Haarlems huisje met mediterraan tintje: binnenkijken bij Nancy

Het is al weer enige tijd geleden dat ik een binnenkijker maakte (om precies te zijn, februari 2020, binnenkijken bij Inge). Er kwam van alles tussen: corona, de verkoop van mijn huis in Amstelveen, de aankoop van mijn huis in Oosthuizen, het inrichten van dat huis en het verven, verven en nog eens verven in mijn nieuwe huis. Maar nu was ik er echt aan toe om weer eens binnen te kijken in een inspirerend huis: in dit geval een Haarlems huisje met een mediterraan tintje.

Wie, wat, waar?

Ik ging binnenkijken bij Nancy, een ‘collega’ blogger (Onshaarlemsehuisje.nl). Nancy woont met vriend Kevin en (sinds kort) Siberische kat Dušan in een sfeervol huis in Haarlem dat rond 1900 werd gebouwd. Met een dergelijk bouwjaar is het niet verwonderlijk dat er flink verbouwd moest worden in het huis. Na 2,5 jaar tevergeefs op zoek te zijn geweest naar een koophuis in Amsterdam weken Nancy en Kevin uit naar Haarlem en besloten voor dit klushuis te gaan (want nog enigszins betaalbaar) wat ze helemaal naar hun eigen smaak konden aanpassen.

Tuin met mediterraan tintje

Haarlems huisje
De kleurrijke overkapping met op de voorgrond de kurkeik.

Bij binnenkomst is het eerste waar je oog naar getrokken wordt de kleurrijke tuin. Dit is een heel mooi voorbeeld van hoe een onderhoudsvriendelijke tuin absoluut niet saai hoeft te zijn. Integendeel! De smalle, lange tuin werd al een stuk minder lang doordat de woonkamer 4 meter werd uitgebouwd. De schuur achter in de tuin werd ‘verstopt’ achter de overkapping die over de hele breedte van de tuin loopt. De zilverberk die in de tuin stond was een bron van ergernis voor Nancy vanwege haar hooikoorts dus die ging eruit. In plaats daarvan werd er een kurkeik geplant, een mediterrane boom die wintergroen is en een prachtige decoratieve, ruwe bast heeft. Dat mediterrane gevoel vind je ook terug in de kleuren van de schutting en de overkapping. Naast een wat afgezwakte kleur rood (Tuscan Red van Littlegreene.nl) vind je hier ook een muur in een fellere rode tint en heel verrassend een knalblauw plafond! De stylish ingerichte overkapping is echt een extra kamer waar je ontzettend lekker kunt zitten, ook bij iets minder weer.

Haarlems huisje met mediterraan tintje
Muur achter de bank Bronze Red, kleur plafond Smalt, beide van Littlegreene.nl
Kleurrijke overkapping
Achter het doek gaat de deur naar de schuur schuil. Het paar maanden oude katje Dušan ging er even mooi voor zitten.

Tegels eruit…

De tuin was in eerste instantie wel heel erg onderhoudsvriendelijk met alleen maar tegels. Nancy wilde toch meer groen in de tuin dus er kwam een tuinplan waarbij een aantal tegels plaats maakte voor bloeiende borders. De plantenkeuze werd bepaald door twee dingen: makkelijk in onderhoud en vriendelijk voor bijen en vlinders. Natuurlijk moesten de planten qua sfeer passen bij het mediterrane gevoel.

Er was één opvallend element in de tuin dat mij even op het verkeerde been zette. Toen ik de muur met de keurig opgestapelde houtblokken zag, zocht ik naar een houtkachel binnen of buiten. Maar die was er helemaal niet: het hout is puur decoratief en zit vastgeplakt tegen de muur. Een heel leuk idee! Dit gedeelte van de muur is mee geverfd in dezelfde kleur als de muur binnen zodat binnen en buiten mooi in elkaar overlopen.

peacock chairs
Handgemaakte rotanstoelen van Leomoon.nl , de webshop van Nancy’s zus.
Haarlems huisje
De houtblokken zijn puur decoratief en zitten vastgeplakt tegen de muur.

Haarlems huisje binnen

De best wel gedurfde kleurkeuze voor de schutting en overkapping die nog niet zo lang geleden gemaakt werd, had trouwens consequenties voor binnen. In eerste instantie was één muur in de woonkamer in een donker aubergine kleur geverfd maar toen buiten alles een andere kleur gekregen had, vloekte dit nogal met elkaar. Vooral omdat zoals gezegd de muur binnen gedeeltelijk doorloopt in de buitenmuur. Nu vind ik over het algemeen dat onverwachte kleurcombinaties verrassend mooi kunnen zijn maar dat was hier niet het geval. Aubergine en Tuscan Red was geen gelukkige combinatie. Dus Nancy ging ook binnen aan de slag nadat ze al dat houtwerk in de tuin had geverfd en gaf die muur een nieuwe kleur.

Een paar maanden geleden had muur in de kamer nog deze kleur: Brinjal van Farrow & Ball. (foto Lotte van Uittert).
Haarlems huisje
De woonkamer kreeg een nieuwe kleur: Studio Green van Farrow & Ball. Hier zie je hoe mooi binnen en buiten in elkaar overlopen.

Marktplaats vondsten

Al kletsend vertelde Nancy mij tussen neus en lippen dat bijna alle meubels in huis gevonden zijn op Marktplaats. Ik kon het bijna niet geloven! Die bank, die eettafel en stoelen, die koffietafel? Ik vroeg het nog maar eens extra na maar ik had het goed begrepen. Behalve een midcentury dressoir en klein kastje van haar oma zijn bijna alle meubels gevonden op Marktplaats. Als jij (net als ik trouwens) best moeite hebt om mooie dingen te vinden op Marktplaats lees dan Nancy’s gouden tips hoe je wel slaagt op Marktplaats.

Haarlems huisje
Tafel en stoelen gevonden op Marktplaats.
Dit midcentury dressoir is van de oma van Nancy.

Witte keuken

Je kijkt hiervandaan naar de keuken die naar de voorkant van het huis verplaatst is.

De keuken is tijdens de verbouwing van de achterkant van het huis naar voren verplaatst waardoor er een veel logischer lay-out is ontstaan. Qua kleur is de witte keuken een rustpuntje in huis. De vele planten en de groene muur maken dat het geen steriel plaatje wordt maar een heel sfeervolle plek.

Haarlems huisje

Hoe leuk is het om in dit Haarlems huisje te ontdekken dat ik niet de enige ben die zo vaak naar een verfkwast en -roller grijpt. Nancy weet daar ook raad mee! Ik vind het super verrassend en inspirerend om te zien wat voor kleurkeuzes zij maakte. Vooral dat knalblauwe plafond in de overkapping in combinatie met de rode muren vind ik supercool! De grijsgroene muur en het frisse wit binnen vormen een mooi tegenwicht met de ‘drukte’ buiten. Heb jij een lievelingskleur waarvan je twijfelt of je die wel in je interieur (of tuin) kunt toepassen dan is dit Haarlems huisje een mooi voorbeeld van ‘gewoon doen’😀.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: