Geef een nieuwbouwhuis sfeer met deze 5 tips & tricks

Toen ik twee jaar geleden verhuisde naar een nieuwbouwhuis was dat voor de meeste mensen in mijn omgeving nogal een verrassing. Ik, die zo’n sfeervol 30e jaren huis had, opeens in een nieuwbouwhuis?
Ik woonde altijd in oude, karaktervolle huizen: een laat 19e eeuws appartement met tuin, een 17e eeuws pakhuis en daarna die 30e jaren woning. Maar na al die oude huizen en bijbehorende verbouwingen was ik klaar met het gedoe dat zo’n oud huis meebrengt. Toen ik op zoek ging naar een nieuw huis vormde zich langzamerhand het idee in mijn hoofd dat een nieuwbouwhuis wel heel comfortabel zou zijn. Dat was nog een heel proces maar toen ik die beslissing genomen had ging ik er helemaal voor. Wat een nieuwbouwhuis mist aan sfeer wordt ruimschoots goedgemaakt door de strakke afwerking en goede isolatie. Die sfeer, die ging ik er wel inbrengen!

Nieuwbouwhuis

5 tips & tricks

Ik toverde in een paar maanden tijd mijn nieuwbouwhuis om tot een supersfeervolle plek die in niets onderdoet voor al die karakteristieke, oude huizen waar ik eerder woonde, integendeel! Worstel jij misschien met de vraag hoe jij je onpersoonlijke nieuwbouwhuis karakter & sfeer kunt geven? Hier mijn 5 favoriete tips.
By the way, deze tips kun je natuurlijk in elk huis toepassen, oud of nieuw!

Kleur op de muur

Als je mij langer volgt zal het je niet verbazen dat deze tip bovenaan staat. De eerste maanden deed ik niets anders dan verven: er is geen witte muur meer te vinden in huis. Ik beperkte mij tot 4 kleuren die ik overal in huis toepaste.

Kleurpalet van mijn nieuwbouwhuis
Van links naar rechts en boven naar onder: Brave Ground, Fading Horizon, Industrial Grey en Stylish Pink.

Op die manier blijft de basis rustig, ook met meubels en accessoires in verschillende accentkleuren.

Zwarte keuken
De kleur Fading Horizon in combinatie met Stylish Pink. Op de scheidslijn tussen die kleuren deed ik iets creatiefs met behang.

Als het je te ver gaat om alle muren een kleur te geven, kun je je natuurlijk ook beperken tot een paar muren. Behalve met verf, kun je ook met behang een muur een sfeervolle uitstraling geven. Als behangen niet zo je ding is, kun je ervoor kiezen om een paar banen te plakken zoals ik deed in mijn slaapkamer.

Eijffinger behang slaapkamer
Uitbundig behang met vogels, bloemen en bladeren.

Leg een vloerkleed neer

Veel nieuwbouwhuizen hebben vloerverwarming (zo ook mijn huis) en daarom ook vaak een gladde vloer zoals tegels of een gietvloer. Omdat de woonkamer vaak een rechthoekige ruimte is met open indeling (zonder geheimzinnige hoekjes & gaatjes) staan de meubels dan wat verloren in de ruimte. Een vloerkleed is de oplossing. Het brengt ‘samenhang’ en bakent ruimtes af zoals bijvoorbeeld je eethoek of zithoek. Tegelijkertijd brengt het kleur en sfeer in je kamer en gaat het het galmen van geluid tegen.

woonkamer in nieuwbouwhuis
Jute vloerkleed in een lichte kleur op de donkere, stenen vloer.

Breng de natuur naar binnen

In elk huis zijn planten instant sfeermakers. Zij brengen letterlijk en figuurlijk leven in huis en ze zijn ook nog eens goed voor de luchtkwaliteit. Voor mij waren planten de ideale oplossing om sfeer in mijn badkamer te brengen die van onder tot boven met witte tegels betegeld is. Gelukkig heeft mijn badkamer een raam waardoor ik makkelijk planten kon neerzetten. Het vele groen is een mooi contrast met het wit van de muren en zo kon ik meteen sfeer aanbrengen in deze steriele ruimte.

planten in badkamer

Sfeervol licht

Toen ik twee jaar geleden ‘s morgens vroeg voor het eerst mijn huis binnenkwam was het aardedonker. Behalve 1 peertje in de hal waren alle lampen meeverhuisd met de vorige bewoners. Gelukkig had ik een overvloed aan schemerlampen dus toen ik die hier en daar neerzette was het gelijk al gezellig. Heel veel nieuwbouwhuizen hebben spotjes in het plafond maar in mijn huis was dat niet het geval. Persoonlijk vond ik dat niet erg, ik vind dat niet het meest sfeervolle licht. Ondertussen heb ik in elke ruimte lampen aan het plafond gehangen aan het daarvoor bestemde lichtpunt maar gebruik ‘s avonds eigenlijk alleen schemerlampen die ik overal heb staan.

Vintage lamp
Ik heb een grote voorliefde voor vintage schemerlampen zoals deze die ik nog niet zo lang geleden vond in een kringloopwinkel.
Vintage lamp
Deze vintage lamp vond ik ooit op een Belgische vlooienmarkt.

Voeg iets ouds toe

Een nieuwbouwhuis hebben betekent niet dat alles wat je erin zet ook nieuw hoeft te zijn. Ik denk wel dat over het algemeen mensen die kiezen voor nieuwbouw ook kiezen voor moderne meubels omdat dat nu eenmaal hun smaak is. Juist dan is het leuk om iets ouds kunt toe te voegen aan je interieur want dat geeft een persoonlijk tintje aan je inrichting. Je hoeft niet zover te gaan als ik: ik heb overal kringloop- en rommelmarkt vondsten staan maar denk bijvoorbeeld eens aan een oude kast of een antiek bijzettafeltje.

antieke kast verven
Deze antieke kast kreeg een matte laag grijsgroene verf waardoor hij een strakke uitstraling kreeg.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: