Hoe planten zorgen voor een betere nachtrust

Als je problemen hebt met (door) slapen, dan is deze blog voor jou! Slaap je als een roos? Dan ook zeker verder lezen want dit is absoluut geen slaapverwekkend verhaal (haha).

Planten in de slaapkamer

planten in slaapkamer

Planten in de slaapkamer kunnen een oplossing zijn voor slaapproblemen doordat ze een reinigend en kalmerend effect hebben. Het is namelijk wetenschappelijk bewezen dat planten de kwaliteit van de lucht verbeteren  door vluchtige, organische stoffen (zogenaamde ‘VOC’s) uit de lucht te filteren, ze kunnen het zuurstofgehalte in de lucht verhogen door zuurstof te produceren en ze verhogen de luchtvochtigheid.
Dat klinkt allemaal prachtig natuurlijk maar gelukkig zijn planten niet alleen een soort natuurlijke luchtzuiveringsinstallatie maar ze geven ook je interieur een enorme sfeervolle boost.

planten5Planten in huis zijn op dit moment erg trendy, niet alleen in de slaapkamer maar echt overal in huis: woonkamer, badkamer, keuken noem maar op.(foto: VTWonen huis op de woonbeurs)

Toen deze trend zich een paar jaar geleden voorzichtig aankondigde, moest ik er nog helemaal niets van hebben. Ik heb al zoveel verzamelingen van van alles en nog wat, ik vond niet dat ik ook nog planten moest gaan ‘verzamelen’.
Maar als je zo met je interieur bezig bent als ik, ontkom je er toch niet helemaal aan, dus  enige tijd geleden begon ik (heel) klein en schafte een paar mini plantjes aan. Die stonden erg schattig te wezen in een verzilverde juskom maar die zullen niet veel bijgedragen hebben aan de luchtkwaliteit in mijn huis.

IMG_3818

Terug naar de slaapkamer

Maar laten we even terug naar waar ik mee begon: de slaapkamer.
Ik heb een top 5 verzamelt van planten die ‘s nachts zuurstof afgeven en zo de lucht in je slaapkamer verbeteren en op die manier helpen om je beter te laten slapen.

#1 Aloe Vera

IMG_4997

Deze plant heeft als bijnaam ‘de onsterfelijke’ en is ook voor mensen zonder groene vingers makkelijk in leven te houden. By the way: de beschadigde stengels zijn het werk van mijn dochter Sophie’s hond die dit blijkbaar een lekkere plant vindt!

#2 Kalanchoë
Kalanchoë
Bron:Mooiwatplantendoen.nl

De Kalanchoë, ook wel woestijnroos  genoemd, gaat pas bloeien als de dagen korter worden, dus de ideale plant voor de herfst en winter. Hij is er in veel verschillende formaten en bloeit in verschillende kleuren, van wit en paars tot roze en geel. Kortom een geweldige sfeermaker in de slaapkamer!

#3 Hedera (Klimop)
04.hedera.9bloemenbureuholland
Bron:Mooiwatplantendoen.nl

De klimop is een super makkelijke plant die je heel decoratief kunt laten hangen of klimmen. Hij staat volgens onderzoek van de NASA op nummer 1 als het gaat over verbeteren van de luchtkwaliteit.

#4 Chlorophytum (Spinnenplant)

IMG_5004

De naam ‘Spinnenplant’ klinkt niet echt aantrekkelijk en de plant doet wat ouderwets aan maar dat kunnen we ook ‘vintage’ noemen. Daarmee is hij dus eigenlijk weer helemaal in!  Hij zorgt voor een lekker frisse slaapkamer doordat hij niet alleen zuurstof afgeeft maar ook geurtjes absorbeert.

   #5  Sansevieria
Sansevieria
bron:Mooiwatplantendoen.nl

De Sansevieria of Vrouwentongen is een populaire, makkelijke en decoratieve plant. Een groot pluspunt van deze plant is dat hij zuurstof afgeeft en tegelijkertijd koolstofdioxide opneemt. Daardoor is hij extra geschikt als slaapkamerplant.

Het spreekt natuurlijk voor zich dat behalve in de slaapkamer, deze planten overal in huis een plekje verdienen omdat ze een kalmerend en reinigend effect hebben. Ik zet alle goede eigenschappen nog even op een rijtje:

  • Betere luchtkwaliteit
  • Minder stress
  • Betere geur
  • Positieve invloed op hoofdpijn
  • Een oppepper voor je stemming
  • Voorkomen van verkoudheid
  • Betere hersenfuncties
  • Betere slaap

Nou, dat wordt dus planten kopen en voor straks lekker slapen🙂🙂🙂

groeneoaseBy the way, mijn hoekje met dat juskommetje is ondertussen uitgegroeid tot een groene oase

XXX ANITA

 

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: