen op Reliving.nl, een online marktplaats voor tweedehands design & vintage meubels. Je kan daar spullen kopen, maar ook verkopen. Ik was blij deze site te ontdekken zeker nu de kringloop zo trendy is geworden dat het steeds moeilijker wordt om daar iets moois te vinden.

Tijdloos

Ik mix gerust allerlei stijlen met elkaar. Een nieuwe leren bank of moderne salontafel mix ik moeiteloos met een antieke kast , een 60e jaren stoel en/of vintage accessoires

Vintage en fonkelnieuw
Moderne design salontafel, vintage vazen kringloop, naturel vloerkleed Ikea.

Ik vind dat je juist op die manier een persoonlijk en ook tijdloos interieur creëert. Als je nu namelijk alle meubels in één keer nieuw aanschaft, denk je over 5 of 10 jaar toch: ‘wat is dat allemaal 2022!’ Dat voorkom je door hier en daar wat vintage toe te passen (zoveel als ik dat doe hoeft echt niet) en zo je inrichting moeilijker te dateren en spannender te maken. Vintage en fonkelnieuw combineren is creatief & leuk zeker als je bedenkt dat je op die manier ook een steentje bijdraagt aan een duurzamere manier van leven.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: