Waarom kiezen voor dubbel glas slim is!

Ik krijg best vaak vragen over dubbel glas. Nou vraag je je misschien af waarom mensen daarmee nou uitgerekend bij mij komen. Als je mij al wat langer volgt, weet je waarschijnlijk dat ik naast het schrijven van woonblogs nog op een heel andere manier bezig ben in de wereld van huizen en wonen. Ik heb een makelaarskantoor en naast dat ik huizen in de verkoop heb, begeleid ik ook mensen bij de aankoop van een woning. Mijn werkterrein is voornamelijk Amsterdam en heel veel woningen (in ieder geval in de meest populaire buurten) zijn toch minimaal 100 jaar oud en zelfs nog veel ouder. Die huizen hebben veel karakter maar zijn vaak (nog) niet helemaal afgestemd op 21e eeuwse woonwensen. Isolatie was zo’n honderd jaar geleden nog helemaal geen ‘ding’ en ik kom nog heel veel woningen tegen met enkel glas.

Authentieke ramen in Amsterdams appartement
Typisch Amsterdams appartement met prachtig glas in lood, authentieke schuiframen en openslaande deuren maar alles nog enkel glas.
Waarom dubbel glas?

Aangezien veel potentiële kopers dat enkel glas willen vervangen door dubbel glas en ik daar regelmatig vragen over krijg, ben ik mij hier wat meer in gaan verdiepen zoals ik ook al eerder research deed naar bakstenen muren.
Het grote voordeel van dubbel glas is natuurlijk de isolerende werking.  Dubbel glas houdt kou tegen en warmte binnen. Op die manier bespaar je op je stookkosten en wordt er minder CO² uitgestoten. Goed voor het milieu en goed voor je portemonnee. Verder (niet onbelangrijk in een drukke stad als Amsterdam) houdt dubbel glas ook geluid tegen. Druk verkeer, rinkelende trams en luidruchtige toeristen: met goed isolerend glas hoor je daar binnen niets meer van.

Dubbel glas in drukke straat
Als je in een drukke straat als deze woont, is goed isolerend glas een absolute must.
Welke soorten dubbel glas zijn er?

Dubbel glas (ook wel thermopane genoemd) bestaat uit twee glasplaten met een ruimte daartussen (spouw) gevuld met lucht wat dus zorgt voor die isolerende werking. Maar er is de laatste jaren zoveel vooruitgang geboekt op dit gebied dat er veel betere varianten zijn zoals HR++ glas en zelfs HR+++ (driedubbel) glas. In plaats van met lucht is de spouw gevuld met edelgas en is één kant van de glasplaat gecoat wat zorgt voor een nog betere isolerende werking.

Serre met dubbel glas
Dankzij isolerend glas in mijn serre op het Zuiden is het zomers hier goed uit te houden!

Wil je dubbel glas bestellen of ben je daarover in twijfel? Dan is het goed om te weten dat er bij standaard dubbel glas en HR++ glas nog allerlei extra slimme varianten te koop zijn zoals brandwerend, geluidswerend en zonwerend dubbel glas. Vooral dat laatste is natuurlijk heel prettig als je ramen of een serre op het Zuiden hebt. Je kunt ook figuurglas kopen, dat is door middel van bobbeltjes, strepen of satijn glas ondoorzichtig gemaakt. Dat kan op sommige plekken in huis echt een uitkomst kan zijn!

Dubbel glas in badkamer
Deze badkamer zou echt baat hebben bij het aanbrengen van ondoorzichtig figuurglas. Dan sta je toch iets relaxter onder de douche.

Als je in een nieuwbouw huis woont heb je waarschijnlijk al overal dubbel glas en als je in een monument woont, is dubbel glas in de meeste gevallen niet toegestaan. Maar in alle andere situaties loont het echt de moeite om enkel glas te vervangen door dubbel glas. Behalve de voordelen die ik al noemde zorgt goed isolerende beglazing namelijk ook voor een beter energielabel en dat is dan weer handig als je je huis wilt verkopen. Maar zolang je nog lekker in je huis blijft wonen, zorgt dat glas in ieder geval voor een prettig binnenklimaat. Dus kiezen voor dubbel glas is eigenlijk een no-brainer!

Deze blog kwam tot stand in samenwerking met GlasGigant. Maar zoals altijd: all pictures & words are my own!

 

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: