Op zoek naar midcentury design: roadtrip naar Denemarken

Kringloopwinkels, rommelmarkten en carboot sales: ik vind het allemaal even leuk, zeker als ik in het buitenland ben. Daar is meer dan thuis de vraag wat je zult tegenkomen en dat maakt het extra spannend. Waar ik ook ben, ik ga altijd op zoek naar een rommelmarkt of kringloopwinkel maar afgelopen week maakte ik een roadtrip naar Denemarken om heel doelbewust op zoek te gaan naar midcentury design. Ik was samen met Anja van Tablejoy, een geweldig leuke webshop met van alles voor speciale tafelmomenten: vintage en modern servies & glas en mooie linnen tafelkleden en servetten. De eindbestemming was een designbeurs in Herning (midden Jutland) maar van de reis erheen hebben wij minsten, zo niet meer, genoten als van het einddoel (zoals zo vaak in het leven).

De eerste stop
Flensburg
Flensburg: een Duits stadje vlak bij de Deense grens

De enige voorbereiding die Anja en ik maakten (behalve de toegangskaarten voor de beurs) was het boeken van overnachtingen. We wilden de eerste dag in de buurt van de Deense grens eindigen zodat we de volgende dag konden beginnen met de zoektocht naar midcentury design. We hadden het idee dat Denemarken daar een uitgelezen plek voor zou zijn. Redelijke willekeurig en niet gehinderd door enige kennis van de omgeving prikten wij Flensburg (nog net in Duitsland) als onze eerste overnachting. Wat een aangename verrassing! Wij kwamen terecht in een enorm appartement in een prachtig eind negentiende-eeuws gebouw. Het stadje was zo weggelopen uit een sprookje en we vonden een geweldige sfeervolle plek om lekker wijn te drinken en Flammkuchen te eten (een soort dunne pizza).

B&B Flensburg
Het meer dan ruime appartement waar we de eerste nacht verbleven.
Denemarken: het land van de kringloopwinkels

Ik had al ergens via Google gelezen dat Denen erg van het hergebruik zijn dus het was geen wonder dat er een enorm aanbod was aan kringloopwinkels (Genbrug in het Deens). Al zigzaggend reden wij naar het Noorden van dorpje naar dorpje om één of meerdere kringloopwinkels te bezoeken. Via deze site hadden wij een overzicht gemaakt van interessante adressen. Naderhand merkten wij, nadat wij wat rondgevraagd hadden, dat er naast de adressen die wij via deze site hadden er nog veel en veel meer winkels te vinden waren!

Midcentury design

Naast de gebruikelijke ‘oude rommel’ was er, zoals gehoopt, best veel mooi vormgegeven, midcentury serviesgoed en glaswerk te vinden. Nu is Denemarken natuurlijk één van de landen waar Scandinavisch design vandaan komt dus dat was niet helemaal verwonderlijk. Ik heb daar helaas geen foto’s van: we waren ten eerste te druk met kijken en bovendien lagen al die bordjes en kopjes er niet erg fotogeniek bij. Waar ik wel foto’s van heb en wat mij het meest opviel was het midcentury meubilair dat hier in ruime mate aanwezig was en voor heel schappelijke prijzen.

midcentury design
Ze zijn er in alle soorten en maten: tafels met ingelegde tegels.

Het allerleukst vond ik alle verschillende tafels, van kleine bijzet- tot grote eettafels, met ingelegde tegels. 20 jaar geleden zouden deze tafels in de container zijn beland maar nu is dit helemaal trendy. Het is wel, wat in het Engels zo mooi heet een ‘acquired taste’. Je moet het leren waarderen maar ik ben een volleerde bewonderaar! We konden dit natuurlijk niet meenemen en ik zou er op dit moment geen plaats voor in huis hebben maar wie weet, wanneer ik in de toekomst verhuis, ga ik terug om een mooie grote eettafel met bijpassende stoelen aan te schaffen!

midcentury design
Wauw: Deze tafel met bijpassende stoelen zou ik zo mee willen nemen!
Mijn mooiste midcentury design vondst

Zoals ik al eerder zei, vind ik het gewoon super inspirerend om in kringloopwinkels rond te lopen ook als ik niets koop (Vintage vondsten voor mijn huis: laat je inspireren!). Misschien niet voor iedereen herkenbaar maar ik weet zeker dat ik niet de enige thriftshop junkie ben.
De vondst van midcentury design serviesgoed was natuurlijk vooral voor Anja erg interessant- check out her website – en hoewel ik niet perse van plan was veel te kopen (mijn huis is vol!) heb ik toch een paar mooie vondsten gedaan.

Midcentury design
Dit is met stip mijn allermooiste vondst! Midcentury vaas van Soholm Denmark.

Ik vond ook nog deze bijzondere, kleurrijke schaal, niet midcentury maar meer 30e of 40e jaren. Leuk als sla schaal!

vintage schaal
Deze gezellige schaal kon ik niet laten liggen!

Al die bezoekjes aan kringloopwinkels waren nog maar een aanloop naar het bezoek aan de design en interieurbeurs Formland maar daarover later in een volgende blog meer.

Wil je mijn nieuwste blogs niet missen? Schrijf je dan HIER in voor mijn nieuwsbrief zodat je altijd op de hoogte bent!

2 reacties op “Op zoek naar midcentury design: roadtrip naar Denemarken”

 1. Wow met jou reis ik altijd graag mee.. (en het is gratis 🙂 )
  Het zijn prachtige items …helemaal mijn ding
  En wow …die vintage designs prikkelen mijn fantasie

  Dankjewel om dit alles met ons te willen delen <3

  Groetjes Carla

  • Hi Carla, Leuk om te horen dat die vintage designs jou ook zo aanspreken. Ik schrijf mijn blogs altijd met zoveel plezier, fijn om te merken dat het zo gewaardeerd wordt 😀 X Anita

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: