Hoe ik een kleurenpalet voor mijn huis ontwikkelde

Het is niet zo dat ik op enig moment bewust heb gekozen voor een bepaald kleurenpalet voor mijn huis. Het is eigenlijk geleidelijk gegaan maar nu ik zo terugkijk naar het resultaat van elke keer een verfkwast pakken, merk ik dat er wel degelijk ‘some method is in my madness’. Toen ik 27 jaar geleden hier kwam wonen begon ik met witte muren . Van wit veranderde mijn interieur naar kleurrijk en weer terug naar wit en weer terug naar kleurrijk maar het was wel zo dat elke ruimte weer totaal anders was. Dat is op zichzelf niet erg natuurlijk: je huis is bij uitstek een plek waar je je helemaal uit mag leven toch?

Hoe maakte ik een kleurenpalet voor mijn huis?

Toch is er wat voor te zeggen om een bepaald kleurenpalet voor je hele huis te gebruiken. Dat geeft ten eerst enige rust en logica in de verschillende ruimtes en het maakt het je gemakkelijker om te schuiven met accessoires omdat die in principe in elke kamer passen. Zoals gezegd had ik geen vooropgezet plan maar ik merkte dat ik intuïtief telkens voor dezelfde soort kleuren koos: dezelfde soort kleur, niet precies dezelfde kleur, dat zou wel erg saai worden.

Kleurenpalet
Roze en verschillende kleuren groen heb ik heel handig op mijn moodboard geplakt zodat ik ze altijd voor m’n neus heb

Het begon er mee dat ik, toen ik een keer een keuze moest maken voor een bepaalde kleur, ik groen koos. Ik had elke kleur kunnen kiezen, maar ik koos groen. Ik merkte dat ik steeds vaker voor een kleur groen koos en ben dat op een gegeven moment dus ook bewust gaan doen om zo meer eenheid te creëren. In mijn palet zitten zo’n vier à vijf kleuren groen van heel grijzig groen tot wat feller groen en soms ook olijfgroen. Als mooie tegenhanger van al dat groen, heb ik in een paar ruimtes als extra kleur voor roze gekozen. Ook dat was geen kleur die zomaar uit het niets te voorschijn kwam, het was een kleur die ik intuïtief al wat vaker toegepast had (in de logeerkamer o.a.). Zo ontstond mijn kleurenpalet dat voor mij nu een mooie en handige leidraad is als ik weer eens de behoefte voel de verfkwast ter hand te nemen.

Kleurenpalet in de woonkamer

De woonkamer kreeg verleden jaar een make-over en de muur die meer dan 15 jaar blauw was, kreeg eindelijk een nieuwe kleur( twee kleuren om precies te zijn).  De keukenmuur en de schoorsteen had ik al eerder een heel donkere blauwgroene kleur gegeven.

collage-kleurenpalet woonkamer
Van links naar rechts: Oldtimer Rally, Factory Green en Stylish Pink (alle van Flexa)
woonkamer-klaurenpalet
Kleurenpalet in mijn werkkamer

Mijn werkkamer is een plek waar ik heel graag ben en waar ik mij heb omringd met boeken, planten en verzamelingen (en ja, ik kom ook nog aan werken toe, haha). De muren heb ik in brede banen Factory Green geverfd en een oude kast kreeg een tweede leven met krijtverf in de kleur Delicate River en de binnenkant werd zachtroze.

collage-kleurpalet werkkamer
Van links naar rechts: Delicate River, Factory Green en Zachtroze
collage-werkkamer-kleurenpalet
Kleurenpalet in de badkamer

De badkamer was heel ‘braaf’ met grijze wandtegels, een witte muur en zwart/witte tegels op de vloer. De muren moesten er op een gegeven moment aan geloven en werden groen (what else?). De kozijnen verfde ik zwart.

collage-badkamerkleurenpalet
Groene verf op de muur: Gamma extra mat verf met kleurcode GN016-02 (kleurnaam Turbo)

collage-badkamer-kleurenpalet

Kleur in de slaapkamer

De slaapkamer is pas geleden helemaal onderhanden genomen (Onthulling van slaapkamer make-over: groene oase van rust). Alle muren werden groen. De kastjes die ik al had (turquoise en blauw) passen hier zo goed bij, die heb ik zo gelaten. Dit is een rustige, relaxte plek geworden.

Schermafbeelding 2019-07-22 om 10.41.49 kopie
Kleur Kordaat van de Praxis.

collage-slaapkamer-kleurenpaletIk vind het echt superhandig om zo’n kleurenpalet voorhanden te hebben. Het zijn vooral die verschillende kleuren groen die overal in het huis terug te vinden zijn. Als ik weer eens de behoefte voel om een muur of kast te verven, kies ik gewoon één van die kleuren.  Het zijn over het algemeen rustige kleuren groen (behalve dan die in de badkamer, die is wat feller) waardoor het ook heel makkelijk is om er zo nu en dan eens een felle kleur tegen aan ‘te gooien’. Kijk maar hoe goed die felle kleurtjes werken in de slaapkamer!
Het is trouwens ook grappig om te zien dat ik zelfs op Instagram  best consequent  bezig ben met dat kleurenpalet.

Werk jij met een bepaald kleurenpalet of ben je daar helemaal niet mee bezig? Zoals altijd: ik vind het leuk als je een berichtje achterlaat!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: