Oer Hollandse inspiratie voor hip wonen

Hollandse folklore lijkt misschien een wat vreemde invalshoek voor een blog over eigentijds wonen. Ik was een poosje geleden met Sophie in het Klederdracht museum en de reden dat we daar waren was dat mijn broer en zijn vrouw uit Amerika op bezoek waren. Ik vond die Oudhollandse klederdrachten verrassend inspirerend: die combinatie van verschillende kleuren en dessins -soms ook heel exotische dessins- , dat prachtige kantwerk, de zilveren, gouden, gitten en bloedkoralen sieraden en ik zag zelfs heel felgekleurd borduurwerk wat bijna Peruaans aandeed!

Hollandse folklore in het klederdrachtmuseum

Hollandse folkore
Deze zwaar gesteven kraplappen zijn onderdeel van de klederdracht van Spakenburg. Er worden soms antieke stoffen voor gebruikt die nog uit de VOC tijd stammen.

spakenburg 2

kanten kapjes

hollandse folklore-Volendam
Volendams kostuum

hollandse folklore-kanten

hollandse folklore-staphorst
Staphorster kostuums

Delfts Blauw-Hollandse folklore

Hollandse folklore-Zeeland
Zeeuws kap
Hollandse folklore: wat kun je ermee?

Ik vond het allemaal superleuk om te zien maar wat doe je er verder mee? Kun je er iets mee in je dagelijkse leven, in mijn geval kan ik er iets mee in mijn eigen passie, namelijk ‘wonen’? De Nederlandse klederdracht is door z’n kleurrijke combinatie van stijlen en dessins maar ook door z’n vorm en proportie een inspiratiebron is voor hedendaagse modeontwerpers. Maar gelukkig dat dus niet alleen, ook in interieurland zijn er heel wat hippe en eigentijdse merken te vinden die teruggrijpen op Hollands erfgoed.

Hollandse folklore in een hip jasje
zeeuwsgoed
Dekbedovertrek met grote afbeelding van Zeeuws gittensnoer met gouden slot. Zeeuws-goed.nl
Schermafbeelding 2018-08-03 om 09.10.01
Theedoek met afbeelding van Zeeuws bloedkoraal snoer. Zeeuws-goed.nl.
hollandsche bekers
Deze bekers zijn ontworpen in samenwerking met het Scheepvaartmuseum. De ene heeft de afbeelding van een schip de ander is beschilderd met echt goud. hollandschewaaren.nl
PIPRoyalservies120720160669-hires
Kleurrijk servies in verschillende dessins met Delftsblauwen accenten en hier en daar een beetje goud van Pip Studio
theepot
Zelf heb ik uit diezelfde Pip collectie een theepot.
163183_WP_219_Royal_Blue_Flowers_2922mm_6banen_int2_Resized
Behang met blauw/witte bloemen van Kek Amsterdam
piet Design
Delftsblauwen tulpenvaas van ‘karton’ die je zelf in elkaar kunt vouwen. Het karton is een polypropyleen materiaal en is daardoor echt te gebruiken met water en tulpen of andere bloemen. www.pietdesign.nl
hendrik
Nog een vaas die je kunt vouwen. Deze design vaas van www.hendrik.nu vouw je in 5 stappen en je kunt hem gewoon vullen met water.
OHMYDARLING_BLUE_sfeer_01-hires
Dekbedovertrek uit de collectie van Pip Studio.
Badoux
Gezien bij Loods 5.  Object van kunstenares Frida Badoux. Ik liet deze al eerder zien in ‘Wat voor verjaars-cadeau geeft je iemand die alles al heeft?
Verkleedpartij

Tot slot haalde ik Sophie over om samen op de foto te gaan in Volendammer kostuum. Ik heb namelijk een foto van vroeger waar ik met mijn broertje opsta

dick & ik

en ik wilde graag een recente foto met mijn kinderen. Daan (mijn zoon) was helaas die dag te druk maar ik heb nu in ieder geval een foto met Sophie. We hebben ontzettend gelachen en ik zal je deze foto’s niet onthouden. Ik heb wel even geaarzeld maar wat kan mij het schelen, kun jij ook even lachen!

collage-foto-in-klederdracht

sophie & me zw:wkopie

Zo zie je maar weer dat wooninspiratie echt overal vandaan kan komen en dat het heel goed mogelijk is om een beetje hip ‘Holland’ in huis te halen. Laat je een berichtje of dit je aanspreekt of helemaal niet?

Mijn blog kan affiliate links bevatten. Dat betekent dat als je het artikel via mijn link besteld ik daar een kleine vergoeding voor krijg (uiteraard zonder dat jij meer betaalt). Vanzelfsprekend deel ik alleen artikelen die ik zelf ook hartstikke leuk vind!

 

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: