Ik koos fotobehang voor ‘bedrieglijk’ echt resultaat!

Mijn kamer heeft een ‘dooie’ hoek: ingesloten tussen een muur en de schoorsteen is het er een beetje donker, een beetje saai, eigenlijk een beetje helemaal niks! Ik had al allerlei kleuren verf uitgeprobeerd in die hoek  maar dat werd toch de donker dus koos ik op een gegeven moment voor wit behang. De muren waren namelijk ook redelijk slecht met gaten en scheurtjes en dat werd mooi verbloemd door dat behang.

oud behang

Het behang waar ik destijds voor koos was effen wit maar had wel een soort barok reliëf patroon. Erg leuk 15 jaar geleden maar ik was er nu toch helemaal klaar mee! Maar zoals dat zo vaak gaat: je went eraan, je ziet het niet meer zo, er staan nog zoveel andere dingen op het ‘verlanglijstje’ enz. enz.

Fotobehang

Tot het moment dat ik in een tijdschrift  fotobehang met ramen tegenkwam. Dat leek mij wel wat: een raam in die donkere hoek!
Dit principe van ‘tromp- l’oeil’ (gezichtsbedrog) is al eeuwen oud. Vroeger werden muren in paleizen en landhuizen bijvoorbeeld beschilderd met echt lijkende pilaren, ramen met prachtige vergezichten of deuren met doorkijkjes. Dat was soms zo realistisch gedaan dat je echt heel goed moest kijken voor je zag dat het ‘nep’ was. Een mooi voorbeeld is deze muurschildering in Schönbrunn.

Schonbrunn

Maar goed, even terug naar deze hippe, eigentijdse versie van gezichtsbedrog. Het behang heeft 2 ramen en is 3×3 meter. De muur naast de schoorsteen is precies 1.50 meter, dus ik besloot de helft van dit behang te gebruiken.

Fotobehang
Behang ‘Cabin’ van VTwonen

Impulsief als ik ben, heb ik het meteen besteld en toen het de volgende dag (vrijdag) binnenkwam,  ben ik in het weekend gelijk begonnen met al het oude behang af te steken.

behang afsteken 2

Het ziet er erger uit dan het is, in een paar uurtjes was het behang van de muur en opgeruimd. Het behangen was niet erg moeilijk, tenminste als je een beetje geduldig bent (niet mijn sterkste kant). Daar ging het even mis, want bij het aanmaken van de behanglijm gooide ik in één keer de inhoud van het doosje in het water in plaats van dit al roerend toe te voegen. 😟 Gevolg: één en al klont! Maar gelukkig was daar mijn handige vriend. Hij heeft die klonterige troep door een zeef gedrukt en toen kon ik aan de slag. Bij dit behang moet je de muur insmeren met lijm en niet het behang, dus dat maakt het allemaal een stuk makkelijker.

behang afsteken
Ook aan de slag met fotobehang?

Mocht je zelf aandrang voelen om te gaan behangen dan heb je het volgende nodig: lijm (ik had dus een pakje poeder gekocht maar er bestaat ook kant en klare behanglijm), een roerstok voor de lijm, een rolletje om de naden goed aan te drukken, een schaar, een borstel om de lijm op de muur aan te brengen, een plastic driehoek om het behang goed aan te drukken langs het plafond en de plint en daarna met een scherp (afbreek) stanleymes het behang langs deze driehoek zorgvuldig af te snijden.

behang set
Benieuwd naar het resultaat?

Ik ben blij met het resultaat. Het lijkt toch net of er een zonnetje naar binnen komt. De andere muur (waar dus geen behang op zit) is van een nieuw laagje stuc voorzien (alweer mijn handige vriend) en daarna geverfd.

Fotobehang met raam

Fotobehang

Fotobehang

Fotobehang

Ik kwam trouwens nog veel meer leuke voorbeelden van fotobehang tegen die iets suggereren wat er dus feitelijk niet is, zoals het raam wat geen echt raam is.

Fotobehang

Dit Warehouse behang  vind ik echt geweldig als je van een industriële look houdt.

fotobehang

Behang met betonloook vind ik ook super stoer.

Fotobehang

En waar ik in eerste instantie voor viel was dit Gallery wall behang
(volgens mij niet meer verkrijgbaar). Ik heb alleen al een echte gallery wall in mijn kamer.

Gallery Wall

(hoe maak je een gallery wall?) dus leek dit behang mij te veel van het goede!

Ik ben blij met het behang maar eerlijk gezegd pak ik liever een verfkwast dan een rol behang. Maar dat kan natuurlijk ook onervarenheid zijn want zo vaak behang ik niet. Wat vind jij? Liever een muur verven of behangen? En welk resultaat vind jij het mooist? Ik ben benieuwd 😀

 

8 reacties op “Ik koos fotobehang voor ‘bedrieglijk’ echt resultaat!”

  1. De kwaliteit van het behang is ook erg belangrijk. Zo heb ik eerder eens fotobehang gekocht bij een behangwinkel bij ons in de stad, de kwaliteit en de scherpte hiervan stelden mij erg teleur.
    Nu heb ik sinds vorige week vlies fotobehang besteld bij Fotobehangkoning.nl wat een verschil met ons oude fotobehang. Het behang is veel dikker en ook veel makkelijker aan te brengen. De scherpte van de afbeelding is echt subliem. Mijn kind is er echt super blij mee.

    • Je hebt helemaal gelijk! Kwaliteit is super belangrijk. Goed om te horen over je goede ervaring met de Fotobehangkoning. Groet
      Anita

  2. Waar kan ik dit behang bestellen , die mooie groene met 2 ramen/ deuren in het groen? Zg de foto via pinterest, en kreeg een wow gevoel. ben net verhuisd en was zoekkende naar wat met mijn murën te doen

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: