Do’s & don’ts bij het inrichten van je huis

Je huis inrichten: DON’T!

Laat ik beginnen met de DON’T (het is er eigenlijk maar één): wat je vooral niet moet doen bij het inrichten van je huis is alles te snel willen. Ik zie het geregeld om mij heen: mensen kopen een huis en kunnen niet wachten om het in te richten. Dat is ontzettend begrijpelijk, ik ken die drang als geen ander maar ik zou je juist aan willen raden om de tijd te nemen voor het inrichten van je huis.
By the way: ook als je geen nieuw huis hebt maar gewoon een bepaalde ruimte opnieuw wilt inrichten, lees dan vooral verder!

Je hebt dus dat nieuwe huis, misschien heb je alles opgeknapt of laten opknappen en nu zie je die lege ruimte die erom vraagt om mooi, leuk, gezellig, stijlvol (noem maar op) ingericht te worden. Of je wilt een bepaalde ruimte in het huis waar je al jaren woont eens grondig aanpakken en daarna opnieuw inrichten. De stress slaat toe want waar begin je? Je kunt natuurlijk naar een woonwinkel gaan en alles wat je mooi vindt in één keer kopen maar je krijgt dan al gauw een ‘showroom’ gevoel en weinig persoonlijkheid in je interieur. Mijn advies zou zijn om dat niet te doen!

Je huis inrichten: DO!

Beter is het om eerst te bedenken welke stijl en sfeer je voor ogen hebt. Je kunt dat het beste doen door inspirerende voorbeelden te zoeken in woonbladen of op Pinterest en die op  een moodboard te verzamelen. Ik ben daar een groot fan van! Voor mij werkt een moodboard ook vaak als een visionboard: voorbeelden die ik gewoon op gevoel en zonder vooropgesteld plan verzamel, blijken vaak na verloop van tijd gewoon uitgekomen te zijn! (Met een moodboard maak ik mijn (woon)wensen waar! )

Huis inrichten-moodboard
Het moodboard boven mijn werktafel.
Begin met de vloer

Als je helemaal bij nul begint kun je het beste eerst bedenken welke vloer je wilt. Er is zoveel keuze: hout (licht of donker), gietvloer, vinyl, tegels, laminaat noem maar op. Hierbij kan je moodboard  een goede leidraad zijn. Verder is je budget natuurlijk een belangrijke factor: laminaat is bijvoorbeeld goedkoper dan hout. Maar als het even kan, beknibbel dan niet op de aanschaf van een vloer want die is super bepalend voor de uiteindelijke uitstraling van de ruimte.

grey-washen met hardwaxolie
Je kunt eventueel ook een bestaande houten vloer verven of voorzien van een white- of grey wash.
Welke meubels passen in het plaatje?

Als  het idee  hoe jouw ‘droomhuis’ eruit moet komen te zien steeds duidelijker wordt, kijk dan wat voor soort meubels je (nog) nodig hebt om dat plaatje compleet te maken. Kijk welke meubels die je al hebt in dat plaatje passen, welke nog wel kunnen, eventueel met een likje verf en welke echt helemaal niet meer. Overweeg die een ander plekje in huis te geven, te verkopen via Marktplaats of naar de Kringloop te brengen.

inrichten van je huis-kast
Kijk hoe vaak deze kast al een gedaantewisseling heeft ondergaan

Nu pas kun je langzamerhand inkopen gaan doen. Als je niet helemaal kunt vinden wat je voor ogen hebt, wacht dan nog even. Een ‘verkeerd’ gekozen vaasje of zo kun je gewoon wegdoen maar een ‘verkeerde’ bank is zonde nietwaar?

Huis inrichten-bank
De groen leren bank kocht ik destijds bij Loods 5.

Deze mooie, groen leren bank kwam pas vrij laat in mijn leven (haha). Ik begon ooit met een oude bank van mijn ouders, na een poosje werd die opgeleukt met een grand foulard (heel hip in die tijd) en tenslotte opnieuw bekleed. Toen ik er eenmaal aan toe was om een nieuwe bank te kopen wist ik precies wat ik voor ogen had en twijfelde ook geen moment toen ik hem tegenkwam.

Kleur op de muur?

Dat is ook zo’n ding: ga je wel of niet een kleur op de muur doen (of op meerdere muren)? Ik hou van kleur, maar mijn advies is toch om gewoon met witte muren te beginnen. Als je er eenmaal woont en je bent ingericht, kun je zien hoe de lichtinval is in je kamer en op welke plek je behoefte hebt aan kleur. Sommige mensen hebben helemaal geen behoefte aan kleur, ook prima natuurlijk!

huis inrichten-woonkamer
In de woonkamer heb ik de kleuren Factory Green en Stylish Pink gebruikt (Flexa).
Huis inrichten-slaapkamer
De slaapkamer kreeg de kleur Kordaat, een kleurstaaltje dat ik vond bij de Praxis en daar heb laten mengen.

Wil je wel graag een kleur, kijk dan nog eens goed naar je moodboard en hou daar verschillende kleuren tegenaan. Zo kan je makkelijker zien wat wel en niet werkt. Heb je voor een kleur gekozen maar twijfel je nog een beetje aan de tint (licht, donker, vergrijst, etc.) dan kun je tegenwoordig gelukkig kleurtesters kopen, zodat je het eerst op de muur kunt uitproberen. Dus ook hier weer: een beetje geduld voorkomt verkeerde keuzes.

Omarm je smaak

Ik ga je niet vertellen wat mooi of lelijk is: dat is een kwestie van smaak. Misschien heb je een heel duidelijke smaak: go for it! Aarzel je nog en vind je zoveel stijlen leuk dat je eigenlijk niet weet wat te kiezen, experimenteer dan gerust. Er bestaat geen smaakpolitie die jou op de vingers komt tikken als je iets ‘fout’ doet. Wat is trouwens  fout, het belangrijkste is dat jij je gelukkig voelt in je huis.

collage-collectie
Ik hou van veren, horens, geweien en opgezette dieren en hoewel ik begrijp dat vooral dat laatste niet ieders ‘cup of tea’ is, verzamel ik er lustig oplos. Dit is mijn smaak!
Geduld is een schone zaak.

Zelf ben ik best wel een Pietje Ongeduld, toch heb ik geleerd niet iets te kopen wat ik maar zozo vind maar gewoon te wachten tot ik tegenkom wat ik in mijn hoofd heb. Hoe  leuk is het niet als je opeens iets vindt (vaak op een onverwachte plek) waar je al lang naar op zoek bent? Het plezier is dan des te groter!

IMhuis inrichten-peacock chair
Een peacock chair stond al een poos op mijn verlanglijstje. Deze kreeg ik onverwacht van mijn zoon. Hoe leuk is dat! Hij had er een paar besteld voor zichzelf en kreeg er één teveel geleverd.

Ik ben benieuwd of jij geduld kunt opbrengen als het over de inrichting van je huis gaat en waar je tegenaan loopt. Wat vind je het moeilijkst?
Laat je een berichtje achter?

 

Bewaren

Bewaren

4 reacties op “Do’s & don’ts bij het inrichten van je huis”

  1. Ik ben nu op mijn 52ste ook pas met pinterest eerst beginnen verzamelen, na een leven van zoeken naar wat ik wilde, wat ik mooi, gezellig, stijlvol en romantisch is .. En ik moet zeggen het werkt.. normaal begin ik als een dolle te verven, nu doe ik het ook heel rustig aan .. dus ik hoop dat mijn zoektocht dan ten einde is, want steeds weer ladders klimmen, kasten versjouwen…wil ik nu mijn eigen stijl waar ik rustig oud mee kan worden, kan zijn wie ik ben, afgestemd op mijn talloze hobby’s. Je hebt me tot op vandaag al heel veel inspiratie gegeven

    • Hallo Carla, leuk om te horen dat ik je inspiratie geef. Maar of je zoektocht ooit ten einde komt? Als je blij bent met het resultaat misschien wel maar ik ben ondertussen 69 en ben nog steeds aan het verven en sjouwen. Maar goed voor mij is het mijn hobby en wat ik het allerliefste doe 😀 groetjes Anita

  2. Voor de zoveelste keer een verkeerde bank gekocht. Jammer dat je die niet uit kunt proberen. We zijn van een groot huis naar een heel klein huisje verhuisd. Superleuk, alleen wat lastiger inrichten.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: