Hoe een kleine verbouwing groter & groter werd

Het leek mij in principe een kleine verbouwing: het weghalen van een raampje in de muur tussen gang en woonkamer. Hoe erg kan een mens zich vergissen! Ik deelde al ruim een half jaar geleden een to-do lijst waarin het weghalen van een redelijk tuttig en volkomen overbodig raam in die tussenmuur op mijn prioriteitenlijstje stond.

IMG_E0757
Als je goed kijkt zie je boven en links scheuren in de muur lopen

Behalve dat dit raam (ooit aangebracht door de vorige eigenaar) een bron van ergernis was, was ook de muur in heel slechte staat. Vanuit het raampje liepen er lelijke scheuren in de muur. Ik ben niet zozeer bang dat het huis verzakt maar het pleisterwerk van de muur is al bijna 100 jaar oud en elke keer als de voordeur hard wordt dichtgeslagen (niet uit woede hoor maar dat gebeurd soms) zie ik er als het ware weer een scheur bijkomen.

Het begon als een kleine verbouwing
IMG_E0761
Dit is het raam aan de gang zijde, zie ook even die lelijke radiator

Eindelijk was het dan zover: mijn vriend had tijd (en zin) om het raam uit de muur te slopen. Uiteraard moest dat gat weer dichtgemetseld worden. Dit gebeurde met gasbetonblokken en was redelijke snel gebeurd.

Kleine verbouwing

Hoe die kleine verbouwing ietsje groter werd

Nu de muur weer dicht was, moest deze natuurlijk gestuukt en geverfd worden. Zowel in de kamer als in de gang.  Dat bracht ons op het idee om in de gang dan ook gelijk de lelijke 80e jaren lambrisering van een soort hardboard weg te halen. Bovendien was de gang ook de enige plek in huis waar nog een zachtboard plafond in zat. Spuuglelijk en nog brandgevaarlijk ook. Dus dat plafond moest er ook uit. Als je dan toch bezig bent….Nu was het opeens niet zo’n kleine verbouwing meer.

kleine verbouwing 2
Weg met de lambrisering
kleine verbouwing gang
Weg met het zachtboard plafond

Behalve de gang staat ook de kamer totaal op z’n kop. De meubels bij de desbetreffende muur moesten opzij geschoven en gedeeltelijk weggezet worden en er moest een stuc loper op de houten vloer gelegd worden.

kleine verbouwing kamer

De verbouwing stap voor stap

Laten we even terug gaan naar de gang. Daar is de zogenaamde kleine verbouwing het meest uit de hand gelopen.

kleine verbouwing voor
De gang in oude staat
kleine verbouwinh 4
Lambrisering en plafond gesloopt

Het stuken hebben we uitbesteed maar voordat de stukadoor kon beginnen heeft Tony alle wanden geprimerd zodat de stuclaag zich goed hecht.

kleine verbouwing 5
Die gele laag is primer. Eigenlijk best cool zo’n gevlekte, ruwe muur
kleine verbouwing Anita
Ik kan er nog bij lachen. Ik weet dat het ooit goed gaat komen
glad gestuukt
Alles prachtig glad gestuukt!

Nu alles mooi glad gestuukt is, zou het alleen nog maar een kwestie zijn van het plafonnetje in de gang en die paar muren verven maar dan ken je mij nog niet (haha).

Wat nu weer!

Ik heb bedacht dat ook het plafond in de woonkamer aan een frisse verflaag toe is. Dat willen we ook niet zelf doen maar dat laten we spuiten. Natuurlijk wordt dan het plafond in de gang en die paar muren meegenomen. Nadeel is wel dat we nog 2 weken moeten wachten🙈. Verder wil ik ook die lelijke radiator in de gang aanpakken. Ik wil dat gaan doen met radiatorbekleding van Sentimo, een merk dat ik al eerder gebruikt heb (Hoe werk je een lelijke radiator snel en makkelijk weg?).

Sentimo
Sentimo had ook een stand op de VT Wonen & Design beurs. Ik weet nog niet of ik voor wit of een kleur zal gaan.

Totdat het zover is dat we aan die finishing touch kunnen beginnen gaan we de boel maar eerst fatsoeneren en schoonmaken. Als de mannen over 2 weken komen om de plafonds te spuiten moet natuurlijk de kamer weer helemaal leeg geruimd worden. Daar moet ik nog maar even niet aan denken. Om toch te eindigen met een blij en positief geluid deel ik nog wat beeld van mijn werkkamer die de afgelopen tijd mijn toevluchtsoord was!

werkkamer

werkkamer 2

werkkamer planten 2

Ik begin er trouwens aardig aan te wennen: in verbouwingsrommel zitten. Begin van het jaar heb ik ook weken in een gedeeltelijk ontruimd huis gezeten (Eindelijk: de onthulling van de nieuwe achtergevel). Het helpt om te fantaseren over hoe het uiteindelijk gaat worden.

Hoe ga jij daar mee om: met verbouwings-rommel? Levert het je stress op of kun je net als ik het redelijk laconiek langs je af laten glijden? Ik ben benieuwd!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d