Donkere kleuren in het interieur: Like/don’t like?

Ik heb een enorme voorliefde voor donkere & ‘zware’ kleuren in het interieur zoals je kunt zien aan mijn nieuwe visionboard.  Zo aan het begin van een nieuw jaar vind ik het een mooi gebaar de plaatjes van mijn oude visionboard symbolisch te verbranden en weer met een fris board te beginnen vol  nieuwe ideeën, plannen en wensen voor 2020.

Vision board

Mijn nieuwe visionboard is een stemmig geheel maar dat is niet helemaal iets nieuws. Ik heb sowieso in de afgelopen jaren al op heel veel plekken in huis donkere kleuren toegepast. Hoewel ik ruim 15 jaar geleden nog een heel wit interieur had, is dit nu totaal omgeslagen. Ik hou van het geborgen gevoel van donkere kleuren en ik vind het super sfeervol maar voor sommigen onder ons is het een doodenge beslissing om donkere kleuren in het interieur toe te passen. Wordt mijn huis niet te donker of somber, maakt het mijn kamer kleiner en waar kan ik het wel of niet toepassen? Dit zijn van die vragen die voorbijkomen. Ik heb zo mijn eigen kijk hierop die ik -hoewel je het met me oneens mag zijn- graag met je deel.

Maken donkere kleuren een ruimte kleiner?

Het aantal vierkante meters zal natuurlijk niet veranderen als je donkere kleuren gebruikt maar dat is logisch. Natuurlijk zal een heel lichte kamer er ruimtelijk uitzien maar het is een feit dat een enkele muur donker verven  juist diepte kan geven en op die manier een heel ruimtelijk effect kan creëren.

donkere kleuren in het interieur
Hier heb ik net de muur waar je tegen aankijkt zwart geverfd. Het maakt mijn kleine zolder helemaal niet kleiner maar geeft juist wat diepte aan de ruimte
ikea bed en zwarte muur
Door de muur achter het bed zwart te verven, krijgt deze kamer veel meer ‘body’. Het leuke is dat het schoolbord verf is zodat je ook nog naar hartenlust kunt spelen met tekst en tekeningen. Foto: Ikea

Een heel kleine ruimte helemaal donker verven zou ik niet meteen aanraden, hoewel ik mijn piepkleine badkamer die al betegeld was met donkergrijze tegels ook nog eens voor de rest donkergroen geverfd heb ( Onthulling van de groene badkamer!) Ik vind het resultaat heel prettige en sfeervol maar dit is meer voor de durvers onder ons (haha).

IMG_7481kopie
Somber of sfeervol?

Ik vind een donkere kleur niet somber maar juist voor warmte en sfeer zorgen. Het geeft de ruimte iets intiems. Ik denk dat dit puur persoonlijk is: voor de één kan een ruimte niet licht en ruim genoeg zijn, ik hou juist van verborgen hoekjes en stemmige kleuren. Op een plek in huis waar veel licht binnenvalt kun je sowieso een muur een donkere kleur geven zonder dat je meteen in een depressie schiet 😀.

donkere kleuren in het interieur
De plaats waar de eettafel staat is zo ontzettend licht dat de donkere muur juist een mooie tegenhanger is.

Ik vind een donkere kleur ook vaak iets chics hebben zeker in combinatie met goudkleurige accenten.

donkere kleuren in het interieur
Op de muur: Black Smoke Classico chalk based paint van Pure & Original. Foto: Sabine Lamet
 Donkere muur als achtergrond

Verzamelingen, bloemen & planten en schilderijen: ik vind alles zo veel mooier uitkomen tegen een donkere achtergrond. Donker hoeft natuurlijk niet altijd zwart te zijn, het kan ook donkergrijs, donkergroen of heel donkerblauw zijn. Bovendien vang ik op dit moment allerlei signalen op dat (donker) bruin de nieuwe trendkleur wordt. Ik heb tot nu toe nog niet de behoefte gevoeld iets donkerbruin te verven maar dat kan zo veranderen! Je zult het ongetwijfeld te zien krijgen als het zover komt!
Voorlopig vind ik Factory Green van Flexa (meer grijs dan groen) een mooie donkere kleur die ik al op heel veel plekken in huis heb toegepast. Onlangs heb ik nog op een verloren zondagmiddag één van de laatste stukjes witte muur in mijn kamer ook deze kleur gegeven.

IMG_9066
donkere kleuren in het interieur
Een wereld van verschil na een middagje verven! Het bloemrijke borduurwerk vond ik in een kringloopwinkel.
zwarte muur
Eén van de kleinste kamertjes in huis kreeg een zwarte muur. (Kamertje opknappen met mini budget).
vaas-glas-rond-van-ernst
Een mooi voorbeeld hoe wat eenvoudige objecten (groene takken, glazen vaas en houten krukje) een prachtig stilleven vormen tegen een donkere achtergrond. Glazen vaas van ERNST.
zarahome
Het houten kastje en de lichte vazen komen prachtig uit tegen deze donkere muur! Foto: Zara Home

Wat vind jij van donkere kleuren in je interieur? Heb je misschien al donkere kleuren in je huis of moet je er niet aan denken want je houdt van een wit & strak. Of … dat kan natuurlijk ook: vind je het eigenlijk wel leuk maar durf je het niet goed aan? Dan hoop ik dat het lezen van mijn blog je inspireert om een pot donkere verf te kopen en aan de slag te gaan 😀!

4 reacties op “Donkere kleuren in het interieur: Like/don’t like?”

 1. Hallo Anita.De muur achter het blauwe bankje geweldig alles komt veel mooier uit.
  En ik ben ook van de takken kreeg eenwitte azalea is aan mij niet besteed,vinden sommige maar gek straks in de tuin is hij wel weer leuk.

  Lieve groet en kijk met heeeel veel plezier naar je blog Diny

 2. Goh … ik zwijmel echt met al die mooie donkere kleuren. Maar laat ik nu zwarte kasten hebben en ik toch een donkere accentmuur wil om dan toon op toon de andere muren te verven …wil ik een romantische maar ook stijlvolle uitstraling.. Welke kleur kan ik dan nemen .. ben zo jaloers op jouw talent om van alles zo’n mooi geheel te maken die zowel luxe als gezelligheid uitstralen. Helemaal top .Dankjewel voor voor altijd weer die nieuwe, vernieuwende home blog… ik kijk er steeds naar uit !

  • Hallo Carla, dank je voor je leuke berichtje! Het is een beetje moeilijk om zo maar zonder iets te zien, je advies te geven over een kleur. Maar het zou heel mooi kunnen zijn om de muur achter de kasten een (bijna) identieke kleur te geven zodat de kasten er als het ware in wegvallen (lekker rustig). Daarna zou je een beetje kunnen experimenteren welke kleur je de andere muren zou kunnen geven. Veel plaatjes kijken kan helpen 😀 Succes!
   x Anita

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d