Het grote opruimen kan beginnen

Zo nu en dan opruimen vind ik best leuk. Ik kan er van te voren wel even tegen aanhikken maar als ik eenmaal bezig ben en naderhand het resultaat zie, kan ik daar heel blij van worden. Ik heb het dan over ‘gewoon’ een kast opruimen of een creatieve oplossing vinden voor rondslingerde spulletjes. Ik schreef daar al eerder een blog over (10 tips voor een opgeruimd & schoon huis). Blijkbaar een onderwerp wat veel mensen aanspreekt want sinds juni is deze blog ruim 8000 x bekeken. Maar goed, met een verhuizing in het vooruitzicht (eind november ga ik verhuizen) krijgt het woord opruimen een heel andere lading. Ik heb me voorgenomen alles wat er zich in de loop van bijna 29 jaar opgehoopt heeft aan een grondig onderzoek te onderwerpen en rücksichtslos weg te doen als het mij geen ‘joy’ meer geeft zoals Marie Kondo in haar boek Spark Joy beschrijft.

Waar te beginnen?

Systematisch als ik ben gaat het grote opruimen op zolder beginnen. Daar bevinden zich natuurlijk ook de meeste spullen waar je eigenlijk niet vaak naar omkijkt, daar is het een zolder voor tenslotte.

opruimen
Hier ziet mijn zolder er nog opgeruimd uit!

Alles wat zich achter de knieschotten op zolder bevindt heb ik tevoorschijn getrokken en daarmee veranderde mijn keurig opgeruimde zolder onmiddellijk in een puinhoop. Vol goede moed ben ik begonnen alle dozen die daar staan door te spitten maar je begrijpt het misschien al: ik bleef heel snel steken. Ten eerste kwam ik dozen en mappen vol werk tegen van de tijd (30 jaar lang) dat ik als mode styliste voor veel verschillende bladen werkte. Dat was nog in het pre-digitale tijdperk dus behalve knipsels vond ik ook dozen vol dia’s en polaroids. Je kunt het je nu bijna niet meer voorstellen maar zo werkten wij: eerst werden er polaroids gemaakt om het licht te checken en daarna werden er (dia)films en films volgeschoten. Nu kun je gelijk zien of een bepaald beeld naar je zin is maar dat was in die tijd anders.

 opruimen

Er kwamen zoveel herinneringen bij me boven: ik heb echt een superleuke tijd beleeft en gewerkt met heel veel lieve, bijzondere en soms een tikje prettig gestoorde mensen. Deze dozen gaan niet weg, deze herinneringen zijn mij te dierbaar.

Er zijn ook werk gerelateerde dozen van een heel andere orde, die wel weg kunnen. Namelijk dozen en dozen vol dossiers uit mijn makelaars periode. Ik moet een aantal jaren bewaren maar oudere dossiers mogen weg. Die moet ik wel zorgvuldig vernietigen dus daar zal ik binnenkort een bedrijf voor laten komen. Dat komt op mijn to-do lijstje te staan.

opruimen
Kinderspullen opruimen

Verder lagen er nog aardig wat spullen van de kinderen, vooral van Sophie. Hoewel zij al meer dan 15 jaar de deur uit is, kwam ik nog dozen vol schriftjes en boekjes tegen. Zij kwam langs om dit op te halen, inclusief Pietje, haar pop die ze al sinds haar geboorte heeft. Samen hebben we een beetje zitten neuzen in al die schriftjes die zij als kind en tiener vol schreef. Leuk om te zien dat het er toen al in zat want zij is nu behalve psycholoog en ondernemer ook auteur (SoVschoice.com ). Behalve diepzinnige opmerkingen (toen al) kwamen we ook een lijst tegen van jongens die ze gezoend had (haha). Enfin, al dat spul bij elkaar was toch een kofferbak vol, dus dat ruimde al lekker op!

opruimen
Sorteren

Ik heb niet alleen zitten zwijmelen boven alle leuke herinneringen (ik kwam ook nog een dagboek tegen uit de 60e jaren) maar ik heb wel degelijk alles wat weg kon gesorteerd. Eén gedeelte kon naar de kringloop, dat heb ik ondertussen al gedaan, de rest kan echt weg. Binnenkort wordt het 1 à 2 keer rijden naar de stort en dan zal mijn zolder weer opgeruimd en een stuk leger zijn!

Ter inspiratie

Om niet alleen maar bezig te zijn met opruimen, hoe nuttig ook, heb ik afgelopen week ook nog kennisgemaakt met een erg leuk merk (Vanlinnen) dat prachtige linnen producten verkoopt: gordijnen, bedlinnen, tafelkleden, servetten en kleding. Twee super ondernemende, leuke meiden hebben dit merk opgezet en ik bezocht een presentatie op een locatie aan de Vinkeveense plassen waar ik ter afsluiting wat inspirerend beeld van wil laten zien.

linnen
linnen
linnen
Vanlinnen
100 % natuurlijk & sustainable

Het duurt nog even voor ik weer lekker creatief in mijn eigen huis aan de gang kan (ik moet eerst een hele checklist afwerken) dus ik ga maar weer verder met opruimen😀

Wat vind jij van verhuizen? Is het ‘your worst nightmare’ of vind je het wel een mooie gelegenheid om oude spullen weg te doen en een frisse start te maken?

6 reacties op “Het grote opruimen kan beginnen”

 1. Wat leuk. Wij zitten in dezelfde fase. Wij gaan naar het buitengebied verhuizen. Wij hebben eerst ons nieuwe huis gekocht en voor een paar weken ons oude huis verkocht. In de vakantie hebben wij veel opgeknapt om het verkoop klaar te maken. Op het laatst is het ons huis niet meer. Ik hou niet van die gladde keukens en gelikte (onderhoudsarme ) tuintjes. Maar misschien de nieuwe bewoner wel.
  Nu wij zo in de tussenin zitten,…kan ik niet wachten om over te gaan. 2 Maanden duurt nou een half jaar. en het opruimen,…..zo lekker. Ik heb heel veel weggegeven en ook veel weggegooid. Ik vond ook de rugzak die Daan aan mij had gegeven met zijn afscheid. Deze gaat mee 😉 net als alle foto’s en briefjes die ik van de kinderen heb gekregen.
  Succes met deze spannende leuke tijd .
  Knuf aan Daan en Sophie

  • Wat leuk Monique om van je te horen en grappig dat we in dezelfde fase zitten. Ik zal de kinderen een knuffel geven van je 😀 x Anita

 2. Pfff, wij zitten ook voor een verhuizing begin november, maar wat een spullen komen er dan los. Moet zeggen dat ik nu met deze rede in het achterhoofd wel veel makkelijker kan opruimen en weggooien dan hiervoor.

  • Hallo José, ja ik herken het : ik doe nu makkelijker spullen weg omdat er nu in mijn achterhoofd meespeelt dat ik het anders allemaal moet meeverhuizen😀

 3. Mijn zoon is net met zijn gezin verhuist. Daar ik heb ik meegemaakt wat een werk het is. Hun nieuwe huis is heel grondig verbouwd en het wordt steeds mooier. Leuk om mee te maken maar fijn om zelf niet in een verbouwing te zitten. Wij wonen al zo’n 35 jaar in hetzelfde huis en ik moet er eigenlijk niet aan denken om te verhuizen.

  • Hallo Phily, ik hoef gelukig niet veel te verbouwen in mijn nieuwe huis,en ik probeer de verhuizing zo relaxed mogelijk te laten verlopen. Elke week weer wat opruimen en ik laat tzt alles inpakken😀x Anita

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: