Opruimen voor rust in huis & hoofd

Ik hou van opruimen! Ik hou ook van verzamelen en hoewel dat misschien wat tegenstrijdig lijkt, is het dat niet voor mijn gevoel. Door regelmatig op te ruimen en weg te gooien, voorkom ik dat mijn huis een soort uitdragerij wordt!

opgeruimd
Het woord ‘uitdragerij’ gevonden op woorden.org. ‘Het lijkt hier wel een uitdragerij: het is hier een enorme rotzooi’.
opruimen-rommel
Ongelooflijk wat er allemaal uit zo’n kast komt!

Eerst maar eens alles uit de kast halen en dan selecteren. Wat kapot is gaat in de vuilniszak, wat ik niet leuk meer vind gaat naar de kringloop. Er zijn een paar twijfelgevallen, die hou ik nog maar even en die gaan misschien de volgende opruimsessie weg, of niet!

opruimen-tuinboeken
Ik heb zo ontzettend veel tuinboeken! Ik bewaar de mooiste en de rest gaat naar de kringloop.
kinderbordje
Sweet memories: van dit verzilverde bordje heb ik als klein kind mijn pap gegeten. Die gaat dus nooit weg!
opruimen.1
Alles in de plastic zak kan weg, de rest gaat naar de kringloop.
opruimen-kast-na
Mijn kast na de grote schoonmaak!
opruimen-klaar
Ik doe dat trouwens regelmatig: kasten opruimen. Ik hou namelijk erg van overzicht en ik merk dat ik onrustig wordt van rommel.

Ik ben er van overtuigd dat een opgeruimd huis ook rust in je hoofd geeft. Ik heb de gewoonte om, als ik druk ben met werk en een to-do-lijst heb van hier tot Tokio, eerst even de gaan stofzuigen of zo iets. Daarna heb ik rust in mijn hoofd en kan ik systematisch en met een opgeruimd gevoel aan de gang met mijn werk. Als je buiten de deur werkt zal dat waarschijnlijk anders zijn maar dan zou ik dus eerst mijn bureau opruimen of iets dergelijks.

opruimen-boekenkast
Mijn overvolle maar geordende boekenkast.
Gulden opruimregels

Ik mag dan een ontzettende verzamelaar zijn, ik heb wel een paar gulden regels:

*als er iets nieuws in huis komt, moet er ook weer iets uit.
*verzamelspullen zet ik in mooie groepen bij elkaar en zeker niet zomaar los door het hele huis (hoe maak je stylinghoekjes als een pro).
*nuttige dingen die niet perse mooi zijn gaan achter een deur of in een la.
*alles wat ik gebruik of uittrek (kleding) zet of leg ik na gebruik weer terug op hun plek.

keukenkast
Ook mijn keukenkastjes werden uitgemest
schuurtje-opgeruimd
Mijn opgeruimde schuurtje ziet er gelijk ook decoratief uit (toen ik het schuurtje zag, was ik verkocht!)
Opruimhype

Die opruimhype is trouwens een hot item tegenwoordig: Heel bekend is het boek van de Japanse Marie Kondo . De basisgedachte van haar boek Opgeruimd! is dat je alleen spullen bewaart die je vreugde geven en de rest wegdoet en zo je rommelige huis  transformeert tot een plek vol rust en inspiratie!  Ik heb dit boek onlangs aangeschaft niet omdat ik vind dat ik een rommelig huis heb maar gewoon uit nieuwsgierigheid. Ik kan me goed voorstellen dat het je enorm kan helpen als je moeite hebt je huis op orde te krijgen en vooral te houden!

[bol_product_links block_id=”bol_5a8809ec23b43_selected-products” products=”9200000036034901″ name=”Opgeruimd” sub_id=”” link_color=”F50C1C” subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”E3E3E3″ width=”449″ cols=”1″ show_bol_logo=”1″ show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”0″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Heb jij een moeite om je huis opgeruimd te houden of kan het je niet zoveel schelen? (dat kan natuurlijk ook 😀) Ik ben benieuwd! Laat je een berichtje achter?

 

Deze site heeft affiliate links

10 reacties op “Opruimen voor rust in huis & hoofd”

 1. Hoi Anita, ik herken het wel, ik verzamel brocante en emaille items onder de veranda.Ik poets liever dan dat ik opruim, want ik kan slecht afstand doen van spullen, maar eens in de zoveel tijd dan krijg ik het aan en dan zit mijn kofferbak ook vol en gaat alles linea recta naar de kringloper.
  Geen brocante spullen hoor, die koester ik of verkoop ik liever.
  Het is wel wat ze zeggen, een opgeruimd huis geeft een opgeruimde geest.
  Maar hier in huis oogt het nooit rommelig, ook al staat het vol.
  Wij zijn beiden van het opruimen, mijn vriend en ik.
  Maar je moet er tijd voor maken.

 2. Wij woonde met onze 4 kinderen hier in huis, allemaal een eigen slaapkamer. Inmiddels zijn alle kids de deur uit en wonen wij in een huis met ruimte genoeg. Dus ook spullen genoeg, want waarom zou je opruimen…. niet nodig. Oooo, wat was dat verkeerd. Wat een rommel zeg. Vorig jaar besloten om te gaan verhuizen naar een iets kleiner huis. Gelijk samen besloten om nooit meer zo’n troep in huis te hebben. Elke kast wordt grondig bekeken. Wat kan er hiermee? Bewaren, kringloop, weg. En als we straks onze dozen weer uitpakken, gaat er weer een schifting overheen. Want nooit en nooit meer zo veel spullen in mijn huis. En dank je voor je blog, want ik ga zeker mijn kasten vaker dan eens in de 10 jaar leeg maken 😉

  • Hallo Greet
   Wat leuk om je uitgebreide reactie te lezen. Een verhuizing is inderdaad een uitgelezen moment om de boel eens grondig uit te mesten 👍gelukkig dat mijn blog je een zetje in de goede richting heeft gegeven 😀

 3. Oh ik ben ook een verzamelaar! Maar ik vind weggooien echt heel erg lastig.. 🙈
  Dus als er ieys nieuws bij komt, ook iets wegdoen.. dat is helaas niet zo aan mij besteed.

  Leuke blogs!!

 4. Na jaren verwoed spullen verzameld te hebben, nu eindelijk zover om ‘los te kunnen laten’. grote stap om hulp vragen gezet. Ik heb er nu professionele hulp bij. Meteen een klik. Fantástisch !!! Ik heb de regie, bepaal zélf. Bananendozen vullen, na samen opruimen meteen in de auto zetten en naar de Kringloopwinkel brengen. Alléén wegbrengen, geen bezoek aan de winkel om verleiding te voorkomen. Verbazingwekkend goed gaat me dat af. Steeds beter, héérlijk, echt een bevrijding. Nu veel meer ruimte in mijn hoofd en huis. Bedenk ik iets om aan te schaffen, vraag ik mezelf eerst :’Heb ik het echt nodig ?, Wat ga ik er mee doen ?’. Bij de eerste vraag begin ik al te glimlachen, onnodig dus. En dát maakt me zo blij. Dat ik mezelf kan vrijwaren van overbodige spullen. Me omring met ‘spullen’ waar IK gelukkig van word.

  • Hallo Kitty, wat een mooi verhaal! Het is inderdaad belangrijk, of je nu een verzamelaar bent of een minimalist, dat je alleen spullen om je heen hebt waar je echt blij van wordt. xxx Anita

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: