Zo zijn donkere kleuren in het interieur niet somber

Met de lente & de zomer voor de deur, denk je misschien eerder aan lichte kleuren in je interieur zoals de kleuren van zand & zee. Donkere kleuren staan voor je gevoel meer voor geborgenheid en lekker cocoonen (bestaat dat woord nog?) in je warme huis. Maar zomer of winter: ik hou van donkere kleuren in het interieur. Ik vind meubels, planten & accessoires zoveel mooier uitkomen tegen een donkere achtergrond. Nu heb ik het geluk in een ontzettend licht huis te wonen dus ik had er totaal geen probleem mee om donkere kleuren te gebruiken. Integendeel: toen ik hier kwam was alles wit en dat voelde enorm steriel en ongezellig aan. Ik ben dus maandenlang in de weer geweest met verfrollers en -kwasten en heb voor het grootste deel gekozen voor donkere kleuren. Ben je bang voor donkere kleuren in het interieur? Ik deel graag mijn tips & tricks hoe ik die donkere kleuren heb gebruikt in huis zonder dat het een sombere bedoening werd.

donkere kleuren in het interieur
Dit stilleven op de plank in mijn keuken heeft tegen die donkere muur (bijna) iets weg van een schilderij van een oude meester .

A touch of gold

Goud is prachtig in combinatie met donkere kleuren en doordat goud het licht reflecteert geeft het een donkere kleur gelijk iets levendigs. Het goud zoek ik vooral in accessoires. Zo staat er in mijn donkergrijze (Industrial Grey) gang een tuinkabouter die zijn leven ooit begon in een felgekleurde outfit maar nu een gouden make-over heeft gekregen

Donkere kleuren in het interieur en goud

Behalve goudkleurige accessoires overal in huis heb ik het in mijn keuken grootser aangepakt. Alles in mijn keuken is donker: de muren zijn donkerbruin (Fading Horizon), de keuken zelf is zwart en de tegelvloer donkergrijs. Toch is mijn keuken geen sombere ruimte want als contrast met al die donkere kleuren koos ik goudkleurige tegels tegen de achterwand. Ik schreef al eerder een uitgebreide blog over de metamorfose van mijn (witte) keuken. Op de donkere muur straalt ook de gouden spiegel je tegemoet en dat is gelijk een mooie overgang naar mijn volgende tip…

donkere kleuren in de keuken

Spiegeltje, spiegeltje aan de wand

Spiegels zijn natuurlijk de ultieme manier om meer licht & levendigheid in huis te brengen. Ik heb een enorme voorliefde voor oude spiegels die je overal in mijn huis terug vind. Spiegels die ik erfde, zomaar kreeg van een goede vriend of vond op een rommelmarkt.

goud en donkere kleuren
Oude zonnespiegel met bol glas gekregen, zwaantjes rommelmarkt.
donkere kleuren in het interieur
Deze spiegel past precies tussen de muur en de kasten in mijn kledingkamer.

De spiegel met kastjes in mijn hal kocht ik ooit op de Noordermarkt, vervoerde ik in mijn Fiat Panda naar mijn toenmalige huis op de Nieuwmarkt (hoe deed ik dat toch?) en gaf hem sindsdien geregeld een andere kleur (Halmeubel werd bright & beautiful met krijtverf). De felgroene kleur die hij nu heeft is een vrolijke blikvanger in mijn gang met donkere vloer en grijze muren. En zo komen we als vanzelf op weer de volgende tip…

donkere kleuren  met felle kleur
Halmeubel geverfd in Antibes Green met goudkleurige accenten.

Combineren met kleur

Elke heldere kleur combineert mooi met donkere kleuren is mijn ervaring en tegen een donkere achtergrond vallen gekleurde accessoires extra op.

donkere kleuren in het interieur en planten
Okergeel en donkerbruin: daar wordt ik vrolijk van! Potje met deksel en vaas kringloopwinkel, gele bloempot Intratuin.

Hoewel ik vroeger niet zo van geel hield merk ik dat ik nu best veel okergeel in huis heb. Waarschijnlijk omdat die kleur zo mooi combineert met de bruine tinten op mijn muren.

Ik heb in mijn huis vooral donkere bruin en grijstinten maar er zijn natuurlijk nog meer mooie donkere kleuren.

donkere kleuren in het interieur

Dark Forest

Classico krijtverf van Pure & Original in de kleur Dark Forest. Deze verf heeft een speciale, fluweelpoederige en matte uitstraling gecombineerd met volle diepe kleuren.

donkere kleuren in het interieur

Ink Blue

Marrakech Walls van Pure & Original in de kleur Ink Blue. Verf waarmee je je muren een stoere betonlook geeft.

Levend groen: planten & bloemen

Dat planten en bloemen elk interieur een vrolijke opkikker geven hoeft nauwelijks genoemd te worden. Ik doe dat toch omdat ik nu eenmaal heel erg hou van planten. Je komt ze overal in mijn huis tegen want ik kan het niet laten geregeld een nieuwe plant te kopen en/of planten te stekken.

planten in het interieur
De planten in dit ‘verloren’ hoekje in mijn keuken doen het goed omdat het vlak naast een raam is.
tulpen

Behalve levende planten en bloemen heb ik ook een bloemrijk behang boven mijn bed om de donkere muur op te vrolijken. De randen heb ik voorzien van uitgeknipte en opgeplakte bloemen en vogels.

bloemrijk behang

donkere kleuren in het interieur

Fotobehang

Dit fotobehang met stilleven van bloemen is een hoogwaardig vliesbehang en wordt geleverd als 8 rollen van 48cm. Met de duidelijke plakinstructie is het direct en makkelijk aan te brengen op de muur.

Ben je na deze tips nog steeds een beetje bang voor donkere kleuren in het interieur? Of heb je misschien al donkere keuren in huis? Ik ben benieuwd 😀

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: