Zo maakte ik een opslag voor haardhout

Een knapperig houtvuur in huis stond al lange tijd boven op mijn lijst van ‘dingen die ik graag zou willen’. Zeker nu ik vloerverwarming heb en dus geen radiator waar ik lekker tegen aan kan kruipen als ik verkleumd thuis kom, moest dat vuur er komen. Een open haard was niet echt mogelijk maar een houtkachel wel hoewel ook dat met de nodige problemen gepaard ging ( Deze woonwensen werden vervuld!). Aangezien ik nog geen opslag voor haardhout had, kocht ik zo nu en dan een zak hout bij de bouwmarkt. Maar met straks de herfst en winter op komst kreeg ik het plan om zelf een opslag voor haardhout te maken. Op die manier kon ik een flinke hoeveelheid hout in één keer bestellen.

opslag voor haardhout

De juiste opslag voor mijn haardhout

Na wat speurwerk on-line vond ik bij Hornbach een opslag die de juiste afmetingen had. Niet te breed en niet te diep zodat de opslag precies paste tegen het muurtje dat ik in gedachten had. De losse panelen waren wel ruim 1.80m lang maar mijn kleine Upje (Volkswagen) is een prima vrachtwagen als ik de achterbanken plat leg. Helaas begint hij er ook een beetje uit te zien als een vrachtauto. Alles heb ik er al in vervoerd: bomen, planten, een stoel en bijna dagelijks mijn hond Nera naar het bos. Zo netjes en gestyled als mijn huis eruitziet, zo rommelig ziet mijn auto eruit. Ik geef niets om auto’s, vind het alleen handig om van punt A naar punt B te komen. Maar ik dwaal af, weer even terug naar de houtopslag.

Boren, schroeven, verven

Deze opslag voor haardhout moest nog wel in elkaar gezet worden. Anders dan bij Ikea meubels waar elk gaatje netjes voorgeboord is en je alleen de handleiding moet volgen, vergde dit iets meer inzicht. Er zat wel een summiere handleiding bij deze houtopslag maar ik moest zelf een beetje uitkienen waar geschroefd moest worden en ook alle gaatjes voorboren. Nu ben ik best handig en al doende word ik steeds handiger dus dankzij mijn accu boor- en schroefmachine was dit klusje best te doen.

opslag voor haardhout
De opslag voor mijn haardhout zit in elkaar!

Ik mocht dan trots zijn op het resultaat maar om nu te zeggen dat de opslag voor mijn haardhout een sieraad in mijn tuin is? Ik vond het nogal een erg aanwezig houten geval. Je begrijpt het misschien al: de volgende stap was het pakken van een verfkwast! Het dakje werd zwart en de rest groen met de pot verf die ik op zolder vond. Dat was verf van de buitenkant van mijn huis die door de vorige bewoners was achtergelaten.

Zo zag de houtopslag er gelijk leuk uit maar nu viel die vergrijsde houten tuindeur wel erg uit de toon. En hoewel ik het verven van die deur een rot werkje vond met al dat gefriemel om ook de achterliggende plankjes te verven, ben ik blij dat ik het gedaan heb. Net als het dakje van de opslag deed ik dit met Moose Färg verf die ik over had van de schuur & schutting verven . Na het verven van de deur was de verf wel echt helemaal op, tot de laatste druppel.

opslag voor haardhout

The finishing touch

Nu kon ik het hout bestellen. Ik wist niet precies hoeveel hout in mijn opslag zou passen dus om te beginnen, bestelde ik een mini pallet. Ik had het de volgende dag al in huis zodat ik gelijk de boel kon gaan stapelen. Voorlopig kan ik even vooruit en het is ook nog eens een decoratief gezicht!

Om bij het ‘houthakkers’ thema te blijven, spijkerde ik als finishing touch nog een paar geweitjes op de zijkant. Die had ik nog op zolder liggen. Dat is het voordeel van een verzamelaar zijn: ik heb altijd wel wat styling attributen voorhanden!

styling houtopslag
hertengeweitjes
opslag voor haardhout

Ik ben supertrots op dit project dat ik weer afgehandeld heb. Wat vind jij ervan? Zou je er zelf aan beginnen? Ik had dit in eerste instantie aan mijn zoon willen overlaten maar die is zo druk dat ik bedacht dat ik het best zelf zou kunnen. Mijn ervaring is dat als je gewoon begint de meeste dingen niet zo moeilijk zijn als je misschien zou denken.

2 reacties op “Zo maakte ik een opslag voor haardhout”

  1. Zoals te verwachten weer een super project. Ik heb inmiddels van jou geleerd, dat je soms gewoon ergens aan moet beginnen. Als de wil er is, dan kunnen we soms meer dan we denken! Top geworden hoor.

    • Hallo Wilma, het is waar toch? Een mens kan altijd meer dan hij/zij denkt 😀Leuk om te horen dat die boodschap goed is aangekomen 🙏

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: