DIY projecten: niet alleen goed voor je interieur

Ik sta zo vaak met een verfkwast in mijn hand, soms op een trap om het plafond te verven, soms kruipend over de vloer voor het verven van plinten, dat je het bijna een verslaving zou kunnen noemen. Er is nog iets dat je in die categorie zou kunnen plaatsen: mijn ‘beweegdrang’. Voldoende bewegen is super belangrijk en is een boodschap die ik graag aan iedereen zou willen meegeven. Dit keer dus niet een blog louter over DIY projecten (verven, behangen, klussen etc.) maar een blog over bewegen ook zonder dat je interieur daar van opknapt. Het mooie is, dat jijzelf er wel van opknapt.

Zitten is het nieuwe roken

Onderzoek toont aan dat hoe meer men per dag zit, des te hoger het risico is op eerder dan gemiddeld overlijden. Roken en lichamelijke inactiviteit leveren bijna hetzelfde aantal doden per jaar op. Voldoende bewegen is trouwens niet alleen goed voor lijf en leden, het activeert ook de hersenen.

Stappenteller

Ik ben erg fanatiek als het op voldoende bewegen aankomt. Ik wandel, ik loop hard, speel tennis en ga naar de sportschool. Mijn Apple watch is mijn stok achter de deur: ik wil minstens 10.000 stappen zetten per dag en haal dat ook makkelijk. By the way: ik heb begrepen dat die 10.000 stappen niet wetenschappelijk onderbouwd zijn maar een marketingidee van een Japanse fabrikant van stappentellers.

Wat is voldoende ?

Ook als je niet zo fanatiek bent als ik of door een lichamelijk ongemak al dat rennen en stoeien met gewichten aan je voorbij moet laten gaan, blijft het super belangrijk voldoende te bewegen.
Met voldoende wordt minstens een half uur per dag bedoeld zoals wandelen (in flink tempo) of fietsen. Dat half uur wandelen red je al snel als je bijvoorbeeld wandelend boodschappen doet (als je niet teveel nodig hebt), de trap neemt in plaats van de lift of gewoon eens een rondje door de buurt loopt.

strand wandeling

Make it fun!

Bewegen moet niet iets zijn waarbij je voortdurend op je horloge kijkt of je al lang genoeg bezig bent of genoeg stappen hebt gezet. Maak het ‘fun’! Ga de natuur in, maak een boswandeling of ga naar het strand.

DIY projecten

Als je net zo’n ‘woongek’ bent als ik, is er natuurlijk nog een ‘fun’ manier om actief bezig te zijn. Je raadt het al: ga lekker DIY-en in je huis en geef bijvoorbeeld je muur een andere kleur. Of verven net zo gezond is als wandelen, betwijfel ik maar je zit dan in ieder geval niet stil. Je beweegt èn je interieur knapt er van op dus een win-win situatie zou ik zeggen.

 DIY projecten
Goed om te weten dat de watergedragen verf van tegenwoordig veel minder schadelijke stoffen bevat dan ‘ouderwetse’ verfsoorten.

Nooit klaar

Zoals je misschien hebt meegekregen ben ik een poosje geleden begonnen met het verven van het plafond in de badkamer. Daarna was ik niet meer te stoppen en heb ik 55 m2 plafond een kleur gegeven (Dit doet een gekleurd plafond met een ruimte!).

DIY projecten
De kleur op het plafond is 100% walnoot, het canvasdoek is waterbestendig.

Nadat alle plafonds een kleur hadden, vielen mij de witte plinten in het hele huis dubbel op (in negatieve zin) dus heb ik 60 meter aan plinten geverfd in de kleur van de bijbehorende muur.

DIY projecten
Op de muur extra matte muurverf, op de plint extra matte lak in de kleur Brave Ground.
Kleuren: Stylish Pink & Fading Horizon, behang Museum collectie.

Ik heb nog een aantal DIY projecten op stapel staan : één daarvan is het verven van de witte (nieuwbouw) deuren in mijn hal.

Volgende DIY project
Muren, plinten en plafond hebben de kleur Industrial Grey. De deuren en deurposten krijgen een nog nader te bepalen kleur.

Moraal

De moraal van dit verhaal: zorg dat je voldoende beweegt op welke manier dan ook. Dat ‘voldoende bewegen’ wordt wel een stuk makkelijker als je een bezigheid kiest waar je lol in hebt! Voor mij betekent dat wandelen en sporten èn DIY projecten in mijn huis.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: