Planten voor een happy thuiswerkplek

Ik schrijf graag over mijn thuiswerkplek omdat dat nu eenmaal één van mijn favoriete plekken in huis is (Mijn werkkamer: de eerste kamer in het nieuwe huis die ‘af’ is). Nu noodgedwongen voor veel mensen thuis werken heel gewoon is geworden, is het des te belangrijker om een happy thuiswerkplek te hebben. Ik begrijp dat niet iedereen een aparte werkkamer heeft maar een thuiswerkplekje moet creëren in de keuken, slaapkamer of op zolder. Dan nog kun je proberen daar een happy place van te maken want dat werkt wel zo lekker. Het is goed om te weten dat planten enorm bijdragen aan een prettige werkomgeving en zeg nou zelf: een plantje kun je ook in de keuken- of slaapkamerwerkplek nog wel kwijt!

Waarom planten zorgen voor een happy thuiswerkplek

Het is wetenschappelijk bewezen dat planten de kwaliteit van de lucht verbeteren door vluchtige, organische stoffen (zogenaamde ‘VOC’s) uit de lucht te filteren. Via het groene blad nemen planten deze schadelijke stoffen op uit de lucht om deze vervolgens in het wortelgestel op te slaan en af te breken. Verder kunnen planten het zuurstofgehalte in de lucht verhogen door zuurstof te produceren en ze verhogen de luchtvochtigheid. Planten zijn dus een soort natuurlijke luchtzuiveringsinstallatie maar niet alle planten zijn daar even goed in. De volgende planten in mijn top 3 zijn dat wel.

thuiswerkplek

Mijn top 3 van luchtzuiverende planten

Favoriet # 1

Ik heb al bijna 10 jaar een Aloë Vera in mijn werkkamer staan. In eerste instantie omdat ik het een decoratieve plant vind maar hij zorgt ook voor zuurstof en zuivert de lucht. Tel daar bij op dat het een heel makkelijk te verzorgen plant is (eens in de 2 weken een slok water) en je begrijpt dat deze plant op nummer 1 staat qua ideale werkplek plant.

planten voor happy thuiswerkplek
Favoriet # 2

De Graslelie vind ik een plant die zo lekker ouderwets is dat je hem vintage kunt noemen waardoor hij opeens weer helemaal van nu is. Bovendien is ook dit een makkelijke plant in het onderhoud. Volgens een onderzoek dat door NASA is verricht, zuivert de graslelie zo’n 95 % schadelijke stoffen uit de lucht zoals formaldehyde, benzeen en koolmonoxide. Nu weet ik niet of mijn werkkamer zo’n giftige plek is maar toch goed om te weten.

graslelie
happy thuiswerkplek
Favoriet # 3

De Anthurium is ook zo’n plant die uitstekende luchtzuiverende eigenschappen bezit. Dit is in een laboratorium getest en het blijkt dat de Anthurium meer dan 50% van schadelijke stoffen binnen 24 uur wegfiltert en bijna 100% in drie dagen. Verder geeft de plant zuurstof af en verbetert de Anthurium de relatieve luchtvochtigheid. Ik heb mijn Anthurium niet in een pot aarde staan maar ‘op water’. Dat heb ik gedaan door voorzichtig de aarde weg te spoelen tussen de wortels en hem daarna in een glazen pot te zetten waar hij met z’n wortels net onder water staat. Dat ziet er heel decoratief uit. Ik had er in mijn werkkamer niet echt een goed plekje voor dus hij staat in de woonkamer op de eettafel. Trouwens een mooi voorbeeld hoe, als jij thuis aan de eettafel moet werken, je daar een happy thuiswerkplek van maakt.

Anthurium op water
Paarse Anthurium (Anthuriuminfo.com) en daarachter een Fatsia Japonica (vingerplant) die ook een hoog luchtzuiverende werking heeft.

Bonus plant

Ik kies mijn planten niet alleen op hun goede (lees luchtzuiverende) eigenschappen maar ook op hun decoratieve waarde. Ik heb een Emerald palm vlak voor mijn neus staan in een vintage bamboe bloempot die bepaald geen kampioen luchtzuiveraar is maar ik vind hem wel heel leuk om te zien. Daar wordt ik ook happy van dus verdient hij een plekje in mijn rij van planten voor een happy thuiswerkplek.

happy thuiswerkplek


Je begrijpt dat deze planten niet alleen voor een happy thuiswerkplek zorgen maar sowieso voor een happy huis. Je kunt planten overal toepassen, het zijn instant sfeermakers en ook nog eens goed voor de luchtkwaliteit. Wat wil je nog meer
?

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: