Krijtverf & more: decoratief, milieuvriendelijk

Krijtverf & more: Krijtverf is mijn favoriete verf als het gaat om het ‘pimpen’ van meubels. Het is niet alleen een heel mooie, matte verf maar je kunt er ook bijzondere effecten mee bereiken zoals de voorbeelden hier.
Maar er zijn nog meer decoratieve effecten die je met verf kunt bereiken, niet alleen op meubels maar ook op muren zoals je hier kunt zien. Je kunt muren bijvoorbeeld een beton look of ‘tadelakt’ effect geven (dat staat trouwens nog op mijn lijstje van ‘dingen die ik ooit wil doen’).  Zoals je ondertussen wel begrepen zult hebben als je mij al een poosje volgt, vind ik niets leuker dan met verf aan de gang gaan als ik iets wil veranderen in huis. Het is iets wat ik zelf kan en wat redelijk snel gaat. Er is zoveel mogelijk met verf!
Maar voor ik het over de decoratieve mogelijkheden van ‘krijtverf & more’ ga hebben, iets meer over een andere, niet onbelangrijke eigenschap van de hier genoemde merken: deze zijn namelijk ook nog eens zeer milieuvriendelijk.

Pure-Original: krijtverf & more
Pure & Original: duurzame verf gekleurd met 100% minerale pigmenten
Krijtverf & more: milieuvriendelijk

Ik beloofde in een eerdere blog ( Milieuvriendelijk interieur: 10 tips om zelf mee aan de slag te gaan!) wat verder in te gaan op de vraag wat milieuvriendelijke verf is en welke milieuvriendelijke verven er zijn.  Duurzame en ecologisch verantwoorde verfproducten bevatten grotendeels natuurlijke ingrediënten en ook de verfpigmenten zijn vaak van minerale afkomst. Dit in tegenstelling tot reguliere verfsoorten (meestal op terpentine basis). Deze bevatten fossiele ingrediënten. Deze chemisch bewerkte grondstoffen zijn giftig en niet of nauwelijks afbreekbaar. Deze verfsoorten bevat veel VOC.

VOC: wat is dat?

Onder VOC (Volatile Organic Compounds ofwel vluchtige organische stoffen) vallen formaldehyde, veel pesticiden, oplosmiddelen en een reeks schoonmaakmiddelen. Deze stoffen zijn gevaarlijk en verdampen gemakkelijk bij kamertemperatuur. Volgens Europese wetgeving is er wel een maximum gesteld aan de hoeveelheid oplos- en verdunningsmiddelen in verf. Het toegestane maximum kan per product verschillen. Als het goed is staat er op verfblikken of de verf oplosmiddelarm of -rijk is. Het begrip VOC kende ik in eerste instantie niet maar nu ik het wel ken, ben ik eens gaan kijken op verfpotten hoeveel VOC daar in zit.

Milieuvriendelijke verf Annie Sloan
Aan deze pot verf is duidelijk te zien dat ik een gepassioneerde maar zeker geen nette ‘verver’ ben 😀 Deze Chalkpaint van Annie Sloan bevat slechts 0.02 gram per liter terwijl 30 gram per liter maximaal is toegestaan voor dit type product
Krijtverf & more: Pure & Original

De Pure & Original producten op waterbasis zijn gekleurd met 100 % minerale pigmenten en hebben een heel laag VOC niveau en sommige zijn helemaal VOC vrij. Dit merk heeft heel veel soorten verf . Bijvoorbeeld de super matte Classico krijtverf met een poederachtige uitstraling in mooie, intense kleuren. Verder Fresco kalkverf, een onbrandbare, schimmel- en moswerende kalkverf voor muren, ook geschikt voor de keuken en badkamer. En…  waar ik het al eerder over had: Marrakech Walls. Deze verf geeft je huis een stoere beton of tadelakt look. Deze verf kan op verschillende manieren aangebracht en afgewerkt worden.

Pure & Original-Greek Sky Classico chalk-based paint
Classico krijtverf in de kleur Greek Sky.
Pure & Original milieuvriendelijke verf
Deze muur is geverfd met Fresco krijtverf in de kleur Steel Blue.
Pure & Original milieuvriendelijke verf
Deze betonlook muur is geverfd met Marrakech Walls paint in de kleur Slate Grey.

Dit merk heeft ook een uitgebreid kleurenpalet van mooie vergrijsde tinten tot meer opvallende kleuren.

kleurkaart Pure & Original

Krijtverf & More: Annie Sloan

Zoals je weet gebruik ik heel vaak Chalkpaint van Annie Sloan  voor het verven van meubels en ik heb gekeken hoeveel  VOC daar dan inzit. Nou dat is echt heel weinig: 0,02 gr. per liter. Deze decoratieve verf is super makkelijk in gebruik. Je hoeft niet eerst te grondverven of schuren maar je kunt gelijk aan de slag. Je kunt de verf beschermen met wax of matte lak. Ik heb al eens mijn Ikea kastjes een make-over gegeven met deze verf, een saaie houten kist en  een meubelstuk in mijn gang.

krijtverf & more
Chalkpaint in de kleur Amsterdam Green
krijtverf & more
Chalkpaint in de kleur Giverny

krijtverf & more

Naast Chalkpaint verkoopt Annie Sloan ook Wallpaint. Het kleuren palet wordt regelmatig uitgebreid en er zijn ook verschillende boeken over welke effecten je allemaal kunt bereiken met Chalkpaint.

Annie Sloan verft werkelijk alles
Annie Sloan verft werklijk alles: Dit boek sta vol stap-voor-stap projecten. Niet alleen voor meubels of muren maar ook voor gordijnen of kussens.
Krijtverf & more: tot slot

Er zijn natuurlijk nog meer merken krijtverf. Ik heb geen diepgaand onderzoek gedaan welke merken er nog meer erg milieuvriendelijk zijn (of juist niet). Ik heb hier de merken genoemd waar ik zelf ervaring mee heb. Maar het loont de moeite om de informatie op een pot verf te lezen. Behalve de aanduiding oplosmiddelarm of -rijk kun je vaak ook zien hoeveel VOC er in een product zit. Ik moet toegeven dat ik hier niet altijd zo bewust mee bezig ben. Soms koop ik ook wel eens gauw, gauw een pot verf omdat ik meteen aan de slag wil. Maar het geeft mij toch een beter gevoel om te werken met super decoratieve verf die ook nog eens super milieuvriendelijk is!

Wat vind jij? Vind jij de milieuvriendelijkheid van een product (welk product dan ook maar in dit geval verf) belangrijk? Laat je een berichtje achter?

2 reacties op “Krijtverf & more: decoratief, milieuvriendelijk”

    • Hallo Rinie
      Ik ken deze verf zelf niet maar dit is de informatie op hun website: watergedragen, zeer laag VOC-gehalte, omgevingsvriendelijk. Als je met duurzaamheid bedoeld hoe slijtvast deze verf is, daar heb ik dus geen ervaring mee. Groet
      Anita

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: