Wat te doen met de witte keuken in mijn nieuwe huis (terwijl ik een zwarte wilde 😉)

witte keuken/zwarte keuken

Over precies een maand ga ik verhuizen! Toen ik mijn nieuwe huis nog niet gevonden had maar er alleen nog maar over mijmerde (Hoe ziet mijn droomhuis eruit?) had ik al wel als duidelijk beeld voor ogen dat ik graag een mat zwarte keuken wilde. Maar wat wil het geval? In mijn nieuwe huis zit een hoogglans witte keuken! Ik zou daar niet voor kiezen maar het is een mooie, luxe, nieuwe keuken dus ik kan het niet over mijn hart verkrijgen die eruit te slopen. Ik vind het daarentegen een leuke uitdaging om na te denken hoe ik van die witte keuken toch mijn ideaal plaatje kan maken. Dat is het mooie van werken met bestaande situaties: het daagt je uit al je creativiteit uit de kast te halen!

Laat ik vooropstellen dat er niets mis is met een witte keuken. Ik heb op dit moment ook een witte keuken in mijn huis maar fantaseer al jaren over een mat zwarte keuken. Het is gewoon een kwestie van smaak en graag weer eens iets heel anders willen.

zwarte keuken
Ik fantaseer al jaren over een zwarte keuken zoals deze die ik zag bij Loods 5
De witte keuken in mijn nieuwe huis
Witte keuken

De keuken in mijn nieuwe huis is dus wit wat niet zo verwonderlijk is want heel veel mensen kiezen voor een witte keuken. Aan de ene kant van de keuken bevindt zich een 3.80 m lang aanrechtblad van donker composiet met daaronder heel grote lades. Ik ben superblij met het feit dat er geen bovenkastjes zijn en ik mag dan misschien minder blij zijn met het hoogglans wit, het pitt cooking systeem vind ik helemaal top! Hierbij worden de gaspitten en knoppen rechtstreeks in het aanrechtblad geplaatst. Het ziet er heel ‘design’ uit en het lijkt mij ook makkelijk schoonmaken.

pitt cooking in witte keuken

Aan de overkant staat een hoge kast met daarin de overige apparatuur zoals een vaatwasser op ooghoogte, een koelkast, een vriezer en een oven/stoomoven combi. Allemaal super de luxe. Daar ben ik heel blij mee maar tja.. al dat wit wat mij tegemoet glimt, dat vind ik wat minder.

Witte keuken
Hoe ga ik mijn ideale keuken creëren?

Ik zie deze witte keuken als een mooie strakke basis waar ik al mijn creativiteit op kan botvieren. Ten eerste laat ik de witte tegels boven het aanrechtblad verwijderen en dan kan ik alle kanten op ‘so to speak’. Ik zou de muur boven het aanrecht (en ook bij de ramen en achter de keukenkast) een donkere kleur kunnen geven. Dat is het meest eenvoudige en iets wat ik zelf kan.

zwarte keuken
Ik kan de muur een donkere kleur geven (foto Ikea)

Ik kan ook kiezen voor een mooie donkere tegel zoals deze zogenaamde ‘Zelliges’: handgemaakte Marokkaanse wandtegels.

zwarte keuken
Handgemaakte Marokkaanse wandtegels ( tegelinfo.nl)

Of misschien kies ik wel voor een bakstenen muur. Het moet er dan wel uitzien als een oude bakstenen muur met het liefst hier en daar nog een restje cement.

bakstenen muur
Nieuw gemaakte muur met het uiterlijk van een oude bakstenen muur (Stonepress.nl)

Tot zover mijn fantasieën over de wandafwerking. Wat betreft de keuken zelf vind ik de grote witte lades onder het donkere aanrechtblad een mooi contrast maar ik heb nogal moeite met die enorme witte kast (je denkt misschien: waar heeft ze het over? ik vindt hem prachtig). Het kan zijn dat die juist heel mooi afsteekt tegen een donkere muur maar ik ben ook nog aan het overwegen of ik hem niet mat zwart zal laten spuiten. Enfin, dat soort beslissingen ga ik pas nemen als ik er eenmaal woon (Do’s & don’ts bij het inrichten van je huis).

Een hoofd vol plannen
moodboard

Ik vind het heerlijk, al die plannen maken. Boven mijn werktafel hangt een moodboard met allerlei ideeën die ik her en der tegenkom. Dat ik een grote voorliefde voor planten heb is ook duidelijk dus ik kan mij al niet meer voorstellen dat dat een paar jaar geleden nog heel anders was en ik planten in huis helemaal niks vond.

planten in huis

Ter illustratie van mijn ‘plantenliefde’ deel ik nog maar wat mooie plaatjes van mijn huidige huis. Gek idee dat dat straks allemaal weg is, maar ik ga natuurlijk weer opnieuw van die mooie hoekjes creëren!

planten in huis
planten in huis
planten in huis
En verder…

Hoe heerlijk het ook is om te fantaseren over mijn nieuwe huis, ondertussen is het uitzoeken van wat wel en niet meegaat een never ending story. Van te voren had ik vreselijk opgezien tegen al dat opruimen maar het valt best mee. Het inpakken laat ik door de verhuizers doen maar ik ga natuurlijk niet allerlei spullen meeverhuizen die ik niet meer nodig heb en/of niet meer wil. Ik had bijvoorbeeld dozen vol oude dossiers die echt vernietigd moesten worden en niet zomaar bij het oud vuil gezet konden worden. Daar zijn natuurlijk bedrijven voor maar toen mijn zoon zei: mam waarom verbrand je het niet? leek me dat ook wel een goed idee. Het was alleen veel meer werk dan ik bedacht had. Ik kreeg er bijna spijt van maar heb er uiteindelijk een positieve draai aan gegeven. Ik ben lekker op een stoel bij m’n vuurkorf gaan zitten en heb behalve oude dossiers ook allerlei, soms 50 jaar oude brieven verbrand die ik toch nooit meer ga lezen. Een half leven gleed op die manier door mijn vingers en ik vond het wel een mooi ritueel om op die manier afscheid te nemen van het oude.

vuurkorf
Uren heb ik bij mijn vuurkorf gezeten.

Mijn huis wordt langzamerhand steeds minder ‘mijn huis’. Het wordt steeds een beetje leger en minder gezellig. Sommige meubels zijn al weggedaan, spullen zijn naar de stort of naar de kringloop gebracht en bloemen voor mezelf kopen daar heb ik geen zin meer in. Ik ben er langzamerhand wel klaar voor om aan mijn nieuwe avontuur te beginnen!

Ben je benieuwd hoe uiteindelijk de keuken in mijn nieuwe huis eruit komt te zien? Blijf mij volgen en als je dat nog niet gedaan hebt, schrijf je dan in op mijn nieuwsbrief zodat je geen blog meer hoeft te missen 😀

8 reacties op “Wat te doen met de witte keuken in mijn nieuwe huis (terwijl ik een zwarte wilde 😉)”

  1. Heerlijk om je te volgen en al je afwegingen te lezen. Ik zou de grote kast en muur erachter alletwee heel donker maken en ik heb zomaar het idee dat je dat uiteindelijk ook gaat doen. Succes met alle keuzes!

  2. Ik zou overwegen de witte keuken mat zwart te laten spuiten. Hij lijkt heel veel op de keuken,die je bij Loods 5 zo mooi vindt en je bespaart een hoop geld,dat je weer kunt uitgeven aan een prachtige achterwand! Succes.

  3. Goh, inderdaad een mooie witte keuken maar ik zal zeker al voor die zwarte steentjes gaan en voor de rest de muren zwart verven en heel veel tinten zwart zetten als interieur. Ik ben alvast benieuwd naar de rest. Het zal sowieso terug een plaatje worden zoals voorheen. Succes!

  4. Ik zou de keuken in donkere chalkpaint schilderen van annie sloan. Mega verf en dat kan perfect op je keukenkasten… Check maar eens… Veel succes, groetjes joke

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: