Schuur & schutting verven: ik koos voor zwart

Mijn schuur & schutting verven stond bovenaan mijn to-do lijst nadat ik binnenshuis wel zo’n beetje uit geverfd was. Ik wilde daar de juiste verf voor kiezen want het was me nogal een oppervlak dat geverfd moest worden. Behalve de schuur ook nog 10 meter schutting van 1.80 hoog en 6 meter schutting van 90 cm. hoog en dat alles 2 keer. Ik wilde makkelijk aan te brengen, matte verf die lang mee zou gaan want dit werkje wil ik niet om de haverklap herhalen. Ik kwam terecht bij Moose Färg.nl, een Zweedse verf, wat ik op zich al een aanbeveling vind want dat land heeft een eeuwenoude traditie van houten huizen. Ik neem aan dat men daar expert is op het gebied van het verven en behandelen van hout.

Schuur & schutting verven: welke kleur?

Moose Färg.nl heeft een mooie collectie van traditionele Zweedse kleuren waarvan het typisch Zweeds rood wel de bekendste is maar er zijn ook prachtige kleuren grijs en blauw om maar iets te noemen. Hoe mooi ook, daar koos ik niet voor want over de kleur hoefde ik niet lang na te denken: ik ging mijn schuur & schutting zwart (Vasa swart) verven. Misschien niet zo verrassend als je weet dat ik ook een zwarte keuken heb (Mega keuken metamorfose: van hoogglans wit naar mat zwart) en mijn witte badkamer ‘opleukte’ met zwarte elementen (Mijn witte badkamer pimpen: zo deed ik dat!).
Het duurde even voor ik aan de slag kon. Ik had de verf al eind maart in huis maar ik kreeg het advies (ja, je kunt persoonlijk advies krijgen als je dat wilt) om niet te verven bij een temperatuur onder de 15 graden. Daarna moet het ook het liefst nog 2 à 3 dagen droog weer zijn zodat de verf goed kan drogen. De maand april werkte niet bepaald mee in dat opzicht, het was vaak te koud en/of te nat.

Moose Färg

Aan de slag

Tussen alle kou en nattigheid door zag ik toch kans om aan het project “schuur & schutting verven’ te beginnen. Ik kende deze verf alleen van horen zeggen maar nu ik ermee gewerkt heb ben ik super enthousiast. Deze waterverdunbare verf werkt heel makkelijk en het resultaat is zo prachtig mat, met een intens diepe kleur: ik blijf ernaar kijken!
Ik begon met de schuur. Nu is dit een weinig inspirerende, rechthoekige houten doos waarvan het hout heel vlekkerig verkleurd was. (Hier komen voor- en na foto’s, je weet als je mij al langer volgt, hoe dol ik daar op ben!).

schuur & schutting verven
Vanuit mijn woonkamer kijk ik recht op deze kant van de schuur. Het was een bron van ergernis voor mij maar Nera vindt het allemaal prima.

Ik maakte het hout eerst schoon met een borstel en een sopje van Moose Linsåpa, een ecologische lijnoliezeep. Daarna even schoonspoelen en ik kon beginnen met verven. Dat doe je het best met een blokkwast.

schuur & schutting zwart verven
schuur & schutting verven
Ik verfde alles mee: de deur die licht grijs was, de vlaggenstokhouder en de metalen luchtroosters.

Ik heb de schuur twee lagen verf gegeven en ik ben heel erg tevreden over het resultaat. Alles komt zo mooi uit tegen die donkere achtergrond!

Vasa Swart Moose Färg

Meters maken

Na de schuur waren de schuttingen aan de beurt, dat was een kwestie van meters maken. Het was niet een heel makkelijk werkje omdat de achterste planken enigszins achter de voorste vallen zodat je daar je kwast een beetje tussen moet wurmen. Ik was ook bezorgd dat ik zou knoeien aan de kant van de buren maar zij vonden mijn zwarte schutting zo mooi dat zij hun kant kant ook zwart hebben geverfd.

schuur & schutting verven

De voor foto laat duidelijk zien dat een verfbeurt geen overbodige luxe was. De schutting moest namelijk een paar planken opgehoogd worden en het ‘oude’ gedeelte ziet er ook niet erg florissant uit.

schuur & schutting verven
De schutting ziet er prima uit, een rijkbloeiende border bestaat alleen nog maar in mijn fantasie .

De schutting verven ging uiteindelijk sneller dan ik dacht, de tweede keer helemaal. Ik vind verven een heel rustgevend werkje wat ik met veel plezier doe, zeker als het resultaat zo geweldig is.

Na het schuur & schutting verven

Nadat ik klaar was met de schuur & schutting verven wist ik nog niet van ophouden. Twee oude, teakhouten stoelen waar ik op uitgekeken was, kregen ook twee lagen verf. Dat ging super makkelijk, de verf droogt erg snel (als de zon schijnt), druipt niet en je ziet geen strepen.

schuur & schutting verven
Om het mezelf makkelijk te maken werkte ik op ooghoogte en zette ik de stoelen stuk voor stuk op een tafel.

Je begrijpt het al: het is weer tijd voor een voor- en na foto 😀

tuinstoel verven
tuinstoel verven

De stoelen zijn al 14 jaar oud, wat trouwens wel wat zegt over de kwaliteit, maar ik was erop uitgekeken. Nu, in hun nieuwe jasje, ben ik er weer helemaal blij mee.

schuur & schutting verven
Voor het geval je je het afvraagt: de ruimte tussen de schuttingen is geen doorgang. Het is een rasterwerk waar klimop tegen aan geplant is maar die moet nog even doorgroeien. Als dit gedeelte dichtgegroeid is en helemaal groen, lijkt het mij een heel mooi gezicht tussen die zwarte schuttingen.

Laat nu het mooie weer maar komen, mijn tuin is er klaar voor! Al het schilderwerk is gedaan en tientallen vaste planten zijn de grond in gegaan. Daar is nog niet veel aan te zien, dat is een kwestie van geduld hebben. Wat vind je van de zwarte schuur & schutting? Zou jij het doen of liever voor een andere kleur kiezen? Ik ben benieuwd!

Deze blog is een samenwerking met Moose Färg.nl. Ik heb hen zelf benaderd omdat ik graag met deze verf wilde werken. Zoals altijd: all words and pictures are my own!

14 reacties op “Schuur & schutting verven: ik koos voor zwart”

 1. Wat een prachtig resultaat! Ik vind het altijd zo knap van je dat je van te voren in kunt schatten hoe het resultaat gaat worden. Dit is werkelijk weer te gek!

 2. Hey Anita,
  Ik volg je al een tijdje en schreef nog nooit een reactie,maar nu was het wel eens tijd om te reageren.
  Jij pakt alles heel goed aan en telkens met een heel mooi resultaat,een prachtige make over.
  Je bent heel zeker een heel goeie inspiratiebron voor vele,als,toch voor mij althans.
  Echt heel mooi allemaal.

  • Hallo Merle, Het heeft een klein beetje gemorst bij de buren maar die waren er erg relaxed onder en hebben mijn goede voorbeeld gevolgd en zelf ook de schutting zwart geverfd 😀

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: