Meubels wegdoen, updaten of houden? Lees mijn tips!

Meubels wegdoen doe ik minder makkelijk dan bijvoorbeeld kleding wegdoen die ik niet meer draag. Dat heeft er gedeeltelijk mee te maken dat een meubelstuk over het algemeen meer kost dan bijvoorbeeld een jurk. Bovendien denk ik bij kleding heel makkelijk: ‘dat vind ik niet leuk meer of is uit de mode’ maar als het meubels betreft lijkt het wel of ik het moeilijker vind om toe te geven dat mijn smaak veranderd is en dat ik echt niet alles eeuwig mooi hoef blijven te vinden.

Meubels houden

Als je uitgekeken bent op een bepaald meubelstuk of het past niet meer op de plek waar het staat, denk dan eerst of je het op een andere plek in huis kunt zetten of een andere functie kunt geven. Zo kreeg een tafeltje dat jaren lang naast mijn bed stond een nieuwe bestemming als plantentafel in mijn kamer.

Meubels wegdoen? dit tafeltje hield ik.
Jaren geleden stond dit tafeltje naast mijn bed, verhuisde toen naar mijn zoon en is nu weer terug als plantentafeltje.

Kun je het nergens kwijt maar ben je er nog niet aan toe om het weg te doen dan zou je het kunnen opbergen als je daar de ruimte voor hebt. Persoonlijk ben ik daar geen voorstander van als het meubels betreft want voor je het weet heb je een bergruimte die uitpuilt van ongewenste meubelstukken. Met woonaccessoires heb ik daar geen moeite mee. Die stop ik in dozen en jaren later als ik bijna vergeten ben wat ik nog allemaal heb, ga ik gewoon ‘shoppen in eigen huis’.

Meubels updaten

Met updaten bedoel ik bepaalde aanpassingen maken (in mijn geval meestal de verfkwast pakken) waardoor jouw meubel of accessoire een heel andere look krijgt. Op deze manier gaf ik mijn eettafel en eetkamerstoelen een heel nieuwe look. Eigenlijk is dat een combinatie van meubels wegdoen (2 stoelen naar de kringloop) en updaten (3 stoelen zwart geverfd en één roze).

meubels verven
meubels wegdoen en vervangen
De 2 stoelen die naar de kringloop verhuisden werden vervangen door een metalen Pastoe stoel en een houten stoel naar Deens ontwerp.

Meubels wegdoen

Een verhuizing is altijd een geweldig ‘excuus’ om meubels weg te doen. Toen ik van mijn 30e jaren woning verhuisde naar mijn nieuwbouwhuis heb ik van heel wat meubelstukken afscheid genomen. Er was gewoonweg geen ruimte in mijn nieuwe huis (hoewel dat groter is maar minder hoekjes heeft) of het paste qua stijl niet. In de anderhalf jaar dat ik nu hier woon zijn zo langzamerhand nog meer meubelstukken vervangen door nieuwe meubels. Ik heb namelijk als stelregel: iets nieuws erin, dan iets ouds eruit. Meubels wegdoen betekent niet bij het grofvuil zetten (of ze moeten in zeer slechte staat zijn) maar kijk of je er iemand een plezier mee kunt doen, breng ze naar de kringloop of zet ze op Marktplaats.

Meubels wegdoen voor er iets nieuws komt.
Hier stonden eerst 2 metalen locker kastjes die ik ooit zelf zwart geverfd had. Na bijna 10 jaar trouwe dienst heb ik ze weggedaan en vervangen door deze lange kast met deurtjes met ‘smalle latjes’ look.

Meubels die ik nooit wegdoe

Zeg nooit ‘nooit’ maar er zijn bepaalde meubelstukken die ik niet gauw weg zal doen eenvoudig weg omdat er herinneringen aan kleven. De leren vintage stoel in mijn kamer is zo’n blijvertje. Ik erfde hem van mijn ouders (mijn broers en zusje hebben niets met mid-century design), hij was van mijn vader en is mij daarom heel dierbaar. Hij zit bovendien heerlijk dus die doe ik nooit weg of hij moet van ellende uit elkaar vallen. Dat zal niet gauw gebeuren van hij is na 60 jaar nog steeds in verbluffend goede staat.

Mijn leren lievelingsstoel waar ik als kind/tiener ook al in zat.

Meubels wegdoen: vind jij het moeilijk of heb je er totaal geen probleem mee! Ik hoor het graag.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d