Hoe Feng Shui is mijn huis? Een test!

Laat ik beginnen te zeggen dat ik absoluut geen Feng Shui expert ben. Ik weet er niet meer vanaf dan wat ik hier en daar hoor en lees. Ik richt mijn huis helemaal op gevoel in: ik ‘voel’ welke kleur mooi is op welke plek en ik blijf net zo lang met accessoires en meubels schuiven tot het goed voelt. Maar het leek mij opeens een leuk idee om eens te kijken hoe Feng Shui mijn huis eigenlijk is. Zonder enige kennis van Feng Shui heb ik een huis gecreëerd waarin ik mij heel prettig en gelukkig voel en waar ook andere mensen een goed gevoel krijgen. Zal ik onbewust Feng Shui principes hebben toegepast? Ik doe een (weinig wetenschappelijke) test.


Wat is Feng Shui?

Feng Shui (spreek uit Feng-Sjweej of Feng-Suhweej) is een eeuwenoude Chinese leer die je een methode biedt om een harmonieuze woonomgeving te creëren. De letterlijke vertaling is wind en water: twee natuurverschijnselen die van invloed zijn op het stromen van energie. De Feng Shui leer gaat er van uit dat de inrichting van je huis bepaalt hoe de energie stroomt. Behalve meubels bepalen ook bepaalde vormen, kleuren en materialen de energiestroming. Hoe beter de energie (Chi) kan stromen in een huis, des te beter ook de bewoner zich zal voelen.

Hoe Feng Shui is de voordeur ?

De voordeur is de plek waar nieuwe energie (Chi) je huis binnenkomt. Dit is ook het eerste wat mensen zien die op bezoek komen: You never get a second chance to make a first impression. Zorg voor een voordeur die niet klemt, die goed in de verf zit en maak de entree extra aantrekkelijk met een plant naast de voordeur. Hier scoor ik punten. Er staat een plant in pot naast de voordeur en een klimroos die in de loop van de tijd steeds uitbundiger zal gaan bloeien. De voordeur gaat dit voorjaar een nieuwe laag verf krijgen dus mijn entree is goedgekeurd!

Hoe Feng Shui is de voordeur?

Hoe Feng Shui is de hal?

Wat ik begrijp is dat het belangrijk is dat de hal opgeruimd, fris en licht is.  Een spiegel is een prima idee want die staat voor geluk en voorspoed maar de spiegel moet niet gericht staan op de voordeur want dan weerkaatst al dat geluk weer linea recta naar buiten. Nu staat mijn hal meubel met spiegel wel enigszins tegenover de voordeur maar hij weerspiegelt ook de trap dus zo kan Chi goed naar boven stromen lijkt me.

Feng Shui

Ondanks dat ik donkere kleuren heb gebruikt in mijn hal is het toch een lichte ruimte. Dankzij de ruitjes in de voordeur en de glazen deur naar de woonkamer komt er ruimschoots licht naar binnen. De hal opgeruimd houden is niet echt een probleem. In de twee kastjes naast de spiegel is plek voor mutsen en handschoenen en de sleutels gooi ik altijd in de laatjes. Vieze laarzen en wandelschoenen verdwijnen in een grote rieten mand. De kapstok is wel wat rommelig want die hangt vol jassen, daar ontkom ik niet aan. Zo nu en dan ruim ik wel wat jassen op maar zeker ‘s winters hangt de kapstok redelijk vol. Ik heb me erbij neergelegd en bedenk gewoon dat het er lekker ‘geleefd’ en relaxed uitziet.

Opgeruimde hal
In de rieten mand verdwijnen mijn vieze laarzen.

Hoe Feng Shui is de woonkamer?

Het is een algemeen uitgangspunt in de Feng Shui leer dat ruimtes opgeruimd en fris moeten zijn. Dat geldt dus ook voor de woonkamer. Dat is iets waar iedereen wel het nut van inziet lijkt mij. Je voelt je beter en meer relaxed in een prettige, opgeruimde omgeving. Een opgeruimd huis zorgt voor een opgeruimd hoofd. Ik schreef daar al eerder een blog over (10 tips voor een opgeruimd & schoon huis).

Hoe Feng Shui is de woonkamer

Planten zijn ook helemaal Feng Shui. Planten hebben namelijk een reinigend en kalmerend effect. Zij kunnen de kwaliteit van de lucht verbeteren  door vluchtige, organische stoffen uit de lucht te filteren, ze kunnen het zuurstofgehalte in de lucht verhogen door zuurstof te produceren en ze verhogen de luchtvochtigheid.

Planten zijn Feng Shui

Wat de eettafel betreft lees ik ergens dat het belangrijk is het gezamenlijke element van samen eten te benadrukken en je eettafel extra aantrekkelijk te maken met bijvoorbeeld een vaas bloemen. Nou dat is makkelijk te doen!

