Rotan, riet & bamboe: 7 x musthaves voor je interieur!

Rotan, riet & bamboe (ik leg zo uit wat het verschil is) zijn materialen die met hun nonchalante, natuurlijke uitstraling in elk interieur passen. Van romantisch tot industrieel en van Scandinavisch tot landelijk: elk interieur kan wel een beetje rotan, riet of bamboe gebruiken!

Rotan, riet & bamboe: wat is het verschil?

Rotan komt van de rotanpalm en is een soort harde, massieve liaan (in tegenstelling tot bamboe dat hol is) waar de meest mooie interieurproducten van gemaakt kunnen worden.

Riet

Riet is een waterplant en is in principe niet bruikbaar om meubels van te maken (wel voor bijvoorbeeld rieten daken). Vaak wordt met riet dan ook pitriet bedoeld, het binnenste van de stengel van rotan. Het riet in  interieurproducten is dus pitriet wat betekent dat zowel rieten als rotan producten gemaakt zijn van rotan.

Bamboe is een zeer snel groeiende grassoort met holle stengels. Het is hard, slijtvast, buigzaam, te persen tot hoge dichtheid en massa, eenvoudig te bewerken, en na het ‘rooien’ groeit het uit zichzelf snel weer aan. Dit maak bamboe een duurzaam product waar behalve meubels ook allerlei accessoires van gemaakt worden.

#1 Vintage rotan

Met mijn voorliefde voor rommelmarkten en kringloopwinkels kan het niet anders dan dat ik vintage rotan dingen in huis heb. Als jij ook van rommelmarkten en dergelijke houdt, is het echt de moeite waard daar op zoek te gaan naar leuke en betaalbare vintage rotan of bamboe items.

Rotan bloempot
Deze mooie, vintage rotan bloempot vond een plekje in mijn werkkamer

# 2  Rotan peacock chair

Mijn absolute favoriet op vintage rotan gebied is de rotan peacock chair. Deze 70e jaren icoon stond al een poosje op mijn verlanglijst maar deze stoelen zijn niet zo vaak vintage te koop. Deze stoel is weliswaar een nieuw en geen vintage exemplaar maar hij heeft helemaal de juiste uitstraling.

Rotan, riet & bamboe
De stoel kocht ik een aantal jaar geleden bij Kwantum (zover ik me kan herinneren), het krukje komt van de rommelmarkt.

Vind je deze stoel ook zo cool, dan kun je het beste eens op Marktplaats rondneuzen.

# 3 Rieten manden

Rieten manden
Gezien bij Loods5

Er is een enorm aanbod aan rieten manden en mandjes en ik ben een groot liefhebber van het opbergen van allerlei troepjes in rieten manden of geweven rieten tassen. Je kunt ze ook gebruiken als ‘bloempot’.

Rotan, riet & bamboe

# 4 Industriële rotan fauteuil

Houd je meer van een industriële look dan is er ook keuze genoeg. Rotan wordt dan vaak gecombineerd met metaal zoals deze stoel gemaakt van geweven rotan met een metalen onderstel.

Industrieel

# 5 Rieten kamerscherm

Een kamerscherm is een ideale oplossing om een knus hoekje of meer privacy te creëren of om een rommelige hoek aan het oog te onttrekken. Dit naturel kamerscherm is handgemaakt van hout en riet.

Rieten kamerscherm
Dit houten Kamerscherm met rieten tussenstukken en is in en uitklapbaar door de scharnieren tussen de schermen.

 # 6 Kast met webbing

Webbing is een bamboe weefsel en is weer helemaal terug van weggeweest. De blonde, naturel kleur van deze houten kast met webbing deuren past in veel verschillende soorten interieur.

kast met webbing

# 7 Lampen van rotan of bamboe

Rotan, riet & bamboe worden niet alleen gebruikt voor meubels maar ook voor allerlei accessoires. Vooral lampen van dit materiaal zijn erg trendy.

rotan, riet & bamboe
Rotan lampen bij Loods 5
rotan, riet & bamboe
Voor deze tafellamp is gebruik gemaakt van rotan resten die normaal gesproken weggegooid zouden worden. Deze trendy lamp is dus ook een milieubewuste keuze!

Lookalikes

Er zijn ook producten die de uitstraling hebben van riet of bamboe maar net van een ander natuurlijk materiaal gemaakt zijn.

Het vloerkleed is gemaakt van jute, een plantaardige bastvezel, de lampenkap van gevlochten touw maar ze hebben dezelfde uitstraling als riet.

3 reacties op “Rotan, riet & bamboe: 7 x musthaves voor je interieur!”

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: