Mijn bloeiende tuin: 3 maanden na de aanplant

Mijn favoriete tijd van de dag is ‘s morgens vroeg. Als ik met Nera gewandeld heb en weer thuis kom dan gaan de tuindeuren open (als het mooi weer is natuurlijk) en geniet ik van mijn bloeiende tuin. Ik kan me dan bijna niet voorstellen dat mijn tuin 3 maanden geleden nog een troosteloze ‘bende’ was. Rond deze tijd in april liet ik een tuinman komen om het kunstgras dat in de tuin lag weg te halen. Dat is op zich niet zo’n ingewikkeld werkje maar daaronder lag een dikke laag stugge klei die uitgegraven moest worden (Mijn tuin make-over: de eerste stappen). Aangezien beelden meer zeggen dan woorden laat ik 2 foto’s zien die 3 maanden na elkaar genomen zijn (ik ben dol op voor- en na foto’s zoals je misschien weet).

tuin 3 maanden geleden
bloeiende tuin
Deze foto maakte ik 20 juli. Al die losse plantjes moeten nog grote bloeiende pollen worden die in elkaar gaan groeien maar ik ben al super tevreden met het resultaat.

In deze border heb ik aan de achterkant een rij Hydrangea’s annabelle gezet. De pluim hortensia vond ik in een hoekje van de tuin en heb ik ook hier geplant evenals de zacht paarse boeren hortensia die nog uit mijn vorige tuin komt. Verder staan hier: Geranium Johnson’s Blue, witte valeriaan, ezelsoor, vrouwenmantel, zacht roze spirea, kattekruid, witte herfstanemoon en roze Phlox. Ik heb er hier en daar eenjarige plantjes tussen gezet maar dat zal volgend jaar niet meer nodig zijn (hoop ik).

Van grind naar bloeiende tuin

Behalve het kunstgras dat moest verdwijnen was er nog een andere plek die een mega verandering onderging.

Zo zag de tuin eruit toen ik voor het eerst het huis kwam bezichtigen.

Deze halfhoge schutting kreeg weer een normale hoogte, werd zwart geverfd (Schuur & schutting verven: ik koos voor zwart) en ik heb eigenhandig al het grind weg geschept en afgevoerd en de twee coniferen uitgegraven. Ik hou heel erg van paarse en blauwe bloemen dus die kregen hier een mooi plekje. Samen met de wit bloeiende planten steken ze mooi af tegen de zwarte schutting (Vasa svart van Moosefarg.nl).

bloeiende tuin

‘To plant a garden is to believe in tomorrow’

Audrey Hepburn

Deze quote geeft mooi aan dat ik met het aanplanten van mijn tuin alvast een voorproefje neem op de toekomst. Al die losse en vaak nog kleine plantjes zullen groter worden en pas volgend seizoen mooi in elkaar gaan groeien maar ik ben al superblij met mijn bloeiende tuin zoals die nu is!

Tegen de schuur staat een Japanse jasmijn, en in de hoek een Hydrangea annabelle. Verder onder meer: Geranium Johnson’s blue, Agapanthus, blauwe distel, ridderspoor, akelei, muurbloem en dropplant . Daar tussen heb ik korenbloemen gezaaid, die zijn zo prachtig intens blauw!

romantische tuin
bloeiende tuin
Ik ben dol op de intens blauwe korenbloemen!
bloeiende tuin
Het vingerhoedskruid heb ik er pas nog tussen gezet. Als je niet oppast kan die zich heel erg uitzaaien maar voorlopig denk ik: kom maar op!

Wat stond er al?

Hoewel ik veel verwijderd heb uit de tuin zoals het kunstgras en alle coniferen, heb ik natuurlijk laten staan waar ik blij mee was. Zo staan er twee bomen in mijn tuin waarvan ik geen idee had wat voor bomen het waren toen ik hier in december kwam wonen. Toen ze in het voorjaar gingen bloeien begreep ik dat het fruitbomen waren maar verder dan dat kwam ik niet. Nu weet ik dat het een kersenboom en perenboom zijn. De peertjes zal ik hopelijk rijp zien worden en kunnen proeven maar de kersen zijn al lang opgegeten door de tuinvogels.

kersenboom
Ik maakte deze foto precies op tijd. Een paar dagen later waren deze kersen verdwenen.

Aan de straatkant (ik heb een hoekhuis) staat een dichte heg van klimop. Daar ben ik heel blij mee, want geen last van inkijk. Het enige nadeel is dat die 2 à 3 x per jaar gesnoeid moet worden. Gelukkig heb ik maar aan één kant zo’n heg, in mijn vorige tuin aan beide kanten dus dat is toch maar mooi meegenomen!

bloeiende tuin
Ik heb nog niet zo lang geleden de heg mooi strak gesnoeid maar hij loopt nu alweer uit!
Hydrangea
Deze bijzondere Hydrangea is een erfenis van de vorige bewoners.

Altijd anders

bloeiende tuin
De juffertjes- in- het -groen heb ik gezaaid. Als het goed is zaaien die zichzelf uit.

Het mooie van mijn tuin is dat die constant verandert. Planten hebben hun tijd nodig om te groeien en ze bloeien niet allemaal tegelijk. De natuur verrast mij elke keer weer opnieuw. Ik weet nu al dat volgend seizoen alles alweer zoveel verder is dat ik deze foto’s een beetje ‘karig’ vind. Maar ik hoef alleen maar even terug te kijken na foto’s van 3 maanden geleden om toch weer heel, heel blij te worden van mijn bloeiende tuin! Wat vind jij?

14 reacties op “Mijn bloeiende tuin: 3 maanden na de aanplant”

 1. Heel mooie voor en na terug, maar dat zijn we gewoon. Altijd TOP!
  De verschillende paarse bloemetjes 🌸vind ik mooi. Kan ik van een paar de naam aub?
  Dank je en vertoef maar fijn in je prachtige tuin

  • Hallo Morena, hier komen ze: Geranium Johnson’s blue, Agapanthus, blauwe distel, ridderspoor, akelei, muurbloem en dropplant . Daar tussen heb ik korenbloemen gezaaid, die zijn zo prachtig intens blauw! Groetjes Anita

 2. Goedemorgen Anita, prachtig 😉mooie gezellige tuin duidelijk groene vingers …..hagen geven privacy maar het snoeiwerk is er soms teveel aan. Geniet van je tuin en de kleuren. Groetjes

 3. Heel mooi geworden en wat een verschil in 3 maanden tijd. Ik heb zelf mijn voortuin helemaal leeggehaald en opnieuw laten beplanten. Ook wij waren niet blij met de tuin toen we hier kwamen wonen. En het verschil is enorm. Zal ook eens kijken voor een voor en na foto. Hoewel er een plant in staat waar ik me in vergist heb. Die ga ik er weer uithalen denk ik, hij woekert te veel.
  Heb weer genoten van je blog, kijk er iedere week naar uit😊

  • Ik haal er soms ook een plant uit, meestal omdat de kleur me niet aanstaat. Maar zo blijf je lekker bezig 😀 Leuk dat je mijn blog volgt

 4. Hoi Anita, dat ziet er fraai uit! Ik volg je sinds kort, met name omdat ik stuitte op de foto’s van je oude tuin. Wat was dat prachtig zeg. Even een vraagje. Wat groeit er achter in de hoek. Bij die foto van de heg? Grote hart-/druppelvormige bladeren en erg hoog. Ziet er mooi uit.

  • Hallo Nienke, die plant achter in de hoek is ook van de vorige bewoners. Ik weet het niet zeker maar ik denk een Catalpa, het is namelijk een stam met daarop een bol. Maar de bladeren zijn zo groot dat je de stam helemaal niet meer ziet. xxx

 5. Prachtige border tegen de schutting. Bij ons is vandaag nieuwe schutting geplaatst en kom toevallig op jouw blog terecht. Dank je wel voor de inspiratie, heb de namen vd planten genoteerd.

  • Wat leuk om te horen dat mijn border een inspiratie is voor je. Voorlopig kijk ik nog tegen een saaie tuin aan maar als de zon eens flink gaat schijnen verandert dat weer😋

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: