Instant kleur in de tuin (of op je balkon), zo doe je dat !

Zolang als ik mij kan herinneren ga ik omstreeks deze tijd naar het tuincentrum voor instant kleur in de tuin. Het is de week dat mijn zoon Daan jarig is en ik herinner me dan opeens dat ik een jaar daarvoor rond zijn verjaardag ook plantjes stond te kopen.

IMG_E0440

 Tijd voor de tuin

Ik heb de afgelopen tijd binnen in huis heel wat grote en minder grote klussen geklaard en heb nu echt zin in de tuin. Die ligt er vreselijk saai, grijs en triest bij op dit moment.

nog geen kleur in de tuinIk weet natuurlijk dat over een poosje dit weer een paradijselijk geheel is. Ik vind het altijd weer een wonder dat in een paar maanden tijd de tuin er zo uitbundig bloeiend bij kan staan! Mijn tuin is redelijk arbeidsintensief 😅 maar dan heb je ook wat (Dagboek van een tuingek).

tuin in volle bloei

tuin in volle bloei

‘s Zomers is de tuin één en al kleur met vooral pastellerige kleuren: roze, lila, blauw en wit. De vrouwenmantel is daar een beetje een uitzondering op, die is bleek geel/groen maar knalgeel of rood zal je niet in mijn tuin vinden.

Instant kleur in de tuin

Maar goed zover is het nu dus nog niet en ik wil kleur in de tuin en wel meteen! Op dus naar het tuincentrum en in no-time had ik mijn karretje vol.

planten voor kleur in de tuinDit zijn allemaal éénjarige plantjes en ik ben eens uit mijn comfortzone gestapt: in plaats van grijs (o.a.lavendel) lila en wit  heb ik fellere kleuren gekocht en zelfs geel en oranje. Ik had daar opeens zin in! Die kleuren geven gelijk een heel vrolijk tintje aan het terras en tegen de tijd dat het mij misschien gaat vervelen zijn ze waarschijnlijk uitgebloeid en neemt de rest van de tuin het over.

instant kleur in de tuin

Nou vergiste ik mij toch wel in de hoeveelheid plantjes die ik kocht. De planten in dat volle karretje  bleken, eenmaal in potten gezet, een beetje weg te vallen in het grote (grijze) geheel. Ik heb er dus nog een ritje naar het tuincentrum aan gewaagd en wil je dit als goede tip geven: koop meer dan je denkt nodig te hebben, je hebt eerder te weinig dan te veel.

kleur in de tuin

Eén plant ontbrak in mijn karretje en dat is niet omdat ik er niet van hou, integendeel, maar ik heb er gewoon al te veel! Ik heb het over de Hortensia. Die kun je nu al bloeiend kopen (normaal bloeien ze pas rond juni) en ze geven gelijk een enorme boost aan je terras of tuin.

hortensia- kleur in de tuin
Foto: Magicalfourseasons

Ik heb serieus in de verleiding gestaan maar ik heb eens geteld hoeveel Hortensia’s ik al in de tuin heb. Dat zijn er 8 in potten en 20 in de volle grond. Dus dan maar even geduld hebben tot die allemaal gaan bloeien. Heb je nog geen Hortensia’s (of in ieder geval niet zo veel) koop er dan zeker één. Je hebt er niet alleen dit voorjaar plezier van maar hij gaat daarna nog jaren mee!

IMG_0482

Wat ik wel volop gekocht heb zijn viooltjes. Ten eerste overleven die het mocht het opeens nog gaan vriezen, ten tweede groeien die uit tot grote pollen die heel lang blijven bloeien en die ik pas ver in de zomer weg doe omdat ze niet meer zo mooi zijn.

IMG_0489

kleur in de tuin

Over vriezen gesproken, normaal kun je met veel plantjes (zoals Geraniums) beter wachten tot de IJsheiligen voorbij zijn (volgens mij ergens in mei) omdat dan het gevaar van nachtvorst geweken is. Maar ja, daar heb ik dus even het geduld niet voor, ik neem het risico. Dat risico valt trouwens wel mee, mijn terras ligt zo ingesloten dat het daar altijd warmer is dan in de rest van de tuin. Dus zodra het zonnetje tevoorschijn komt, leg ik mijn kussens neer en kan ik al genieten van die allereerste zonnestralen en… volop kleur!

kleur in de tuin
Als je deze foto vergelijkt met de foto die ik een week eerder maakte, zie je wat planten en een paar kussens kunnen doen! Het zonnetje kreeg ik er gratis bij😀

Krijg je er ook helemaal zin in? Kan je niet wachten om je tuin of balkon helemaal in voorjaarssferen te brengen? Kijk HIER voor nog meer tips, ideeën en verschillende tuinstijlen.

Sommige links zijn affiliate links. Dat betekent dat als je het artikel via mijn link besteld ik daar een kleine vergoeding voor krijg (uiteraard zonder dat jij meer betaalt). Vanzelfsprekend deel ik alleen artikelen die ik zelf ook hartstikke leuk vind!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d