Een pergola gaf mijn tuin een extra wauw factor!

Ik kan wel zeggen dat ik groene vingers heb. De super saaie tuin die ik aantrof toen ik hier kwam wonen, is ondertussen al onherkenbaar veranderd. De plantjes die ik 2 jaar geleden plantte, zijn geen ‘plantjes’ meer maar echte volwassen planten. Om mijn tuin nog sfeervoller te maken, heb ik verleden jaar een houten pergola laten plaatsen. Ik vond een plaatselijke tuinman die precies begreep war ik bedoelde en gelukkig hoefde ik niet heel lang te wachten tot hij tijd had.


Pergola wordt gebouwd

Pergola

Ik heb de pergola tegen de schuur aan laten bouwen. De staanders zijn stevige palen van Douglashout (10 x 10 cm) die op betonnen poeren in de grond staan.


Waarom een pergola?

Ik wilde deze pergola graag om een intiem hoekje te creëren bij dat (laten we wel wezen) nietszeggende schuurtje. Het doorbreekt ook de zichtlijnen in mijn vierkante tuin en ik kan er allerlei groen langs en overheen laten groeien.

Pergola verven

Het eerste wat ik deed toen de pergola klaar was, was natuurlijk een verfkwast pakken (what else?). De pergola kreeg dezelfde kleur als de schuur en de schuttingen ( Vasa Svart van Moosefarg). Ik dacht: ‘dat doe ik even’ maar het was iets meer werk dan ik dacht want al die palen hebben 4 zijden. Even doorbijten dus!

houten pergola

Klimplanten

Daarna konden de klimplanten tegen de pergola aan. Ik heb aan allebei de kanten een druif geplant. Om ook in de winter en het voorjaar wat groens tegen de pergola te hebben, plantte ik naast de druif een groenblijvende, vroeg bloeiende clematis (Armandii apple blossom). Nu we een seizoen verder zijn, hebben de klimplanten (vooral de druif) zich langzamerhand een weg gebaand over het dakje van de pergola.

De druif komt mooi uit tegen het zwart.

Kers op de taart

Als kers op de taart kreeg mijn pergola 3 solar lampionnen. Ze lijken van papier maar zijn regenbestendig. Zoals het woord al zegt: ze laden zich overdag op (als de zon schijnt) en gaan branden als het donker wordt. Dat is echt een sprookjesachtig gezicht!

Verschillende solar lampionnen voor een sprookjesachtige sfeer.
Verschillende solar lampionnen voor een sprookjesachtige sfeer.

Het resultaat is helemaal wat ik voor ogen had: een super sfeervol hoekje in mijn tuin. Het is een fijne plek om de dag te beginnen omdat hier als eerste de zon komt en vanuit mijn kamer heb ik ook een supermooi uitzicht op de pergola!

houten pergola
Vanuit mijn woonkamer is dit mijn uitzicht!

2 reacties op “Een pergola gaf mijn tuin een extra wauw factor!”

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: