8 manieren om je huis ‘groen’ te maken

Je kunt er tegenwoordig niet omheen: we moeten zuinig zijn op onze aarde. Ik heb een aantal tips verzamelt om je huis een beetje ‘groen’ oftewel milieuvriendelijker te maken. Met recht een beetje want ik ga het niet hebben over ‘grote’ dingen die door professionals gedaan moeten worden zoals  vloer- en muurisolatie, zonnepanelen, dubbel glas etc. Met deze dingen kun je gewoon zelf aan de slag en ze zijn nog leuk ook!

‘Groen’ tip # 1: Kleden op de vloer
kleed 2 voor 'groen' huis
Patchwork kleed
kleed voor 'groen' huis
Deze kleden haal ik ‘s winters van zolder en gaan ‘s zomers weer naar boven

Ik woon in een oud huis met een niet geïsoleerde vloer. Ik heb gelukkig wel een eikenhouten vloer die niet zo koud aanvoelt als bijvoorbeeld een stenen vloer maar toch zit ik ‘s winters graag met m’n voetjes op het kleed. Behalve dat een kleed optrekkende kou tegenhoudt is het natuurlijk een superdecoratieve aanwinst voor je kamer. Vooral het Perzisch tapijt is helemaal terug van weggeweest. Ik koop ze het liefst vintage of  in een gewassen uitvoering.

‘Groen’ tip # 2: Waterbesparende kraan

'groen' huis kraan.1. jpg

Toen we een paar maanden geleden aan een nieuwe kraan toewaren, koos ik deze matzwarte kraan van Ikea. Eerlijk gezegd in eerste instantie op z’n uiterlijk 🙂 maar ik kwam er later achter dat de kraan een waterbesparende functie heeft die de watertoestroom vermindert met behoud van druk. Had ik geheel onbewust toch een ‘groene’ keuze gemaakt!

‘Groen’ tip # 3:  Planten in huis

'groen' met planten

'groen' in de badkamer

Behalve mooi en sfeervol zijn planten ook een soort natuurlijk luchtzuiveringsinstallatie: ze filteren o.a. bepaalde schadelijke stoffen uit de lucht, ze maken zuurstof aan en verhogen de vochtigheidsgraad. Je gaat er zelfs beter van slapen  🙂

‘Groen’ tip # 4:  Gebruik LED lampen

'groen' LED lamp

Dit is natuurlijk een ‘no-brainer’. LED lampen gebruiken 85 % minder energie dan gloeilampen, gaan veel langer mee en zijn dus beter voor het milieu. Ikea bijvoorbeeld heeft zijn hele verlichtingsassortiment overgeschakeld op LED. Ik gebruikte al spaarlampen maar ben langzamerhand alles aan het vervangen door LED lampen.

‘Groen’ tip # 5:  Hang je was te drogen

'groen' was ophangen

Ik zal eerlijk toegeven dat ik een best een fan ben van de droogtrommel. Lakens en handdoeken gaan nog steeds in de droogtrommel maar ik hang steeds meer -vooral kwetsbare- kleding te drogen op een droogrekje: goed voor het milieu en mijn kleding blijft langer mooi. Dubbele winst!

‘Groen’ tip # 6:  Shop vintage

'groen' vintage vazen

IMG_5423
Alles gevonden in een kringloopwinkel

Dit is mij op het lijf geschreven! ‘Vintage’ is gewoon een mooier woord voor tweedehands. Ik ben dol op rommelmarkten en kringloopwinkels en vind daar vaak de mooiste dingen. Het is ook een prettig gevoel dat bepaalde spullen niet op een grote vuilnishoop belanden maar weer hergebruikt worden.

‘Groen’ tip # 7:  Biologisch beddengoed
yumeko-biologisch-katoen-dekbedovertrek.18503720081
Foto: Wehkamp

Slaap extra lekker tussen lakens van biologisch katoen. Het voelt natuurlijk als ‘gewoon’ katoen maar de wetenschap dat deze katoen verbouwd is zonder kunstmatige meststoffen en pesticiden moet je toch wel een goed gevoel geven. Mij in ieder geval wel 🙂. Het is duurder dan gewoon katoen maar ik heb ergens gelezen dat biologisch verbouwde katoen één van de grootste verbeteringen van de afgelopen jaren is op milieugebied. Nu is er qua beddengoed in bijzondere dessins niet zoveel keuze, maar als ik gewoon wit beddengoed koop, kies ik voor ‘eco’.

‘Groen’ tip # 8: Bamboe servies
collage 'groen' huis(155)
foto’s: Zuperzozial

Bamboe is een van de snelst groeiende planten ter wereld en wordt o.a gebruikt bij het maken van serviesgoed dat je kunt gebruiken in plaats van plastic servies. Maar ik vind het, door de mooie, matte uitstraling ook mooi genoeg voor dagelijks gebruik: Super milieubewust , biologisch afbreekbaar en in heel veel goeie kleuren te koop!

Welke tip spreekt jou het meeste aan? en hoe bewust ben jij bezig met het milieu?
Ik ben benieuwd, laat je een berichtje achter?

xxx Anita

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: