Minimaliseren & mijn systeem om te ontspullen

Ik ga minimaliseren! Het lijkt een grap want ik ben een echte verzamelaar en mijn interieur is alles behalve minimalistisch. Maar ik heb zin om even een frisse wind door huis te laten gaan, misschien als voorproefje op de lente. Al zappend kwam ik een Netflix programma tegen over minimaliseren. Niks voor mij, dacht ik nog maar er was één ding dat mij aansprak. In dit programma ging de hoofdpersoon elke dag één item wegdoen. Ik geef mijzelf een maand waarin ik elke dag iets selecteer om weg te doen. Het woord minimaliseren kun je gerust met een korreltje zout nemen wat dat zijn ongeveer 30 dingen. Op mijn totale hoeveelheid spullen is dat waarschijnlijk niet eens zichtbaar.

rariteiten kabinet
Al mijn weird & wunderful spulletjes staan in deze kast. Dat mag allemaal blijven!

Mooi genoeg?

Ik mag dan een verzamelaar zijn, ik heb een hekel aan rommel. Mijn huis ziet er altijd opgeruimd uit, niet alleen als ik foto’s maak maar gewoon altijd. Toch sluipen er ongemerkt elke keer meer spullen mijn huis in dus leek het mij een goed idee om van een aantal dingen te bedenken of ik ze echt nog mooi (genoeg) vind.

Minimaliseren geeft een opgeruimd huis
Mijn interieur is niet minimalistisch, wel opgeruimd.

Voor ik daar aan ging beginnen was het een goede aanloop om dingen weg te gooien die al in zakken zaten om weg te doen maar nog steeds in een hoekje van de schuur en zolder lagen. Een ritje naar de vuilstort gaf mij al een enorm opgeruimd gevoel.

Minimaliseren dag 1

Ik hou erg van planten maar het eerste wat eraan moest geloven was een ficus in mijn werkkamer die op sterven na dood was. Ik had nog een poging gedaan om er nieuw leven in te blazen zonder veel resultaat. Ik heb er geen geduld meer voor, vind hem ook eigenlijk geen leuke plant, dus die ging weg.

Minimaliseren dag 2

Het volgende waren de kaarsen en waxinelichten op mijn salontafel. Dat vind ik super sfeervol in de winter maar voor nu gaan de kaarsen de kast in. De kandelaars houd ik maar de kaarsen in glas die bijna of helemaal opgebrand zijn, kunnen weg. De twee mooiste glazen potjes bewaar ik om als dat zo uitkomt, waxinelichten in te branden.

kaarsen weg, bloemen erin
Bloemen in plaats van kaarsen geeft gelijk een lente gevoel.

Minimaliseren dag 3

Ik had meer moeite om de opgezette dieren weg te doen die zich in de loop van de tijd verzameld hadden op mijn boekenkast. Dat is lange tijd een ware hobby van mij geweest maar ik ben er een beetje klaar mee. Dus het opgezette hertenhoofd en de fazanten gaan naar de kringloop. Ik neem aan dat de meeste mensen geen opgezette dieren op de kast hebben maar je hebt daar misschien wel dingen staan waar je afscheid van kan nemen.

Minimaliseren dag 4

Ongemerkt stapelen zich de tijdschriften bij mij op. Ik hou erg van woonbladen maar jaren oude nummers kunnen echt wel weg. De meest recente exemplaren gaan in mijn vintage lectuurbak en de VTWonen waar mijn huis in staat wordt natuurlijk een bewaarnummer.

vintage

Minimaliseren dag 5

Halflege tubes en doosjes, kleuren oogschaduw en lippenstift die ik niet meer mooi vind: weg ermee. Wat ik wel gebruik, verdwijnt in de laatjes van mijn make-up tafel. Mooie potjes die eerst rommelig her en der op deze tafel stonden, heb ik op een zwart houten dienblad gezet.

minimaliseren op de make-up tafel
Mijn verschillende potjes staan ordelijk bij elkaar op een zwart houten dienblad.

Hoe verder?

Ik ben nu vijf dagen bezig maar kan nog wel even vooruit. Kledingkast, boekenkast, servieskast: ik vind daar ongetwijfeld wel zaken waar ik niet echt blij van word en die weg kunnen.

Doe maar duurzaam

Op die manier breng ik zonder er veel tijd in te steken, rust in mijn huis en daarmee ook in mijn hoofd. Behalve dat dit een goede manier is om overbodige ballast kwijt te raken heeft dit minimaliseren nog een onverwacht voordeel. Naast dode planten en dingen die kapot zijn (die kunnen gewoon weg) is het leuk om eens met nieuwe ogen naar een bepaald item te kijken. Vind ik het nog leuk genoeg? Misschien niet op de plek waar het nu staat maar wel ergens anders? Op die manier kun je de styling van je interieur veranderen zonder nieuwe accessoires te kopen en dat is ook nog eens heel duurzaam!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: