Mijn ‘bottle garden’ een jaar later

Verleden jaar maakte ik voor het eerst een ‘bottle garden’. Ik werd tijdelijk compleet besmet met het ‘bottle garden’ virus dus ik maakte er meteen een stuk of 5. Ik schreef daar natuurlijk een blog over.

collage-dichte fles kopie

Hoe gaat het nu met mijn ‘bottle garden’?

Mijn blog Hoe doe je dat: zo’n dichte fles met planten maken? is één van mijn meest gelezen blogs. Ruim 18.000 mensen lazen hem en op Facebook werd de link naar deze blog ik weet niet meer hoe vaak gedeeld. Ik kreeg wel geregeld vragen of dat echt werkt zo’n dichte fles, of je de planten toch niet zo nu en dan water moest geven en of ze niet doodgingen. Ik kan daar kort over zijn: ik doe helemaal niets en alles bloeit en groeit!

bottle garden ready
Zo zag deze ‘bottle garden’ er verleden jaar uit toen ik met veel geduld en behulp van schattig mini tuingereedschap kleine plantjes in de fles geplant had.
gereedschap voor bottle garden
Met dit leuke mini schepje en mini hooivorkje kreeg ik de plantjes uiteindelijk door deze super smalle opening  in de fles

Toen de plantjes geacclimatiseerd waren na 2 weken heb ik de fles gesloten en nooit meer open gedaan.

bottle garden
Het is nu een soort mini oerwoud geworden. Ik neem aan (en hoop) dat als de fles te vol wordt de planten stoppen met groeien of misschien gedeeltelijk afsterven.
bottle gardens
Aangezien ik nog plantjes over had vulde ik nog een kristallen karaf en een weckfles.

Ik deed ook een fles cadeau aan mijn dochter Sophie. Zij heeft niet echt groene vingers en dan druk ik me heel voorzichtig uit (sorry Sooph) dus zo’n ‘bottle garden’ leek mij ideaal voor haar.

dichte fles klaar
Sophie’s fles
binnenkijken bottle garden
Een maand later stond ie er al zo bij

Uiteraard ging er ook één naar Daan (mijn zoon). Dat was een fles met een heel smalle hals dus dat was een hele uitdaging.

IMG_2366

IMG_5199 kopie
En… ik kreeg het verzoek voor nog een ‘bottle garden’ voor in zijn werkkamer. De kist kreeg een makeover met chalkpaint van Annie Sloan. Lees HIER hoe ik dat deed.
Hoe kwam ik op het idee van een ‘bottle garden’?

Ik kwam op het idee om een ‘bottle garden’ te maken na het lezen van het boek Groen in Glas. Als je meer wilt weten over het maken van zo’n gesloten terrarium en hoe dat precies werkt dan is dit een erg leuk boek om aan te schaffen. Hierin vind je meer informatie over de interne en externe  factoren die van invloed zijn op het klimaat in je ‘bottle garden’, welke planten geschikt zijn en een soort EHBO voor ‘bottle gardens’.

Heb jij wel eens zo’n fles met planten gemaakt? En… leeft ie nog steeds? Laat je een berichtje achter?

Sommige links (niet allemaal) zijn affiliate links. Dat betekent dat als je het artikel via mijn link besteld ik daar een kleine vergoeding voor krijg (uiteraard zonder dat jij meer betaalt). Vanzelfsprekend deel ik alleen artikelen die ik zelf ook hartstikke leuk vind!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d