Welke invloed heeft kleur op de sfeer in je huis?

Terwijl ik mij voor de zoveelste keer in mijn overall hees om aan de volgende verfklus te beginnen, moest ik eraan denken hoe bepalend kleur is voor de sfeer in je huis. De kleuren in mijn interieur heb ik ‘gewoon’ op gevoel gekozen en ik vind dat je eigen gevoel en smaak de doorslag moeten geven in je kleurkeuze. Toch vind ik het leuk mij eens wat verder te verdiepen in de betekenis van kleuren. Dat kan je misschien wat houvast geven als je twijfelt over een bepaalde kleurkeuze. Laat ik beginnen met de kleuren die ik gebruikt heb voor de muren in mijn huis (behalve op zolder is er geen witte muur meer te bekennen in mijn interieur).

Bruin

Bruin staat voor stabiliteit, betrouwbaarheid, warmte en comfort. De kleur bruin is er in allerlei gradaties van lichtbruin tot diep donkerbruin en zowel de lichte als donkere variant heb ik gebruikt in bijna alle ruimtes in huis: woonkamer/keuken, slaapkamer, kledingkamer en werkkamer.

kleur in je huis
De donkerbruine muur (Fading Horizon) boven de goudkleurige tegels was de allereerste muur die ik verfde toen ik hier kwam wonen.
goudkleurige tegels
In mijn werkkamer is goed te zien hoe mooi die donkerbruine kleur combineert met pastelkleuren zoals de roze muur en het lichtblauwe plafond.
art wall
De lichtbruine kleur (Brave Ground) vormt een rustige achtergrond voor mijn kleurrijke bloemen schilderijen.

Roze

Je zag deze kleur al even voorbij komen in mijn werkkamer. Ook een muur in mijn woonkamer kreeg deze warm roze kleur. Roze kun je zien als de zachtere variant van de kleur rood die staat voor passie en liefde. Rood is een kleur die je niet in mijn interieur zult tegenkomen want ik vind die kleur te hard. De kleur roze daarentegen loopt als een rode draad (haha) door mijn interieur. Roze is naast liefdevol ook optimistisch, speels en positief. We associëren roze ook met vrouwelijkheid maar ik las ergens dat vroeger juist de kleur blauw een meisjeskleur was en roze een jongenskleur. Dit veranderde toen rond de jaren 50 van de vorige eeuw grote reclame campagnes roze in de markt zette als een typisch vrouwelijke kleur.

kleur in je huis
kleur en bloemen

Zwart

Zwart is een elegante, mysterieuze kleur. Ik heb een lichtere variant namelijk antraciet grijs (Industrial Grey) toegepast in mijn hal, trappenhuis en ook op de houten trap naar zolder. Ik heb zelfs het plafond meegeverfd in deze donkere kleur wat een heel chique effect geeft. Het mooie van deze kleur (en elke andere donkere kleur) is dat felle- en pastelkleuren prachtig uitkomen.

Ook leuk om te lezen: Houten zoldertrap verven: mijn stappenplan

De roze deur en het knalgroene halmeubeltje vormen een mooi contrast met de donkere muren, vloer en plafond.

Groen

Deze kleur associeer je onmiddellijk met de natuur. Groen werkt ontspannend en staat voor balans en harmonie. Groen zou dus een heel goede kleur voor een slaapkamer zijn. Behalve hier en daar groene accenten (zoals het halmeubeltje) komt deze kleur niet veel voor in mijn huis. Zomers vind ik het uitzicht op mijn overdadig groene tuin al rustgevend genoeg! Groen staat ook voor veiligheid: denk aan een stoplicht dat op groen springt.

Blauw

Een lichtblauwe kleur (Bright Skies) siert de plafonds in de mijn kamers boven. Deze kleur straalt rust, kalmte en ontspanning uit. Een prima kleur dus voor het plafond in onder andere mijn slaapkamer.

kleur in je huis
De donkerbruine muur achter het bed werd ‘opgevrolijkt’ met behang en felgroene lampenkappen, het blauwe plafond is een rustgevende tegenhanger.

Overige kleuren

Nog even een korte opsomming van andere kleuren die je in mijn interieur terugvindt in de vorm van meubels en/of accessoires.
Geel is een energieke, blije kleur die vreugde en optimisme uitstraalt.
Oranje is een warme, gezellige en levendige kleur en paars is een spirituele kleur die een gevoel van luxe en verfijning geeft.

De gele kleur en het grappige vintage kussen maken dit echt een ‘blije’ stoel!
Kleur in je huis
Van allerlei felle kleurtje bij elkaar word ik ook blij.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d