Milieuvriendelijk interieur: 10 tips om zelf mee aan de slag te gaan!

Een milieuvriendelijk interieur: Je kunt er tegenwoordig niet meer omheen, we moeten zuinig zijn op onze aarde en dat betekent zoveel mogelijk milieuvriendelijke keuzes maken. Ook bij de inrichting van ons huis. Ik heb een aantal tips verzamelt om je huis een beetje ‘groen’ oftewel milieuvriendelijker te maken. Met recht een ‘beetje’ want ik ga het niet hebben over grote dingen die door professionals gedaan moeten worden zoals  vloer- en muurisolatie, zonnepanelen, dubbel glas etc. Met deze tips kun je gewoon zelf aan de slag en ze zijn nog leuk ook!

 Tip # 1 voor een milieuvriendelijk interieur: Waterbesparende kraan

Milieuvriendelijk interieur-kraan Ikea

Toen we aan een nieuwe kraan toe waren, koos ik deze matzwarte kraan van Ikea. Eerlijk gezegd in eerste instantie op z’n uiterlijk 🙂 maar ik kwam er later achter dat de kraan een waterbesparende functie heeft die de water toestroom vermindert met behoud van druk. Had ik geheel onbewust toch een milieuvriendelijke keuze gemaakt!

 Tip # 2 voor een milieuvriendelijk interieur: Kleed op de vloer

kleed x

kleed ikea

Ik woon in een oud huis met een niet geïsoleerde vloer. Dat staat nog wel op een to-do lijstje maar zolang dat nog niet gebeurd is houd ik optrekkende kou tegen met kleden op de vloer. Ik heb gelukkig wel een eikenhouten vloer die niet zo koud aanvoelt als bijvoorbeeld een stenen vloer maar toch zit ik ‘s winters graag met m’n voetjes op het kleed. Behalve dat een kleed optrekkende kou tegenhoudt is het natuurlijk een super decoratieve aanwinst voor je kamer. Vooral het Perzisch tapijt is helemaal terug van weggeweest. Ik koop ze het liefst vintage of  in een gewassen uitvoering.

 Tip # 3 voor een milieuvriendelijk interieur: Kies een milieuvriendelijke vloer

Milieuvriendelijk interieur-houten vloer

Als je op het punt staat een keuze te maken voor een bepaalde soort vloer omdat je van plan bent te verhuizen of je interieur te veranderen zijn bijvoorbeeld hout (met FSC of ander milieu keurmerk) en bamboe milieubewuste keuzes. Ook zo’n trendy gietvloer  is een goede keuze als je kiest voor een merk met ecolabel. Hoewel laminaat en PVC over het algemeen minder milieuvriendelijk zijn omdat daarin vaak schadelijke stoffen verwerkt zijn, is het ook mogelijk hier milieuvriendelijke merken te vinden.

 Tip # 4 voor een milieuvriendelijk interieur: Planten in huis

planten in huis-milieuvriendelijk interieur

Behalve mooi en sfeervol zijn planten ook een soort natuurlijk luchtzuiveringsinstallatie: ze filteren o.a. bepaalde schadelijke stoffen uit de lucht, ze maken zuurstof aan en verhogen de vochtigheidsgraad. Je gaat er zelfs beter van slapen  🙂

 Tip # 5 voor een milieuvriendelijk interieur: Gebruik LED lampen

Milieuvriendelijk interieur-LED lamp

Dit is natuurlijk een ‘no-brainer’ en ongeveer de makkelijkste stap voor een milieuvriendelijk interieur. LED lampen gebruiken 85 % minder energie dan gloeilampen, gaan veel langer mee en zijn dus beter voor het milieu. Ik gebruikte al spaarlampen maar ben langzamerhand alles aan het vervangen door LED lampen.

 Tip # 6 voor een milieuvriendelijk interieur:  Hang je was te drogen

Milieuvriendelijk interieur-wasrek

Ik zal eerlijk toegeven dat ik een best fan ben van de droogtrommel. Lakens en handdoeken gaan nog steeds in de droogtrommel maar ik hang steeds meer -vooral kwetsbare- kleding te drogen op een droogrek: goed voor het milieu en mijn kleding blijft langer mooi. Dubbele winst!

 Tip # 7 voor een milieuvriendelijk interieur: Shop vintage

Milieuvriendelijk interieur- vintage vazen

Milieuvriendelijk interieur-vintage servies
Niet alleen het Seventies servies maar ook het wijnglas, verzilverd bestek en slacouvert zijn allemaal gevonden in kringloopwinkels en rommelmarkten. De houten schaal is van H&M Home

Dit is mij op het lijf geschreven! ‘Vintage’ is gewoon een mooier woord voor tweedehands. Ik ben dol op rommelmarkten en kringloopwinkels en vind daar vaak de mooiste dingen. Het is ook een prettig gevoel dat bepaalde spullen niet op een grote vuilnishoop belanden maar weer hergebruikt worden.

 Tip # 8 voor een milieuvriendelijk interieur: Biologisch beddengoed
Biologisch katoen-milieuvriendelijk interieur
Beddengoed van biologisch katoen

Slaap extra lekker tussen beddengoed van biologisch katoen. Het voelt misschien als ‘gewoon’ katoen maar de wetenschap dat deze katoen verbouwd is zonder kunstmatige meststoffen en pesticiden moet je toch wel een goed gevoel geven. Mij in ieder geval wel 🙂. Het is duurder dan gewoon katoen maar ik heb ergens gelezen dat biologisch verbouwde katoen één van de grootste verbeteringen van de afgelopen jaren is op milieugebied.

 Tip # 9 voor een milieuvriendelijk interieur: Bamboe servies
Zuperzocial-bamboo- milieuvriendelijk interieur
Zuperzozial heeft een heel uitgebreid bamboe servies in allerlei geweldige kleuren

Bamboe is een van de snelst groeiende planten ter wereld en wordt o.a gebruikt bij het maken van serviesgoed dat je kunt gebruiken in plaats van plastic servies. Maar ik vind het, door de mooie, matte uitstraling ook mooi genoeg voor dagelijks gebruik: Super milieubewust , biologisch afbreekbaar en in heel veel goeie kleuren te koop!

 Tip # 10 voor een milieuvriendelijk interieur: Gebruik milieuvriendelijke verf

milieuvriendelijk interieur-Annie Sloan chalkpaint

Zoals je weet ga ik graag aan de gang met verf: ik geef geregeld  muren en oude meubels een andere kleur. Dat pimpen van oude meubels is trouwens al een milieuvriendelijke tip op zich: in plaats van een oude stoel of kast weg te gooien kun je hem ook een tweede leven geven met een nieuw kleurtje! Maar goed, even terug naar de keuze van de verf die je gebruikt. Kies het liefst verf op minerale basis en met natuurlijke pigmenten. Welke dat precies zijn? Daar heb ik genoeg over te vertellen dus ik voel een nieuwe blog aankomen 😀

Wil je die (en andere blogs) niet missen? Schrijf je HIER in voor mijn nieuwsbrief en je blijft op de hoogte van mijn nieuwste blogs PLUS je ontvangt mijn inspiratiegids met 5 makkelijke & betaalbare tips om je huis geweldig op te leuken!

inspiratiegids..jpg

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: