Sombere zolder opknappen: zo pakte ik dat aan!

Moet ik het zolder opknappen noemen, of zolder renoveren of zolder afwerken? Ik denk dat dat laatste de lading het beste dekt. De vorige bewoners waren de eerste bewoners van dit vrij nieuwe huis en waren met afwerken gestopt bij de trap naar zolder. In dit gedeelte van het trappenhuis was er dus niets met de muren gedaan en de zolder zelf had voor even een goedkope grijze vloerbedekking gekregen en dat was het. De zolder is afgetimmerd (zoals volgens mij bij alle nieuwbouwhuizen) met lelijk, groen spaanplaat, er is een heel klein raampje en onder de vloerbedekking ligt een onafgewerkte cementvloer. Deze totaal niet inspirerende ruimte gebruik ik als opslag, er staat een logeerbed en ik sta er te strijken (heb ik sowieso al een hekel aan). De zolder opknappen stond wel op mijn to-do lijst maar heb ik lange tijd voor me uitgeschoven.

Zolder opknappen: de eerste stap

Toen ik net na de verhuizing toch een timmerman in huis had voor allerlei klussen, heb ik wel alvast een heel industrieel ogende scheidingswand laten maken voor een gedeelte van de zolder. Het is een wand van OSB plaat met schuifdeuren die aan een mat zwart ophangsysteem hangen. Achter deze wand bevinden zich de wasmachine en -droger en verdere dingen die je liever niet ziet: de cv ketel, het ventilatiesysteem en dozen vol spullen die ik niet gebruik maar toch (nog) niet weg wil doen.

Raam plaatsen

Hierna gebeurde er maanden niets meer. Ik kwam niet graag op die donkere, sombere zolder en had totaal geen drive om verder te gaan met de zolder opknappen. Wat mij het meest tegenhield was het gebrek aan licht. De volgend stap (we hebben het nu over 3/4 jaar later) was dus er voor te zorgen dat er meer licht op zolder kwam. Ik liet tegenover het kleine dakraampje een groter Velux dakraam plaatsen. Het plaatsen van dat dakraam was in een halve dag gebeurd. Ik werd zo blij van dat extra licht dat ik meteen zin kreeg om van deze zolder een fijne plek te maken.

Verven

Wat echt moest verdwijnen was het sombere groen van de spaanplaten. Ik heb nog even overwogen of ik zelf zou gaan schilderen maar ik zag op tegen dat werken boven mijn hoofd (de zolder is bijna 4 meter hoog). Bovendien moest ook het trappenhuis gedaan worden en ik zag helemaal niet voor mij hoe ik boven de trap nog 4 meter de hoogte in zou moeten. In overleg met het schildersbedrijf werd besloten alles te sauzen (en niet eerst te stuken). Na een goede primer was het goed mogelijk het plaatmateriaal te verven en alle naadjes en gaatjes werden keurig gevuld. De schilders bouwden op ingenieuze wijze een steiger op de trap zodat ook hier alles geschuurd, bijgewerkt en gesaust kon worden. Terwijl ik hun zo bezig zag (in totaal 6 werkdagen) was ik superblij dat ik dit uit handen had gegeven.

Witte tornado

Het grappige is dat ik besloot alles spierwit te laten verven. Als je bedenkt dat ik alle witte wanden in mijn huis een kleur heb gegeven, zou je dat misschien niet verwachten (3 manieren om kleur in huis te brengen). Maar ik wilde gewoon alles in het werk stellen om elke associatie met die sombere ruimte uit te wissen. Nou dat is gelukt! De zolder oogt ruim, fris & licht en voor het eerst voel ik niet de behoefte om meteen met een kleur aan de slag te gaan.

Zolder opknappen
Het hout van de scheidingswand zorgt voor een warm accent in deze spierwitte ruimte.

Volgende stap

De volgende (grote) stap is het laten leggen van een nieuwe vloer. Eerlijk gezegd had ik in het begin helemaal geen zin om veel geld aan de zolder uit te geven omdat dit een ruimte is die ik niet heel hard nodig heb. Laten we wel wezen, als je in je eentje in een huis van 140 m2 woont, heb je niet bepaald ruimte gebrek. In eerste instantie had ik bedacht de betonnen vloer zelf te verven met betonverf. Maar ten eerste is de vloer echt heel lelijk en ten tweede heb ik uiteindelijk (aardig wat) geld uitgegeven aan een mooie afwerking van de wanden, laat ik dan niet beknibbelen op een mooie vloer. Ik heb voor dezelfde vloer gekozen als op de eerste verdieping, nl. een pvc vloer met betonlook van Floorify.

Nog even geduld

Over een paar dagen gaat de vloer gelegd worden dus de schilders waren nog niet weg of ik ben aan de slag gegaan met het verwijderen van de vloerbedekking. Dat moest allemaal twee trappen af naar buiten wat zoveel stof met zich mee bracht dat ik gelijk m’n hele huis kon schoonmaken. Ik kan nog geen prachtige eindfoto’s van de zolder delen maar het is ook wel eens leuk om te zien dat vóór alles zo prettig gestyled op de foto staat, er heel wat zware en stoffige karweitjes aan vooraf gaan. Als voorproefje al wel vast voor- en na foto’s van het trappenhuis naar zolder.

Als de vloer er in ligt kan ik gaan beginnen met het inrichten van de zolder. Dat vind ik natuurlijk het leukst om te doen en je zult zeker t.z.t. het eindresultaat voorbij zien komen.
Benieuwd naar dat eindresultaat? Schrijf je dan in voor mijn nieuwsbrief (als je dat nog niet gedaan hebt) zodat je geen blog hoeft te missen.

Mijn blog kan affiliate links bevatten. Dat betekent dat als je het artikel via mijn link bestelt ik daar een kleine vergoeding voor krijg (uiteraard zonder dat jij meer betaalt). Vanzelfsprekend deel ik alleen artikelen die ik zelf ook hartstikke leuk vind!

VT Wonen FonqBol.comHemaBlokkerPraxisWoonexpressSanitairkamerPlantje.nlKees Smit.nl Riverdalenl.com Catawiki

Eén reactie op “Sombere zolder opknappen: zo pakte ik dat aan!”

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d