Mijn gezonde planten top 3 voor prettig thuiswerken & lekker slapen

Ik kan het me bijna niet meer voorstellen maar er is een tijd geweest, jaren geleden, dat ik helemaal geen planten in huis had. Nu staat mijn huis er vol mee, zelfs in de badkamer. Planten zijn geweldige instant sfeermakers en of dat al niet genoeg is, ook een soort natuurlijke luchtzuiveringsinstallatie. Niet alle planten zijn daar even goed in maar de volgende gezonde planten top 3 wel.

planten top 3

Waarom planten gezond zijn

Het is wetenschappelijk bewezen dat planten de kwaliteit van de lucht verbeteren door vluchtige, organische stoffen (zogenaamde ‘VOC’s) uit de lucht te filteren. Via het groene blad nemen planten deze schadelijke stoffen op uit de lucht om deze vervolgens in het wortelgestel op te slaan en af te breken. Verder kunnen planten het zuurstofgehalte in de lucht verhogen door zuurstof te produceren en ze verhogen de luchtvochtigheid.

Goede luchtkwaliteit is belangrijk voor je werkplek. Het verbetert de hersenfuncties en verhoogt de concentratie. Maar ook voor een goede nachtrust is de kwaliteit van de lucht belangrijk. Planten die zuurstof afgeven en de lucht verbeteren zorgen dus voor een betere concentratie op de werkplek en een betere nachtrust. Het spreekt natuurlijk voor zich dat behalve in de slaapkamer en de thuiswerkplek deze planten overal in huis een plekje verdienen omdat ze een kalmerend en reinigend effect hebben.

Aloë Vera

Ik heb al ruim 10 jaar een Aloë Vera in mijn werkkamer staan. In eerste instantie omdat ik het een decoratieve plant vind maar hij zorgt ook voor zuurstof en zuivert de lucht. Tel daar bij op dat het een heel makkelijk te verzorgen plant is (eens in de 2 weken een slok water) en je begrijpt dat deze plant op nummer 1 staat qua ideale plant.

gezonde planten top 3
Achter de Aloë Vera staat een zaagcactus. Deze heeft geen speciale luchtzuiverende eigenschappen maar is wel erg decoratief: daar word ik ook blij van.

Graslelie

De graslelie (Chlorophytum) vind ik een plant die zo lekker ouderwets is dat je hem vintage kunt noemen waardoor hij opeens weer helemaal trendy is. Bovendien is ook dit een makkelijke plant in het onderhoud. Volgens een onderzoek dat door NASA is verricht, zuivert de graslelie zo’n 95 % schadelijke stoffen uit de lucht zoals formaldehyde, benzeen en koolmonoxide. Nu weet ik niet of mijn werkkamer zo’n giftige plek is maar toch goed om te weten.

gezonde planten top 3
Voor een lekker luchtje en wat extra luchtigvochtigheid staat er naast mijn graslelie een aroma diffuser.

Sanseveria

De Sanseveria of vrouwentongen is een populaire, makkelijke en decoratieve plant. Een groot pluspunt van deze plant is dat hij zuurstof afgeeft en tegelijkertijd koolstofdioxide opneemt. Daardoor is hij extra geschikt als slaapkamerplant.

Sanseveria: gezonde planten top 3

…en verder

Deze planten staan bovenaan mijn gezonde planten top 3 maar er zijn nog meer planten voor een gezondere lucht in huis: Areca (goudpalm), Monstera, Hedera (klimop) en Anthurium om er nog een paar te noemen. Dus ik zou zeggen, koop (nog meer) planten en dan prettig werken en lekker slapen !

2 reacties op “Mijn gezonde planten top 3 voor prettig thuiswerken & lekker slapen”

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: