Krijtverf voor fantastische Ikea ‘hack’

Dat ik niet de enige ben die krijtverf geweldig vind, heb ik gemerkt. Ik krijg er namelijk geregeld vragen over, vooral de vraag of je krijtverf op andere materialen dan alleen hout kunt gebruiken. Nou dat kan! Ik heb twee metalen kastjes geverfd met Chalkpaint van Annie Sloan, zonder schuren of primeren met fantastisch resultaat.

ikea- hack-1

Maar laat ik bij het begin beginnen. Al jaren staan er aan weerszijden van mijn schoorsteen twee metalen locker kastjes van Ikea. In eerste instantie omdat er nu eenmaal iets moest staan wat de goede maat had en waar er twee van waren. Dus kocht ik tijdelijk (dacht ik) die 2 kastjes. Nou heb ik niks tegen Ikea, integendeel, ik vind het goed doordachte en betaalbare meubels maar ik had wel voor ogen uiteindelijk 2 bijzondere, liefst vintage kastjes te vinden. Maar je weet hoe dat gaat, andere dingen vragen aandacht en je went aan die kastjes, eigenlijk zie je het niet meer echt. Tot ik niet zo lang geleden deze hoek opleukte met een bijzonder behang.

behang met raam.1

Toen begon het kastjes vraagstuk weer te kriebelen. Opeens kreeg ik een brainwave: waarom moeilijk op zoek gaan naar iets anders als ik deze kastjes, die op zichzelf leuk en prima van formaat zijn, een vintage uitstraling kan geven? Ik heb al zoveel houten kasten met succes een bijzondere uitstraling gegeven met krijtverf, dat kan ik toch ook met deze kastjes doen.

annie sloan-ikea-hack
ikea-hack-kleurkaart

Ik koos de kleur Graphite van Annie Sloan. Ik heb de kastjes eerst wel even met een sopje schoongemaakt en ben daarna gelijk aan de slag gegaan met de verfkwast. Als ik voor een gladde afwerking had willen gaan, had ik de verf moeten verdunnen en tussen twee verflagen glad moeten schuren. Maar ik wilde juist een beetje onregelmatige, vintage look dus ik heb de verf onverdund nonchalant aangebracht. Er waren twee lagen nodig  maar deze verf droogt supersnel.
Toen ook deze laag helemaal goed droog was heb ik met een niet pluizende doek Clear Soft Wax aangebracht. Deze wax  geeft de verf een mooie, diepe gloed en zorgt voor bescherming. Alles een nachtje laten rusten en de volgende dag de kastjes weer op hun plek en alle spullen er weer op.

ikea-hack-kastje-1
ikea-hack-kastje-close

Ik had ondertussen nog een houten lampenvoet die op zolder stond weg te kwijnen, te tevoorschijn gehaald en ook even een laag verf gegeven. Er stond namelijk zo’n treurig klein lampje naast de tv, daar moest echt wel iets anders komen.

ikea-hack-lampenvoet

Als je je afvraagt waar ik toch de tijd vandaan haal voor al deze klussen? Nou daar zijn de weekenden  voor en dat is het mooie van krijtverf, je kunt in een weekend klaar zijn!
Ik wilde dit ook echt helemaal klaar hebben en ben dus op zondagmiddag ook nog op zoek gegaan naar een lampenkap voor de pas geverfde voet. Even googelen en een kap in precies de goede afmeting en kleur gevonden bij Karwei. IK kon hem bestellen maar wilde hem natuurlijk meteen in huis hebben dus gelijk in de auto gesprongen!

ikea-hack-lampenkap

Dit project is weer klaar en ik ben er superblij mee. Vanavond een lekker glaasje wijn en genieten van mijn ‘vintage’ lockers

ikea-hack-kastje-2
Gelukkig dat met die zwarte locker en lamp de tv minder opvalt
ikea-hack-lamp-close
Zwart en goud: een ‘gouden’ combinatie!

Ben jij ook zo’n weekend klusser of besteed je je weekenden liever op een andere manier? Voor mij is met een verfkwast aan de gang gaan echt iets waar ik ontzettend veel plezier aan beleef. En jij?  Laat je een berichtje achter?

Annie Sloan was zo vriendelijk mij de verf en wax gratis ter beschikking te stellen

4 reacties op “Krijtverf voor fantastische Ikea ‘hack’”

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d