Ik ging weer eens een muur verven. Ik hoor je denken: alweer? En moet je daar nu een heel blog aan wijden? Ja, want hier ging van alles mis, dus wellicht steek je er wat van op. Van je fouten kun je leren, nog beter van andermans fouten kun je leren 😀😀😀.
Even een muur verven
Even een muur verven in de logeerkamer: fluitje van een cent dacht ik. Het bestaande behang wegsteken en daarna de muur verven, waarschijnlijk twee keer maar muurverf droogt snel dus dat klusje zou ik binnen een dag klaren. Niets bleek minder waar. Ik kwam er snel achter dat er onder de eerste laag behang die er inderdaad redelijk makkelijk afging, zich nog een laag behang bevond. Dat behang was heel hardnekkig dus ik snel naar de Gamma om een stoommachine te huren. Na een hele middag stomen en peuteren met een plamuurmes moest ik echter tot de conclusie komen dat dit hem niet ging worden. Het behang was destijds direct op de gipsplaat geplakt en zat zo muurvast dat als het mij al lukte om een stukje los te trekken, ik ook gelijk hele plakken gipsplaat meenam. De laatste resten gingen er niet vanaf en ik was er helemaal klaar mee. Deze ellende had ik niet gehad als ik destijds vóór het behangen eerst een primer op de gipsplaat had aangebracht (mijn eerste tip mocht behangen op gipsplaat een werkje zijn dat op je agenda staat).
Dom, dom, dom! Waarom heb ik niet eerst geprimerd?
Begin 2000 onderging mijn huis een enorme verbouwing. Beneden werd er ruim 3 meter uitgebouwd en boven 2,5 meter. Wekenlang was de hele achterkant van mijn huis weg en scheidde alleen een zeil ons van de buitenwereld. De keuken functioneerde niet meer dus dat was heel veel improviseren en Mc Donalds. De meeste meubels stonden elders opgeslagen en op een gegeven moment waren ook de kinderkamers ontmanteld. Mijn slaapkamer was even de enige plek in huis die min of meer bewoonbaar was. Eén kind sliep bij mij in bed, de andere op een matras tussen het bed en de deur. Als we opstonden moest eerst dat matras rechtopgezet worden voor we de kamer uit konden en overal, werkelijk overal was rommel en stof, heel veel stof. Toch als ik terug denk aan die tijd herinner ik mij vooral hoe gezellig we het met z’n drietjes hadden in die chaotische toestand (ik moet wel zeggen dat ik de voor mij gelukkige eigenschap heb vervelende dingen gewoon te vergeten). Waarom vertel ik dit allemaal? Dit is om aan te geven waarom ik, toen de verbouwing voorbij was en ik zelf aan de slag kon, de weg van de minste weerstand koos en gipsplaat primeren wel het laatste was waar ik zin in had.
Hoe verder?
Maar goed, 19 jaar later plukte ik daar de wrange vruchten van en zat ik met een muur waar ik niets mee kon. De snelste en makkelijkste oplossing leek mij om nieuwe gipsplaten aan te brengen over al die ellende. Ik weer naar de Gamma en daar 6 platen gekocht van 260 x 40 cm. Het was wel even een uitdaging die in mijn Volkswagen Up te krijgen. De behulpzame medewerker van de Gamma die mij een handje hielp vroeg zich heel bezorgd af of het wel veilig was wat ik deed.
Om een lang verhaal kort te maken: eerst moesten de gipsplaten op maat gesneden worden en op de muur getackt (heb ik niet zelf gedaan, moet ik misschien toch maar eens leren) en daarna kon ik een stukadoor laten komen maar daar moest ik wel 2 weken op wachten. Dus veel later en ook heel wat euro’s meer dan ik in eerste instantie had ingeschat, kon het leuke werk gaan beginnen en kon ik de muur gaan verven.
De muur verven
Hier komt mijn volgende tip: voor je begint met het verven van een muur die net gestuukt is, is het verstandig om de muur eerst te primeren met een voorstrijkmiddel. Dit om de zuigende werking van het stucwerk te verminderen. Tja ik heb mijn lesje geleerd: primeren is het woord!
Over de kleur hoefde ik niet lang na te denken, dankzij mijn handige kleurenpalet. Naast het roze van de gestreepte muren leek groen mij een mooie tegenhanger. Het werd dezelfde kleur als de slaapkamer namelijk de kleur Kordaat (kleurstaal gevonden bij Praxis).


De moraal van dit verhaal:
Gipsplaat en vers stucwerk altijd eerst primeren voor je gaat behangen of verven (vraag in de bouwmarkt welke primer je precies nodig hebt).
Naderhand bedacht ik dat ik ook het behang had kunnen verven: het was een behang met een soort barok reliëfdessin en dat had misschien best een leuk resultaat gegeven. Maar goed, ik ging weer op de mij bekende wijze enthousiast en te snel van start. Ook niet erg want het brengt mij wel op nog een goede tip voor je: denk even goed na voor je begint met slopen 😀.
Het heeft dus even geduurd maar ik ben blij met mijn groene muur! Gaat er bij jou ook wel eens iets mis (als je tenminste een klusser bent)? Ik hoop dat mijn verhaal je in ieder geval behoedt voor het soort gedoe wat ik tegenkwam bij dit klusje 😀