Tafelstyling voor Kerst: zo geef je je kersttafel het wauw effect!

Hoe leuk is het om met de Kerst in het vooruitzicht je wat extra te verdiepen in een sfeervolle tafelstyling. Want Kerst is bij uitstek de gelegenheid om gezellig met familie en/of vrienden door te brengen en wat is er plezieriger dan met z’n allen aan een mooi gedekte tafel zitten? Ja, ik weet het, het eten zelf is natuurlijk ook belangrijk maar ik ben zo iemand die de tafelstyling, zeker met Kerst, veel leuker vindt dan eten koken. Bovendien is het zo dat zelfs het meest eenvoudige gerecht er gewoon 10 x aantrekkelijker uitziet als het mooi gepresenteerd wordt.

Tafelstyling Kerst

Met dit alles in mijn achterhoofd maakte ik dan ook graag gebruik van de uitnodiging om een workshop  Tafelstyling voor Kerst bij te wonen, gegeven door Anja van Tablejoy die al eens eerder in één van mijn blogs voorbij kwam (Mix & match vintage servies: binnenkijken bij Tablejoy ). De workshop werd gegeven op een heel inspirerende locatie, namelijk K’OOK, een geweldig leuke kookwinkel in Wormerveer. Behalve een erg sfeervolle plek ook superhandig omdat tijdens de workshop iedereen zelf een creatieve tafelstyling kon samenstellen met alle mooie hebbedingen uit de winkel.

K'OOK in Wormerveer
Anne & Karen in hun hebberig makende kookwinkel K’OOK (tevens webshop)

Nu ben ik zelf best creatief als het over tafelstyling gaat (Kerst of geen Kerst) maar dankzij de ontzettend inspirerende presentatie van Anja heb ik zoveel extra leuke ideeën opgedaan dat ik niet kan wachten die met je te delen!

De tafel

Het mooist is om een tafelkleed op tafel te leggen (een loper kan natuurlijk ook) en dan het liefst een linnen kleed. Dat is mooi nonchalant en kreuken mag dus dat scheelt weer strijken. De tafel kan verder extra feestelijk gemaakt worden door takken eucalyptus en/of klimop (mijn favoriet, want een tuin vol) midden op tafel te leggen. Voeg wat mooie kandelaars of kaarsen toe maar zorg wel dat de gasten elkaar nog kunnen zien. Als het even kan is het ook een superleuk idee een flinke tak boven tafel te hangen waar je dan weer kersttakken en lampjes aan kunt bevestigen.

Tafelstyling Kerst
Anja van Tablejoy verzorgde de inspirerende workshop.
Servies

Als de basis er eenmaal is, is het zaak je servies te voorschijn te halen. Als je een verzamelaar bent zoals ik, heb je vast wel verschillende soorten servies maar misschien heb je alleen maar wit servies. Geen probleem. De kunst is om een beetje te gaan stapelen dus een groot bord, een wat kleiner bordje, een kommetje of een mooi schaaltje enz.  Gebruik ook gerust die bordjes van oma die je nog in de kast hebt of combineer verschillende kleuren en dessins.

Tafelstyling Kerst
Je witte servies wordt stoerder door het te combineren met houten schaaltjes.
groene tafelstyling Kerst
Mooi voorbeeld van een combinatie van verschillende kleuren groen. Een leuk idee om je soep in een beker te serveren.
Groen glaswerk Kerst
Glaswerk (voor een voorafje of toetje) is heel mooi in combinatie met serviesgoed. Zo breng je ook hoogte aan.
Supertruc: servetten

Wat mij betreft is de allerbeste styling tip en een ware eye-opener het gebruik van servetten voor je tafelstyling. Ook weer het liefst linnen servetten maar je kunt zelfs mooie theedoeken gebruiken. Je hoeft hierbij helemaal niet te denken aan ingewikkelde vouwtechnieken want eigenlijk : hoe simpeler hoe beter.

Tafelstyling Kerst
Leg het servet nonchalant op het bord met een klein schaaltje ernaast voor een amuse.
servetten tafelstyling
Laat het servet mooi over het bord afhangen langs de tafelrand evenals het servet onder het bord dat je als een soort placemat gebruikt.
Kerst tafelstyling
Je kunt ook een servet naast het bord neerleggen zodat het bestek niet zo ‘verloren’ op tafel ligt.
Groen en goud tafelstyling
Een mooi voorbeeld hoe een servet extra zachtheid en structuur aanbrengt.
linnen servet
Hier komt wat vouwwerk aan te pas. Vouw het servet diagonaal doormidden en dan nog een keer zodat je een driehoek hebt. De uiteinden vouw je dan om elkaar heen. Ietwat ingewikkeld uitleggen maar experimenteer een beetje tot je dit effect hebt.
linnen servet Kerst
Je kunt je bestek in dit gevouwen servet leggen.
Decoraties

Voor het absolute wauw effect kun je nog wat DIY decoratie toevoegen aan je Kerst tafelstyling. Ik deel wat superleuke voorbeelden, de één iets meer werk dan de ander maar allemaal goed te doen!

Klimop tafelstyling
Makkelijke tafelversiering van een takje klimop waarvan de vruchtjes goud gespoten zijn. Mooi gekleurde, smalle lintjes zijn ook heel dankbaar om te gebruiken.
Gouden takje
Je kunt ook een fake takje goud spuiten. Plastic is misschien wat minder milieuvriendelijk maar aan de andere kant kun je dit ook voor een volgend etentje gebruiken.
tafelstyling naamkaartje
In plaats van naamkaartjes: schrijf met een gouden pen de naam op een klimopblad.
Kerst decoratie
Een heel gaaf idee! Dit soort glazen vind je vaak nog in een kringloopwinkel. Draai hem om, hang er een takje aan en zet bovenop een waxinelichtje.
IMG_2485
Deze vierkantje blokjes steek je met een keukenmes uit DAS klei en met een cocktailprikker maak je een gaatje in het midden. Dit moet wel ongeveer 2 dagen drogen dus wacht niet tot het laatste moment. Zet de takjes er op de dag zelf in zodat ze nog lekker fris zijn.
IMG_2483
In plaats van vierkantjes kun je ook een leuk vormpje uit de klei steken met een uitsteekvormpje voor koekjes.

Ik hoop dat je net zo geinspireerd bent als ik door al deze leuke en niet al te ingewikkelde tafelstyling ideeën! Het is aan één kant wel jammer dat ikzelf dit jaar geen kersttafel hoef te dekken maar al deze tips & tricks ga ik voor een volgend bijzonder etentje gebruiken. Geniet van al deze leuke voorbeelden en geniet straks van je super stylish gedekte tafel!

collage-tafelstyling

3 reacties op “Tafelstyling voor Kerst: zo geef je je kersttafel het wauw effect!”

  1. Je bent ongelooflijk creatief, alles ziet er altijd zo erg leuk uit, had ik maar een heel klein beetje van je weg, dan benik al tevreden.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: