Woontrends volgen of liever je eigen stijl?

Hoewel ik het belangrijker vind mijn gevoel te volgen dan woontrends, ontkom je er toch niet aan beïnvloed te worden door alles wat er gebeurt op interieurgebied. Dat is natuurlijk prima, als je er maar een eigen draai aan geeft. Naar mijn mening is persoonlijkheid in een interieur duizend keer belangrijker dan het volgen van woontrends. Dit gezegd hebbende, ging ik op zoek welke woontrends er zoal zijn voor 2023. Ik pikte er een paar uit om te zien in hoeverre ik daar toch (een beetje) aan meedoe of misschien de trends al voor was.

In mijn interieur volg ik mijn eigen gevoel.

Natuurlijke materialen en duurzaamheid

Duurzaamheid en het gebruik van duurzame en natuurlijke materialen blijft een belangrijke woontrend in 2023. Daarin spelen ook upcycling en gerecyclede materialen een grote rol.

Dit is een trend waarin ik mij helemaal kan vinden en die wat mij betreft niet alleen voor 2023 geldt maar die je eigenlijk constant zou moeten toepassen. Met mijn liefde voor spullen van de kringloop, van rommelmarkten en Marktplaats ben ik heel duurzaam en milieuvriendelijk bezig. Er komen geen nieuwe grondstoffen aan te pas, er is geen vervuilend productieproces en er wordt niets toegevoegd aan de enorme afvalberg wat allemaal weer verbrand of anderszins verwerkt moet worden: nee iets bestaands wordt weer opnieuw gebruikt.

Woontrends volgen
Alles op deze plank in mijn keuken is gekocht op rommelmarkten.

Natuurlijke materialen zoals hout, katoen, rotan en jute zijn volop terug te vinden in mijn interieur. Niet alleen nu maar zolang als ik mij kan herinneren Ook dit vind ik niet typisch een woontrend anno nu. Deze materialen zijn altijd mooi.

Mijn eigen stijl
Het jute kleed zorgt voor een mooi contrast met de donkere stenen vloer.

Botanisch design

Botanisch design oftewel het integreren van de natuur in onze leefomgeving. Groene planten brengen de rustgevende sfeer van buiten naar binnen. Dit helpt bij het creëren van een gezonde en harmonieuze leefomgeving.

Dit vind ik ook een inkoppertje. Ik kan mij geen huis zonder planten voorstellen. Het is bepaald geen nieuwe trend maar ik kan mij nog een tijd herinneren dat ik helemaal niet van planten in het interieur hield. Dat is lang geleden, misschien komt dat gevoel ooit terug maar voor nu ben ik blij met mijn huis vol planten.

Woontrends volgen
Ook in de keuken heb ik planten.

Warme en aardse kleuren

In 2023 zien we een verschuiving van koele kleuren naar warmere en aardse tinten. Denk aan diepe bruintinten, warme grijzen, zachte terracotta en warm roze. Deze kleuren brengen een gevoel van rust en geven een gezellige sfeer.

Ruim twee jaar geleden besloot ik de muren van mijn huis te verven in donkerbruin, donker zand, warm grijs en roze. Dat bevalt zo goed dat ik zelfs begonnen ben met het verven van mijn deuren in een zacht roze tint.

roze deuren
Muren en plafond warm grijs (Industrial Grey), deuren roze (Oudroze).
Woontrends volgen
Muren donker zand (Brave Ground) en donkerbruin(Fading Horizon), plafond licht blauw (Bright Skies).

Statement verlichting

Verlichting speelt een super belangrijke rol in het creëren van de juiste sfeer in huis en in 2023 draait het allemaal om statement verlichting. Grote, opvallende lampen en unieke armaturen fungeren als een soort kunstwerken Met gedurfde ontwerpen en interessante vormen voegen ze persoonlijkheid toe aan het interieur.

Veel van de lampen in mijn huis zijn vintage exemplaren en dus niet doorsnee. De enige lamp die ik nieuw kocht is een lamp boven de eettafel, verder staat mijn huis vol schemerlampen en sommige daarvan kun je best een statement piece noemen.

statement lamp
Farao lamp gekocht via Marktplaats.
Woontrends volgen
Lampvoet erfstuk, lampenkap van the Chateau_tv..

Minimalisme met persoonlijkheid


Minimalistisch design blijft in 2023 een belangrijke trend maar met een persoonlijke twist. In plaats van een volledig strak en clean interieur, worden persoonlijke elementen en unieke accenten toegevoegd zoals bijvoorbeeld een verzameling boeken, favoriete kunstwerken of items meegebracht van reizen. Deze toevoegingen geven een minimalistische ruimte karakter .

Met deze trend heb ik niets. Dat wil zeggen: wel met het woord ‘persoonlijkheid’ maar niet met ‘minimalisme’. Ik word absoluut niet geinspireerd door moderne, strakke interieurs . Voor mij geldt: more is more. Ik houd er van veel verschillende stijlen te mixen tot mijn eigen unieke stijl. Ik vind niets leuker dan speuren naar bijzondere, unieke items en als ik iets leuks tegenkom, vind ik er altijd wel een plekje voor.

Tibetaanse tijgerkleed
Perzisch tapijt erfstuk, Tibetaans tijgerkleed Etsy.
Keramieken olifant
Keramieken olifant van Marktplaats.

Of je nu houdt van een knusse uitstraling, een vrolijke en speelse inrichting of een gedurfde mix van verschillende stijlen, deze woontrends kunnen inspiratie bieden. Giet er een eigen ‘sausje’ over en creëer een huis dat uniek en helemaal van jou is.

2 reacties op “Woontrends volgen of liever je eigen stijl?”

  1. Wat een geweldig artikel dat de balans benadrukt tussen het volgen van woontrends en het trouw blijven aan je eigen unieke stijl! Ik ben helemaal voor het idee van het vermengen van trends met persoonlijke accenten om zo een authentiek en sfeervol thuis te creëren. Na het lezen van dit stuk voel ik me geïnspireerd om mijn interieur opnieuw te bekijken en te overwegen waar ik misschien wat van de nieuwste trends kan integreren zonder mijn eigen stijl te verliezen.

    • Hallo Anne
      Wat leuk om je bericht te lezen en te zien hoe het je geïnspireerd heeft om je interieur weer eens opnieuw onder de loep te nemen. Dat is waar ik altijd op hoop, wanneer ik mijn blogs schrijf: inspiratie delen. xxx Anita

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: