Halmeubel werd bright & beautiful met krijtverf

Er stond een donkergroen halmeubel in mijn hal. Op zich niets mis mee. In mijn vorige huis kwam die goed uit tegen de witte muur waar hij tegen aan stond. Maar nu zijn mijn hal en trappenhuis donkergrijs (Houten zoldertrap verven: mijn stappenplan ). Je zou bijna denken dat ik een somber mens ben als je die combinatie ziet van donkergrijs en donkergroen maar niets is minder waar. Dus dat halmeubel kreeg een nieuwe, frisse kleur. Nu heeft dat meubelstuk al veel verschillende kleuren gehad. Hij begon als een gewoon houten meubel, daarna werd hij wit tijdens mijn ‘witte periode’, toen grijs, daarna donkergroen en nu dus weer een andere kleur met Chalkpaint van Annie Sloan.

Wit halmeubel
Mijn halmeubel in mijn ‘witte’ periode (2007)

Halmeubel: 35 jaar geschiedenis

Zo’n 35 jaar geleden woonde ik op de Nieuwmarkt (centrum Amsterdam) en ging ik geregeld naar de Noordermarkt op maandag, een leuke ouderwetse vlooienmarkt. Daar vond ik dit halmeubel dat achterin mijn Fiat Panda mee naar huis kwam (weet niet meer hoe dat gelukt is). Een paar jaar later verhuisde hij mee naar mijn 30e jaren huis in Amstelveen waar hij zoals gezegd geregeld van kleur wisselde. Natuurlijk verhuisde hij een half jaar geleden ook mee naar mijn nieuwe huis in Oosthuizen. Het is namelijk een superhandig meubelstuk voor de hal: een grote spiegel en aan weerszijden lades en kastjes voor sleutels, handschoenen etc.

Halmeubel
Deze donkere kleur vond ik te somber in mijn donkergrijze hal.

Leuk karweitje

Nadat het ‘grote’ werk gedaan was in huis zoals het verven van alle muren, het verven van de schuur en schutting en het aanleggen van de tuin om maar iets te noemen, had ik echt zin om iets met dit halmeubel te doen. Ik koos de kleur Antibes Green van Annie Sloan. Ten eerste omdat het een lekker heldere kleur is en ik viel eerlijk gezegd ook voor de omschrijving:

Het neoklassieke palet omvatte deze heldere smaragdgroene Chalk Paint, soms puur en soms verlicht met wit. De kleur is ook te vinden op rustieke landelijke meubels uit Ierland en Zuid-Frankrijk

Dat wilde ik wel: een meubelstuk dat zo weggelopen kon zijn uit een oud Frans landhuis. Maar voor het zover was, moest ik een aantal stappen ondernemen.

Antibes Green Chalkpaint
Antibes Green Chalkpaint.

Makkelijk verven met chalkpaint

Verven met chalkpaint is super makkelijk. Ik heb het kastje wel een beetje schoongemaakt maar je hoeft niet te schuren of primeren. Voor een glad, modern resultaat zou je verf moeten verdunnen maar ik wilde juist een oud, verweerd uiterlijk creëren. Ik heb de verf dus onverdund aangebracht, dat kan best een beetje nonchalant, en daarna nog een tweede laag. Toen die droog was (na een paar uur) heb ik het kastje behandeld met een laag Soft Clear Wax.

Halmeubel verven
Het halmeubel heeft twee lagen krijtverf gekregen, de Clear Wax is hier nog niet aangebracht. Het ‘oude Franse landhuis’ gevoel is nog ver te zoeken!

Nadat deze wax enigszins was ingedroogd, werd het pas echt leuk: nu kon ik mijn fantasie de vrije loop laten. Ik schuurde de verf weg op plekken waar normaal gesproken ook slijtage zou optreden. Het was een mooie bonus dat het kastje al meerdere kleuren had gehad want die kwamen er nu doorheen. Daarna ging ik aan de slag met Dark Soft Wax. In de hoeken bracht ik dat extra dik aan alsof zich hier eeuwenlang vuil had opgehoopt. Omdat de verf niet egaal was opgebracht, verspreidde ook de wax zich niet egaal. Op sommige plekken haalde ik de Dark Wax weer wat extra weg met Clear Wax en schuurde ik zo hier en daar nog wat bij.

Chalkpaint Antibes Green van Annie Sloan

Toen het geheel naar mijn zin was kwamen er als de kers op de taart hier en daar nog wat gouden accenten. Hiervoor gebruikte ik Bright Gold Gilding Wax dat ik gewoon nonchalant met mijn vingers aanbracht.

Halmeubel Antibes Green

Eindresultaat

Ik vind dat ik er aardig in geslaagd ben dit kastje een ‘eeuwenoud’ uiterlijk te geven: een mooi contrast met mijn strakke hal en zwart metalen deur naar de woonkamer. Ik hou ervan om verschillende stijlen te mixen. Mijn enige uitgangspunt is dat ik het zelf mooi moet vinden. Zolang ik me daaraan houd, past het allemaal wonderwel bij elkaar.

Halmeubel in Antibes Green
Ik word heel blij van mijn vrolijke, felgroene halmeubel!
verven met Chalkpaint
Halmeubel in Antibes green
De kabouter begon zijn leven als een ‘gewone’ kleurrijke tuinkabouter. Met een spuitbus goudverf kreeg hij een nieuw uiterlijk.

Heb jij een saai meubelstuk ergens staan? Ik zou zeggen, pak een kwast en ga aan de gang. Het mooie van deze Chalkpaint is dat je je meubel heel makkelijk opnieuw verft als het resultaat niet naar je zin is zelfs als je de Wax al hebt aangebracht. Maar we gaan er natuurlijk niet vanuit dat dat nodig is 😃 Succes!

3 reacties op “Halmeubel werd bright & beautiful met krijtverf”

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d