Hoe ziet mijn droomhuis eruit?

Hoe ziet mijn droomhuis eruit? Dat is een goede vraag waar ik niet zo maar antwoord op heb. Mijn blog waarin ik de verkoop van mijn woning aankondigde riep een storm aan reacties op. Ik vind dat altijd superleuk en hartverwarmend dus blijf dat vooral doen! Maar dat even terzijde. Eén van de reacties was de verwachting dat ik weer een opknap huis zou kopen maar dat is dus juist iets waarvan ik helemaal niet zeker van ben.

Oud of nieuw?
jaren 30 huis
Mijn huis in Amstelveen is gebouwd in 1926. In de 28 jaar dat ik hier woon is er aangebouwd, opgebouwd, gerenoveerd en weer opnieuw gerenoveerd!

Ik heb voornamelijk in oude huizen gewoond en dat is altijd waar mijn hart naar uitging. Ik hou van de charme, van de onverwachte hoekjes en ook wel van de beperkingen die zo’n huis oproept want dat maakt je extra creatief. Maar… voel je hem al aankomen? Ik heb bedacht dat ik beter kan kiezen voor een (redelijk) nieuw huis. Ik heb niet zoveel zin meer om weer te beginnen met een huis dat helemaal opgeknapt moet worden. Bovendien herinneren mijn kinderen mij er vaak weinig subtiel aan dat ik toch wat ouder word en het wat makkelijker voor mezelf moet maken. OMG, ik hoor het mezelf zeggen maar het is wel waar. In mijn hoofd komt wel steeds meer ruimte voor zo’n nieuw huis. Ik merk dat mijn smaak toch wel een beetje verandert en dat ik opeens heel blij kan worden van interieurs met een betonnen- of gietvloer en alles lekker strak. Het enige wat ik daarin hoef te doen is sfeer aanbrengen en dat vind ik juist zo leuk om te doen!

droomhuis-gietvloer
Mooie combinatie van strakke gietvloer, houten tafel en sfeervolle donkere muren (Mijn leukste verfklussen van 2019).
droomhuis- gietvloer
De oude, houten kast werd in de kleur van de gietvloer geverfd. De verzameling planten maken dit plaatje af (Binnenkijken bij Inge).

Ik surf op internet van het ene moderne huis naar het andere met interieurs waar ik blij van word maar ja, dan zie ik de buitenkant en realiseer me dat ik dan in een nieuwbouw wijk kom te wonen. Dat is iets wat ik niet gewend ben en mis daar de sfeer en de soms rafelige randjes die je in een oude wijk wel vindt. Maar ja misschien word ik wel 100 en als ik daar lang genoeg blijf wonen is het ook geen nieuwbouwwijk meer (haha). Maar hoe nieuw is nieuw? Een huis dat deze eeuw gebouwd is, vind ik nieuw maar ook een huis dat in de 80e of 90e jaren van de vorige eeuw gebouwd is, is in mijn ogen best wel nieuw. Het kan dus nog alle kanten op.

Ik droom van vrijstaand

Het liefste zou ik een vrijstaand huis vinden (ok, half vrijstaand mag ook).  Ik hou van ruimte in huis en zou het liefst een heel grote woonkamer/keuken hebben maar ik heb aan 2 of 3 slaapkamers genoeg. De tuin hoeft niet zo groot te zijn als ik maar wel vrij uitzicht heb. Qua locatie van mijn droomhuis denk ik vooral aan het gebied boven Amsterdam maar niet verder dan maximaal een half uur rijden van Amsterdam vandaan.

droomhuis-vrij uitzicht
Dit is wat je noemt: vrij uitzicht. Met een beetje minder neem ik ook genoegen maar hé, een mens mag dromen, toch?

Ik ben al voorzichtig een beetje aan het rondkijken. Ik ben begonnen met huizen die zo oud waren dat werkelijk alles aangepakt moest worden van fundering tot dak maar kwam al gauw tot de ontdekking dat dat het niet is voor mij. Daarna ben ik nieuwere huizen gaan bekijken en zoals gezegd moet ik daar nog een beetje aan wennen maar het spreekt mij wel aan.  Ik ben het ideale huis nog niet tegengekomen maar ik vertrouw erop dat ik op het juiste moment het juiste huis tegenkom.

De inrichting

Terwijl dat allemaal gaande is fantaseer ik er ondertussen lustig op los. Over de inrichting bijvoorbeeld. In mijn nieuwe huis wil ik graag een zwarte keuken dus heb daar alvast een moodboard van gemaakt.

zwarte keuken-droomhuis
De zwarte keuken is van Ikea. De donkere tegels kwam ik ooit tegen op de VT Wonen en Design beurs.
Moodboards maken

Dat maken van moodboards is een heel leuke manier om met je inrichting bezig te zijn. Boven mijn bureau heb ik een prikbord hangen waarop ik alles wat ik in bladen tegenkom wat mij aanspreekt, ophang.

droomhuis
Het moodboard boven mijn bureau.

Maar in dit digitale tijdperk hoef je je natuurlijk niet te beperken tot plaatjes uit tijdschriften. Gelukkig is daar Pinterest waarmee je digitale moodboards kunt maken. Zelf gebruik ik vaak mijn eigen verzameling foto’s die bijna onuitputtelijk is. Ik maak namelijk zo ontzettend veel foto’s! Niet alleen van mijn eigen huis maar ook als ik bij andere mensen, in winkels of op beurzen ben en verder maak ik foto’s van alles waar mijn oog op valt. Dus, terwijl ik nu niet meer in mijn huis met een verfkwast aan de gang ga, vind ik het wel heel leuk om in mijn fantasie met kleurtjes in de weer te gaan. Zo kan ik alvast een beetje ‘stoeien’ met kleuren combinaties die ik in mijn nieuwe huis wil toepassen.

droomhuis
Eén van m’n moodboards voor mijn nieuwe huis

Voorlopig geniet ik deze zomer nog van mijn huidige huis en vooral de tuin en verzamel de leukste ideeën voor straks.

 

4 reacties op “Hoe ziet mijn droomhuis eruit?”

  1. Sinds 4 jaar woon ik met mijn man in een nieuw gebouwd huis.Ik ben nu 79 jaar en heb altijd in oude huizen gewoond.Mijn laatste huis was in Mallorca.Daar woonden wij 12 jaar.De overgang was moeilijk,maar de toekomst is nooit ver weg. Mijn tuinen waren altijd groot en jouw filosofie lijkt erg op de mijne. Nu heb ik een terras en kijk uit over de Nederrijn.Het is een immense steeds veranderende tuin,die ik niet hoef te onderhouden.mijn minituin zijn de potten op mijn terras,met planten die herinneren aan het zuiden,waar ik zo van hou.Dus mijn verleden is ook mijn heden en mijn toekomst. Beweging in je leven en je hoofd houdt je jong en het is nooit te laat om te veranderen.Dank voor je inspiratie! Doreth

    • Hallo Doreth Dank je wel voor je mooie reactie. Ik geloof ook dat je nooit te oud bent om te veranderen en hoewel ik het ook best een beetje spannend vind, zie ik er ook erg naar uit om een volgende stap te zetten. Anita

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: