Het ziet er heel decoratief uit: een cactus in water. Maar het lijkt een tegenstrijdig iets want een cactus heeft maar heel weinig water nodig dus een cactus in water zetten lijkt tot mislukken gedoemd. Dat is het in principe ook maar als je de cactus een beetje helpt, kan hij zich wel degelijk aanpassen aan een waterrijke omgeving.
Hoe doe je dat?
Je kunt een cactus niet zomaar in een vaasje water zetten: de wortels zouden teveel water opzuigen en de cactus zal van binnenuit verrotten en doodgaan. De kunst is om van de grondwortels waterwortels te maken. Tenminste dat moet de cactus zelf doen maar daar moet je wel mee helpen. Haal de cactus uit z’n pot en snijd het grootste gedeelte van de grondwortels weg (zo’n 90 %). Daarna zet je hem ‘op’ water bv. zoals ik gedaan heb in een bollenvaasje. Zorg dat de overgebleven grondwortels het water net niet raken. Zet de cactus op een niet te warme plek en controleer regelmatig het waterpeil en vul dat zo nodig een beetje bij. De cactus zal nu waterwortels aan gaan maken en daarmee neemt hij precies zoveel water op als nodig is. Dat kan wel zo’n 6 weken duren. Ik was m’n cactus eerlijk gezegd al een beetje vergeten (in het begin checkte ik om de dag) en ik kon het bijna niet geloven toen ik opeens zag dat hij volop waterwortels had aangemaakt: experiment geslaagd!
‘Op bestelling’
Mijn cactus bleef niet onopgemerkt en mijn schoondochter wilde er ook wel graag één hebben. Nu vind ik dit soort dingen erg leuk om te doen: ik maakte ook al meerdere gesloten flessen met planten (Hoe doe je dat: zo’n dichte fles met planten maken?) dus ik ging aan de slag.
Het kopen van een paar leuke, decoratieve cactussen was zo gebeurd, die vond ik in het tuincentrum. Het probleem zat hem meer in de bollenvaasjes. Die zijn niet zomaar in een interieur- of plantenwinkel te vinden. Misschien in het voorjaar als het bollentijd is maar op dit moment kwam ik ze in ieder geval nergens tegen. De kringloopwinkel bracht uitkomst. Dat is op zichzelf best bijzonder want dat is bij uitstek een winkel waar je helemaal niet zeker bent van wat je tegenkomt. Maar ik ging met zoveel overtuiging naar mijn favoriete kringloopwinkel dat ik boven boven wonder drie bollenvaasjes ontdekte. Heb jij geen zin in zo’n zoektocht dan kun je bijvoorbeeld ook kiezen voor een groeiglas met schijf of een kweekschaaltje.
Geduld
Ik heb dus 3 cactussen in water gezet en nu is het wachten tot de waterwortels worden aangemaakt. In de tussentijd hebben ze een plekje gevonden in mijn ‘rommelkamer’ (Kamertje opknappen met mini budget) die langzaam verandert in een plantenkamer. Het handige inklapbare trapje dat ik gekocht had om boven in mijn keukenkastjes te kunnen komen is eigenlijk veel leuker als uitstal plek voor plantjes dus ik stap weer gewoon op een eetkamerstoel als ik boven in een kastje moet zijn.
Stekken en meer
Ik kwam op het ‘cactus in water’ idee door het boek Stekken en meer van Judith Baehner. Behalve die cactus in water laat het boek volop interessante en soms onverwachte manieren zien waarop je planten kunt stekken of op een andere manier vermeerderen.

Als je het leuk vindt om een beetje met planten te ‘rommelen’ is dit boek een aanrader. Voor mij is het nu wachten tot mijn cactussen hun waterwortels hebben aangemaakt en dan mogen ze een nieuw thuis gaan vinden want mijn huis is ondertussen verzadigd met planten (nou ja, misschien hou ik er één zelf 😉).
Iets voor jou? Dit cactus experiment? ik hoor het graag!
Sommige links kunnen affiliate links zijn. Dat betekent dat als je het artikel via mijn link besteld ik daar een kleine vergoeding voor krijg (uiteraard zonder dat jij meer betaalt). Vanzelfsprekend deel ik alleen artikelen die ik zelf ook hartstikke leuk vind!