Bos tulpen

Maar nu ga ik toch even de mist in want wat lees ik nu? ‘Verzamel niet te veel dingen en plaats geen verzamelingen, zeker niet van oude of antieke spullen’. Tja, laat ik daar nu juist dol op zijn! Het is wel zo dat mijn verzamelingen keurig geordend zijn en dat ik mij nog best een beetje inhoud. Op zolder staan dozen vol woonaccessoires die ik daar voorlopig laat staan om het niet al te vol te maken in huis.

Verzameling

Hoe Feng Shui is de slaapkamer

De slaapkamer hoort een rustgevende en opgeruimde plek te zijn. Elektronica hoort niet thuis in de slaapkamer. Ik heb geen tv in de slaapkamer en ik leg ook nooit mijn telefoon naast het bed. Mijn slaapkamer heeft donkere kleuren die in principe niet Feng Shui zijn maar die ik persoonlijk erg rustgevend vind. Maar of het uitbundige behang boven mijn bed als rustgevend kan worden betiteld? Mij geven die bloemen & vogels in ieder geval wel een blij gevoel.

Slaapkamer

De grote spiegel in mijn slaapkamer is een no-no begrijp ik maar waar ik wel punten scoor is dat er geen spullen onder mijn bed staan. Als er niets onder het bed ligt kan de Chi namelijk beter stromen. Wat verder een pluspunt is, is de positie van mijn bed. Tegen de muur met aan weerszijden ruimte en met zicht op de deur.

Grote spiegel in slaapkamer

Hoe Feng Shui is de badkamer?

De badkamer schijnt een plek te zijn waar de Chi door de afvoerputjes het huis makkelijk verlaat, wat dus niet de bedoeling is. Door de badkamerdeur dicht te doen en het toiletdeksel naar beneden schijn je dat gevaar al voor een groot gedeelte te kunnen afwenden. Dat is makkelijk want dat doe ik sowieso al. Een aanrader is een plant in de badkamer: Nou, die heb ik. Zelfs meer dan 1. Voor mij was dat een ideale en makkelijke manier om mijn witte badkamer te pimpen.

Planten zijn Feng Shui

Verder is ventilatie erg belangrijk. Frisse lucht is goed voor lichaam en geest. Gelukkig heb ik naast mechanische ventilatie ook een raam dat open kan. Lichte , frisse kleuren zijn helemaal Feng Shui dus daar zit ik wel goed met mijn spierwitte badkamer. De grote goudkleurige spiegel zorgt voor positieve energie.

Spiegel in badkamer

Welke ruimte is het meest Feng Shui?

Ik denk dat deze titel aan mijn pas opgeknapte zolderverdieping gegeven moet worden. Net als in de slaapkamer heeft het (logeer) bed hier een goede positie. Aan weerszijden ruimte genoeg voor een tafeltje of nachtkastje en met zicht op de deur. Bovendien is dit (buiten de wit betegelde badkamer) de enige ruimte in huis met witte wanden. In combinatie met de lichte PVC vloer is dit een heel prettige, rustige en lichte ruimte die bovendien voor mijn doen heel minimalistisch is ingericht.

Zolder is Feng Shui

Uitkomst van de Feng Shui test

Zo ik ben klaar met mijn test: het resultaat is eigenlijk zoals ik verwachtte. Mijn huis is niet echt Feng Shui maar zoveel zit ik er ook weer niet naast. Ik denk dat ondanks de ‘verkeerde’ kleuren hier en daar en mijn overvloed aan verzamelingen mijn huis vol goede energie zit, daardoor ik zelf ook en daar gaat het tenslotte om.

Hoe Feng Shui is jouw huis? Ik zou het leuk vinden als je een berichtje achterlaat!

Meer lezen?

Mijn blog kan affiliate links bevatten. Dat betekent dat als je het artikel via mijn link bestelt ik daar een kleine vergoeding voor krijg (uiteraard zonder dat jij meer betaalt). Vanzelfsprekend deel ik alleen artikelen die ik zelf ook hartstikke leuk vind!

VT Wonen FonqBol.comHemaBlokkerPraxisWoonexpressSanitairkamerPlantje.nlKees Smit.nl Riverdalenl.com Catawiki

2 reacties op “Hoe Feng Shui is mijn huis? Een test!”

    • Hallo Elise

      Het is niet zozeer een kwestie van geloven, het is gewoon een andere manier om tegen de inrichting van je interieur aan te kijken. Het is ook niet mijn manier maar er zitten zeker elementen in de Feng Shui leer die waardevol zijn. Maar je hebt helemaal gelijk, je moet jezelf goed voelen in je huis. Het was ook een test met een knipoog! 😉

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: